שתף קטע נבחר

צפו: קרחון ששטחו פי 4 ממנהטן התנתק מאנטרקטיקה

לוויין של סוכנות החלל האירופית תיעד כיצד ניתק קרחון ששטחו 267 קמ"ר מאנטרקטיקה. לאחר מכן הוא התפצל לכמה קרחונים

 

 

 

עוד תוצאה של התחממות כדור הארץ: קרחון ששטחו 267 קמ"ר התנתק בחודש ספטמבר ממערב יבשת אנטרקטיקה. תמונות לוויין של סוכנות החלל האירופית, שתיעדו את הקרחון מחודש ספטמבר ועד נובמבר, מראות כיצד הוא התנתק מהיבשת ולאחר מכן "התפורר" לכמה חתיכות קרח קטנות יותר.

 

בתמונה הראשונה שצולמה ב-26 בספטמבר ניתן לראות את הקרחון, ששטחו גדול פי 4 מהשטח של מנהטן, מתנתק מהיבשת. בתמונה השנייה, שצולמה ב-5 באוקטובר, נראה הקרחון נסחף באוקיינוס ומתרחק מהיבשת ובתמונה האחרונה - שצולמה לפני פחות מחודש, נראה הקרחון שהתפצל לכמה חתיכות ענקיות של קרח.

 

מדענים אמרו כי באזור שבו ניתק הקרחון, המכונה קרחון האי פיין, מתנתקים מדי שנה 45 מיליארד טונות של קרח מהיבשת. מדענים בבריטניה אמרו כי התוצאה של התנתקות כמות אדירה של קרחונים מאנטרקטיקה גורמת לעליית גובה פני הים. "זה דבר מאוד מדאיג", אמר ד,ר רוברט לרטר, גיאופיזיקאי ימי. "עכשיו אנחנו רואים שינויים במרווח של מדף הקרח, כאשר במשך 68 שנים ראינו דפוס של התקדמות וסגירה".

 

קרחון בשטח של פי 4 ממנהטן (צילום: סוכנות החלל האירופית) (צילום: סוכנות החלל האירופית)
קרחון בשטח של פי 4 ממנהטן(צילום: סוכנות החלל האירופית)

 

בחודשים האחרונים ניתקו כמה קרחונים ענקיים מהיבשת. בחודש יולי התנתק קרחון במשקל טריליון טון התנתק ממדף קרח במערב אנטארקטיקה. "5,800 קמ"ר במדף הקרח לארסן C סוף סוף התנתקו", אמרו המדענים, שעוקבים אחרי הסדקים במדף הקרח כבר יותר מעשור. הם מספרים שהקרחון היה על סף התנתקות במשך כמה חודשים. בעקבות ההתנתקות הצטמצם שטח מדף הקרח ב-10%. אחרי ההתנתקות החל הקרחון לנוע בים ודל באוקיינוס הדרומי.

 

קרחונים מתנתקים מאנטארקטיקה כל הזמן, אך בגלל שהקרחון המדובר גדול במיוחד תנועתו בים צריכה להיות תחת מעקב, מכיוון שהוא יכול להוות סכנה לספינות. האזור הוא יעד מבוקש לשיט תענוגות ומגיעות אליו ספינות רבות מדרום אמריקה. ב-2009 יותר מ-150 נוסעים ואנשי צוות פונו אחרי שספינה התנגשה בקרחון והחלה לשקוע.

 

 

 


פורסם לראשונה 05/12/2017 17:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סוכנות החלל האירופית
הקרחון שהתנתק
צילום: סוכנות החלל האירופית
מומלצים