שתף קטע נבחר

פלסטינים שרפו תמונות טראמפ. ההכרזה: הערב

בבית הלבן ובמחלקת המדינה סירבו לומר מה יצהיר טראמפ בנאומו הערב על ירושלים, אבל הבהירו כי הוא "איתן בדעתו". האפשרויות על הפרק: הכרה בירושלים כבירת ישראל והעברת השגרירות מת"א. חמאס הכריז על יום זעם ביום שישי, תמונות נשיא ארה"ב הוצתו בבית לחם

 

 

הערב זה יקרה: נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ינאם הערב (ד') את הנאום שהמזרח התיכון והעולם כולו מצפים לו. לאחר שאבו מאזן והמלך עבדאללה אמרו כי בשיחה איתם טראמפ אמרו להם שהוא מתכוון להעביר את שגרירות ארצות הברית בישראל מתל אביב לירושלים, גורמים אמריקנים אמרו ל"ניו יורק טיימס" כי השגרירות לא תועבר עקב בעיות לוגיסטיות בחצי השנה הקרובה - אך טראמפ יכריז על ירושלים כבירת ישראל. הערפל צפוי להתפזר תוך פחות מ-24 שעות - אבל הפלסטינים כבר זועמים.

 

על אף ההכרזה של חמאס על יום זעם ביום שישי ואזהרת המסע האמריקנית למזרח ירושלים וליהודה ושומרון מהיום עקב חשש ממהומות והפגנות - בשלב זה בצה"ל לא מתגברים כוחות באוגדת איו"ש. עם זאת, ביממה הקרובה צפויים בצה"ל לקיים הערכות מצב בעקבות ההתפתחות המדינית הצפויה ורמת הדריכות בשטחים מבחינת כוחות צה"ל צפויה לעלות הלילה לקראת הכרזת טראמפ הערב.

 

דוברת הבית הלבן שרה האקבי סנדרס סירבה למסור פרטים רבים בתדרוך שערכה אמש לכתבים, אך ציינה כי טראמפ ימשיך בשיחות, "אבל בסופו של דבר יעשה את ההחלטה שבעיניו הכי טובה לארצות הברית. הוא דיבר עם חמישה מנהיגים וימשיך לנהל שיחות עם מנהיגים שונים מסביב לעולם".

שורפים את תמונות טראמפ בבית לחם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שורפים את תמונות טראמפ בבית לחם(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

 

סנדרס נשאלה אם טראמפ כבר החליט, וענתה כי "דעתו די איתנה" בנוגע להחלטה אם להעביר את השגרירות לירושלים. בנוסף נשאלה הדוברת אם טראמפ מודאג מאלימות באזור, וענתה: "בדקו כמה דברים ושקלו גם את זה לתוך ההחלטה של הנשיא, אבל כפי שאמרתי אני לא אקדים את ההחלטות שלו". דובר מחלקת המדינה אמר בנוסף כי טראמפ "יחליט כשהוא מוכן" בנוגע להעברת השגרירות.

 

ההחלטה הסופית עדיין אינה ידועה, אבל הפלסטינים כבר זועמים. אמש שרפו פלסטינים תמונות של טראמפ בבית לחם. אבו מאזן פתח בבליץ של שיחות עם מנהיגי העולם בניסיון לשנות את החלטת טראמפ ואילו בחמאס אמרו כי העברת השגרירות לירושלים היא "שבירת כל הכללים" והכריזו על יום זעם ביום שישי. לדברי איסמעיל הנייה, החלטה שכזו "תצית זעם נגד הכיבוש".

 

גורמים בכירים בירושלים ומקורבים למפלגה הרפובליקנית מעריכים כי טראמפ לא יורה על העברה מיידית של השגרירות. לדבריהם, הנשיא צפוי לחתום על הצו שמאריך את השארת השגרירות בתל אביב למשך חצי שנה נוספת, אך יבהיר כי הדבר ישתנה בהמשך. ייתכן שיודיע על הקמת צוות שיתחיל בפועל בהכנות לקראת העברת השגרירות.

קריקטורה ששותפה בחשבון של פתח ()
קריקטורה ששותפה בחשבון של פתח

כרוז שהפיץ פתח: "ירושלים תישאר הבירה הנצחית של מדינת פלסטין" ()
כרוז שהפיץ פתח: "ירושלים תישאר הבירה הנצחית של מדינת פלסטין"

קריקטורה בעיתון המזוהה עם חמאס: "עסקת המאה: אבו דיס במקום ירושלים!" ()
קריקטורה בעיתון המזוהה עם חמאס: "עסקת המאה: אבו דיס במקום ירושלים!"

בהצהרתו טראמפ מנסה להתיישר עם העמדות וההעדפות של כולם. מצד מדובר במחווה גדולה במיוחד עבור ישראל בדמות הצהרה בעלת חשיבות היסטורית. טראמפ מרצה בכירים רפובליקנים ואת תומכיו האוונגליסטים שדחפו אותו להחלטה. מצד שני, החתימה על דחיית העברת השגרירות מרגיעה את הפלסטינים, שיכולים להתגאות בכך שהלחץ על הנשיא האמריקני עשה את שלו.

 

גורמים מדיניים העריכו כי זה מה שעומד מאחורי ההצהרות של אבו מאזן והמלך עבדאללה - שטענו כי טראמפ כבר בישר להם על העברת השגרירות. עם דחיית המהלך יוכלו השניים לטעון כי הם היו אלה שלחצו. אך יחד עם זאת הגורמים לא שוללים את האפשרות שהלחץ הערבי יוביל דווקא לתוצאה ההפוכה - וטראמפ ירצה לשדר שהוא לא נכנע לתכתיבים. בתרחיש הזה הוא עלול להודיע שלא יחתום על הצו הנשיאותי - והליך העברת השגרירות יתחיל בפועל.

 

מדיווחים שמגיעים לירושלים עולה כי מסע הלחצים על הבית הלבן נמשך עד הרגעים האחרונים. בכירים בישראל טוענים כי בניגוד לרושם שהפלסטינים מנסים ליצור, העולם הערבי לא באמת מוטרד מהעניין הזה ורק משלם מס שפתיים. "הפלסטינים די מבודדים בעניין הזה", אמר אחד הבכירים.

הקונסוליה האמריקנית בירושלים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הקונסוליה האמריקנית בירושלים(צילום: EPA)

השגרירות בדרך לירושלים? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השגרירות בדרך לירושלים?(צילום: AFP)

בישראל לא שוללים את האפשרות שההכרזה תוביל להפרות סדר ביהודה ושומרון עד כדי אינתיפאדה שתגרום להסלמה באזורים נוספות. פקידים בכירים ציינו כי "כאשר מנגנים על המיתרים הדתיים זה בהחלט יכול להביא למהומות. בסך הכל המדינות הערביות ממלמלות.

לא רואים את המנהיגות הערבית עולה על בריקדות נגד המהלך - ולכן טראמפ נחוש לעשות אותו".

 

שר התחבורה והמודיעין ישראל כץ אמר כי "אין מהלך צודק ונכון יותר מבחינה היסטורית מהכרה של טראמפ בירושלים. ההכרזה חשובה יותר מהעברת השגרירות - שכמובן תבוא בעקבותיה". כץ הוסיף כי "הסלמה ביטחונית תהיה טעות גדולה מאוד מבחינת הרשות הפלסטינית. אני מציע שלא ליצור מתחים ביטחוניים ולהוביל לכיוון כזה. אנחנו ערוכים לכל אפשרות".

 

מדיווחים שהגיעו לירושלים עולה כי שני הגורמים הדומיננטיים שדחפו את הנשיא להכיר בבירה הם השגריר דייוויד פרידמן והחתן ג'ארד קושנר. השליח המיוחד למזרח התיכון ג'ייסון גרינבלט דווקא הזהיר מההשלכות על התהליך המדיני ועל יוזמת השלום המתגבשת.


פורסם לראשונה 05/12/2017 22:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שורפים תמונה של טראמפ בבית לחם
צילום: AFP
מומלצים