שתף קטע נבחר

ניצול שואה בן 90 הגשים חלום וביקר בכותל

הוא אמנם עלה ארצה ב-2014, אבל נוכח גילו המתקדם לא הצליח עד כה אברהם טקאץ' מאוקראינה להגשים את משאלתו. במהלך הביקור בכותל אמר: "זו זכות גדולה שנפלה בחלקי, חלמתי על זה כל חיי והנה אני פה"

 

טקאץ' בכותל. "זכות גדולה" (צילום: הקרן לידידות ) (צילום: הקרן לידידות )
טקאץ' בכותל. "זכות גדולה"(צילום: הקרן לידידות )
אברהם טקאץ', יליד דונייצק כבן 90, הוא ניצול שואה שעלה לישראל כפליט מאזורי הקרבות באוקראינה ב-2014. אבל רק היום (ד') הגשים חלום ישן והגיע לכותל לראשונה בחייו, בעזרתה של הקרן לידידות והקרן למורשת הכותל המערבי.

 

"חלמתי על זה כל חיי והנה אני פה", אמר טקאץ' כשחיוך נסוך על פניו. "זאת זכות גדולה שנפלה בחלקי ושאפשרה לי להגיע ולהתפלל במקום הקדוש ביותר לעם היהודי. עד עכשיו היה המקום הזה מוכר לי רק מתמונות שראיתי וממסך הטלוויזיה והנה סוף סוף אני זוכה להגיע למקום הזה באופן אישי".

 

טקאץ' מתגורר היום בראשון לציון, עלה בשנת 2014 יחד עם שתי בנותיו ונכדיו, בתחילת תקופת הלחימה בין כוחות אוקראינים למליציות פרו-רוסיות, כאשר המצב הידרדר. "כבר עברתי מלחמה אחת קשה ולא רציתי שהמשפחה שלי תעבור מלחמה גם", סיפר.

 

עם בני המשפחה בירושלים (צילום: הקרן לידידות ) (צילום: הקרן לידידות )
עם בני המשפחה בירושלים(צילום: הקרן לידידות )

לקראת יום הולדתו החליטה נכדתו לחגוג לו באופן מיוחד ויצרה קשר עם מוקד הידידות, קו הסיוע שמפעילה הקרן לידידות. היא ביקשה עזרה בהגשמת חלומות של טקאצ' ובהבאתו לכותל, שכן נסיעות ממושכות עבורו הפכו קשות עם גילו המתקדם. הקרן לידידות נרתמה לעזור וסיפקה תחבורה, חניה נוחה וקרובה וכן דאגו שיוכל להיעזר בכיסא גלגלים.

 

"הייתי בן 14 כשהתחילה המלחמה באזור מגורנו, אבי גויס לצבא האדום ואת העיר שלנו התחילו להפציץ בצורה מסיבית. אז החלטנו לברוח", סיפר. המשפחה של טקאץ' המשיכה בבריחה מזרחה עם התקדמות הצבא הגרמני עד שהגיעו לקזאן, היום בירת רפובליקת טטרסטן. יחד עם אחיו הוא נשלח לעבוד בחווה חקלאית הסמוכה למקום, שם הם עבדו בחקלאות לכל אורך שנות המלחמה. עם סיום המלחמה חזרה המשפחה לדונייצק, שם שרר רעב קשה כתוצאה מהלחימה המתמשכת. כעבור כמה שנים גויס טקאץ' לצבא האדום, שם למד לנהוג על כלי רכב כבדים, מה שלמעשה עשה כל חייו כנהג משאית.

 

ג'ואל אקשטיין יו"ר הוועד המנהל של מוקד הידידות: "אנו מקבלים מאות פניות בכל יום מאזרחים הזקוקים לסיוע בשלל מצבים, מעוני ומחסור ברווחה ועד מצבים כאלה שדווקא משמחים. צוות הקרן פועל במרץ לנסות למצוא פתרון לכל פונה באמצעות תכניות הקרן, מאות עמותות שותפות ולפעמים באמצעות חשיבה מחוץ לקופסה והתאמת פתרון אישי לצרכיו של הפונה". היא אמרה עוד: "המקרה הזה מרגש במיוחד שכן מדובר בקשיש שעלה ארצה בסיוע שלנו וכעת מקבל סיוע יחד עם עשרות אלפי קשישים וניצולי שואה שבהם אנו מטפלים בישראל".

 

בקרן למורשת הכותל המערבי אמרו כי "ביקורו של ניצול השואה בכותל המערבי עורר התרגשות רבה בקרב כל מי שנכח במעמד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הקרן לידידות
טקאץ' בכותל המערבי
צילום: הקרן לידידות
מומלצים