שתף קטע נבחר

חדש: היולדת רואה את מהלך הלידה בחי באולטרסאונד

בשורה ליולדות: מעכשיו אפשר לראות באולטרסאונד את ראש העובר בשלב צירי הלחץ ולהבין בזמן אמת איך משפיעה כל לחיצה על התקדמותו, עד היציאה לאוויר העולם. "סוף סוף ראיתי איך אני מזיזה את העובר", אומרת יולדת שהשתתפה בניסוי. "אפילו שהייתי עם אפידורל, הרגשתי את העובר"

 

 

כל יולדת מכירה את השלב הזה, אולי הקשה ביותר בתהליך הלידה: שלב צירי הלחץ. במצב של פתיחה מלאה, הלידה כבר קרובה לסיום והכאבים הם החזקים ביותר. "תלחצי", מעודדת המיילדת. אולם הנשים שקיבלו את זריקת האפידורל מתקשות לחוש את התינוק ולא מבינות מתי הרגע הנכון להפעיל לחץ ומתי הזמן לקחת נשימה ולנוח. את המצב המורכב הזה מנסה שיטה רפואית חדשה ומהפכנית לשנות מן היסוד.

 

מדובר למעשה בבדיקת אולטרסאונד המכוונת באופן מיוחד לעבר צוואר הרחם. וכך יכולה היולדת, וכמובן גם הצוות הרפואי, לראות בדיוק היכן בתוך תעלת הלידה נמצא ראשו של העובר בכל שלב ושלב.

 

הנשים שכבר השתמשו בטכנולוגיה, שנקראת "ביופידבק", סבלו מפחות קרעים - ובעיקר דיווחו על תחושה של חיבור רגשי חזק יותר לתינוקן מיד לאחר הלידה. כך קובע מחקר חדש, שתוצאותיו פורסמו לאחרונה בכתב עת יוקרתי ובוצע על ידי רופאים בבית החולים שיבא ועל ידי חוקרים מהמרכז הבינתחומי בהרצליה.

 

קראו עוד:

- כולן בשביל אחת: יוזמות של נשים עבור יולדות

- מצאנו את 7 ציורי ההיריון הכי יפים

- כל השיטות לזירוז לידה

 

וכך זה עובד: במשך 15 דקות מבצע הרופא אולטרסאונד של ראש העובר, שנמצא בתעלת הלידה. בשלב הראשון היולדת מתבקשת לבצע "לחיצות" ללא הסתכלות על מסך האולטרסאונד. בשלב השני - מפנה הצוות את מסך המכשיר כלפי האישה.

 

לאחר הסבר קצר מתבקשת היולדת לבצע את אותן לחיצות, תוך שהיא מביטה על המסך כשהיא רואה את ירידת ראש העובר בתעלת הלידה בזמן הלחיצה. היתרון הגדול: היולדת רואה כיצד הלחיצות שלה משפיעות על התקדמות העובר ויכולה להתאים ולכוון את עבודת הגוף שלה.

 

פחות חרדה בחדר לידה

המחקר בדק 95 נשים - 69 נשים שילדו בלידה רגילה ללא ביופידבק ו־26 נשים שילדו תוך שימוש בבדיקת האולטרסאונד המדוברת. ערכו אותו משיבא: ד"ר ינון גלבוע, סגן מנהל יחידת האולטרסאונד בשיבא, ד"ר שרון פרלמן רופאה בכירה ביחידה ומנהל היחידת האולטרסאונד באגף נשים ויולדות, פרופ’ ראובן אחירון; ומהמרכז הבינתחומי: ד״ר טלי פרנקל, ראש יחידת המחקר במכון לגיל ינקות על שם זיאמה ארקין, וד״ר דני חמיאל, שניהם חברי סגל בבית הספר ברוך איבצ׳ר לפסיכולוגיה במרכז הבינתחומי הרצליה.

 

"התגובות של היולדות היו מדהימות. הן סיפרו שזה הוריד להן את החרדה, שהן הרגישו הרבה יותר בטוח ללחוץ. רבות מהן העידו שבזמן הלידה הן הבינו בדיוק מה לעשות בזכות הצפייה במסך האולטרסאונד", אומר ד"ר גלבוע, "לפעמים המיילדת מנסה להסביר הרבה מאוד זמן ליולדת איך ללחוץ נכון אבל כאשר הן מסתכלות על האולטרסטאונד הם מבינות תוך שניות מה הן צריכות לעשות. תמונה אחת שווה אלף מילים".

 

ד"ר ינון גלבוע והיולדת שירן כץ בחדר הלידה בבית החולים שיבא, אתמול ( )
ד"ר ינון גלבוע והיולדת שירן כץ בחדר הלידה בבית החולים שיבא, אתמול

אחת הנשים שילדה באמצעות ביופידבק סיפרה על החוויה: "זה היה מאוד מעניין, פתאום אני קולטת מה אני עושה. בסופו של דבר יולדת, בעיקר בלידה הראשונה לא יודעת אם הלחיצות שלה נכונות או לא וכשרואים את התמונה - זה עוזר להגיע לכיוון הנכון. ידעתי שבכל לחיצה שלי אני מזיזה את העובר וזה היה מדהים כי הייתי עם אפידורל. ממש נהנתי משלב הלחיצות כי ידיעתי שהן משפיעות וגם הרגשתי את העובר יוצא החוצה".

 

חיבור לתינוק בזמן הלידה

ד"ר שרון פרלמן משיבא מוסיפה: "הרבה פעמים נשים סוחבות רגשות אשמה שהן נאלצו להיכנס לניתוח קיסרי לאחר שהרופא אמר להן שהן לא לוחצות כמו שצריך. באמצעות הטכנולוגיה הזו אפשר לסייע לאותן נשים ללחוץ כמו שצריך או לחלופין לראות שהמבנה של האישה לא מאפשר לידה רגילה וככה לחסוך את התחושות הקשות".

 

מהמרכז הבינתחומי בהרצליה נטלו חלק במחקר ד"ר טלי פרנקל, ראש יחידת המחקר במכון לגיל ינקות ע"ש זיאמה ארקין, וד"ר דני חמיאל, שניהם חברי סגל בבית־הספר ברוך איבצ’ר לפסיכולוגיה. המחקר היווה את עבודת התיזה של יעל שלזינגר, בוגרת תואר שני בפסיכולוגיה קלינית בבינתחומי.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

לשיטה החדשה יש משמעות גם בהיבט הפסיכולוגי. החוקרים העבירו שאלונים וערכו ראיונות עם אותן יולדות על מנת ללמוד על התחושות שלהן לאחר הלידה. "מעקב אחרי היולדות לימד ששימוש בביופידבק הגביר את תחושת החיבור של היולדת לתינוק מיד לאחר הלידה, מה שסייע במניעת סימפטומים פוסט־טראומטיים בעקבות הלידה", אומרת ד"ר פרנקל.

 

"אחד הגורמים לפוסט־טראומה הוא מנגנון הגנה של התנתקות רגשית בזמן הלידה ואילו ההתערבות של הביופידבק מנעה את ההתנתקות הזו וחיברה את היולדת לתינוק בזמן הלידה". לדבריה, 20־25 אחוז מהנשים מפתחות סימפטומים פוסט־טראומטיים לאחר הלידה, אשר משפיעים על הקשר בין האם לתינוק ולכן יש חשיבות גדולה לנסות ולמנוע עד כמה שניתן הופעת תסמינים אלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים