שתף קטע נבחר

טיול אשדודי: התכוננו להתאהב

פארק גדול וירוק, נחל עם נקודות עוצרות נשימה, תערוכות אומנות מרתקות, קולינריה ובילויים ברמה גבוהה ואפילו חוף ים שהצליח לגרום להולנדי ולתאילנדית להישאר כאן. אתם הולכים להיות מופתעים ומאוהבים באשדוד. כל ההמלצות במדור השבועי "לצאת ולהתאהב - טיולים בארץ"

 

 

לאשדוד הגענו דווקא ביום הכי גשום שהיה השבוע. זה היה יכול להוריד את המורל אבל בעיר המרשימה, השוכנת לאחד החופים היפים בארץ, קיבלו את פנינו בחיוך ובחום "אשדודי" אופייני וגילו לנו כמה מקומות חדשים לגמרי שעליהם תקראו כאן לראשונה.

אשדוד היפה והמתחדשת ממבט על (צילום: קובי רפאלי) (צילום: קובי רפאלי)
אשדוד היפה והמתחדשת ממבט על(צילום: קובי רפאלי)
 

חשוב לציין, כי בשנים האחרונות משקיעים כאן מאוד בפיתוח התיירותי של המקום, מעודדים הקמת בתי מלון, מסעדות וטיילת, כך שאשדוד הופכת לאופציה נהדרת לבילוי של יום או חופשה הכוללת לינה. ומה בתפריט הפעם? טיול קטן למצודה צלבנית השוכנת לחוף הים, ועוד טיול מתוק לפארק נחל לכיש, ביקור במוזיאונים מרתקים וסיום במסע קולינרי מגוון במיוחד. שנתחיל?

 

 

אשדוד ים, יבשה

אשדוד היא העיר השישית בגודל אוכלוסייתה בישראל ושוכנת לחופו של הים התיכון במישור החוף הדרומי, מדרום ליבנה, מצפון לאשקלון, ובשטחה זורם נחל לכיש. אשדוד קרויה על שם אחת מחמש ערי הפלשתים ששכנו באזור, שם שהשתמר מאוחר יותר גם בשם העיירה הערבית איסדוד, ועוד בראשית ימיה הייתה עיר נמל.

נקודה קסומה: שפך נחל לכיש (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
נקודה קסומה: שפך נחל לכיש(צילום: יעל לרנר)
 

גם היום אחד מסמליה הוא נמל אשדוד, אחד משלושת נמלי המסחר של ישראל. עדות מרתקת למעמדה ועוצמתה של העיר היא מצודת אשדוד ים, (קלעת אל- מינה), השוכנת "בחוף המצודה", כך מכנים אותו בני העיר. על פי מקורות שונים, המצודה נבנתה, ככל הנראה בשנת 713 לפני הספירה.

נמל אשדוד: אחד מסמלי העיר (צילום: קובי רפאלי) (צילום: קובי רפאלי)
נמל אשדוד: אחד מסמלי העיר(צילום: קובי רפאלי)
 

נחל לכיש הנשפך לים התיכון, אשדוד (צילום: קובי רפאלי) (צילום: קובי רפאלי)
נחל לכיש הנשפך לים התיכון, אשדוד(צילום: קובי רפאלי)

שרידי המצודה המרשימה והממצאים הרבים שנתגלו בחפירות שבוצעו בה מעידים על עברה של אשדוד במאה הרביעית לספירה כעיר משגשגת בתחום המסחר הימי, התרבות ועוד. בחפירות נחשפו גם קשתות וחדרים שהיו קיימים בפנים המצודה וכוסו בחולות הים במשך מאות שנים. מדובר בנקודה יפהפייה לביקור וכמובן תוכלו רק לדמיין את החיים השוקקים שהתקיימו כאן לפני מאות שנים.

 

מחוף הים יצאנו לביקור מענג בפארק לכיש. מראה הפארק, הנמצא בקרבת אזור התעשיה והנמל על מנופיו הכבדים ומכולותיו, הוא מחזה סוריאליסטי למדי. הפארק כולל נחל מפכה לצד צמחי מים, פינת חי ומדשאות מטופחות.

 

בתחילת שנות השישים היו מי נחל לכיש זכים ונקיים, שחו בו דגים ושטו בו סירות, והילדים השתכשכו במימיו בהנאה. בהמשך זוהם הנחל על ידי מפעלי התעשייה האדירים בעיר וב-15 השנים האחרונות נעשה מאמץ לטהר את מימיו ולהחזירו, ולו במעט, לתהילת העבר. לכן, על הגדה הדרומית של הנחל הוקם פארק עירוני ובו רצועה ירוקה של טבע ומרחב פתוח. אל הצמחייה הטבעית שתוחמת את הנחל הוסיפו מדשאות, פסלים נחמדים, ואפילו ספארי נחמד שבו יעלים, יחמורים, אנטילופות, ראמים וזברות.

פארק נחל לכיש (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
פארק נחל לכיש(צילום: אבי רוקח)
 

שימו לב - אין להאכיל את החיות, האכלתן פוגעת בהן. תוכלו להגיע לכאן לביקור וטיול קטן (המקום נגיש לעגלות ילדים ולנכים) וליהנות משקט בלב העיר. החל מינואר החברה לתיירות אשדוד תתחיל לערוך בעיר את סיורי "תמונות אשדודיות" - סיורי חינם בעיר ובאתריה. ההרשמה בפייסבוק Visit Ashdod או בטלפון: 08-8545210.

 

תוכן, קדימה תוכן

בעת הטיול המהנה בפארק נחל לכיש תוכלו להגיע למרכז הדולפין והים, מרכז מבקרים מבורך שהקימה עמותת מחמ"לי, (מרכז חקר המידע וסיוע ליונקים ימיים). פעילות העמותה מוקדשת לשימור אוכלוסיות היונקים הימיים והסביבה הימית לחופי ישראל.

המרכז שוכן במבנה במתחם בי"ס "אורט ימי", והדבר הראשון שתיתקלו בו כשתיכנסו למקום הוא שלד לוייתן בן חצי שנה, עצום בגודלו, שנתגלה ב-2007 בנמל חיפה. את פנינו מקבלת בחיוך נוי מהעמותה, שלמדה ביולוגיה ימית והיא עורכת כאן סיורים מרתקים לכולם - מילדים קטנים ועד למבוגרים. 

 

בסיור תוכלו לעבור בחלל, להביט בתמונות ובשלדי הדולפין ובשאר היצורים הימיים ולשמוע הסברים מרתקים על הסביבה הימית בה אנו חיים באיזור הים התיכון, להכיר את דרי הים וכמובן להבין כיצד אנחנו יכולים להשפיע ולשמור על איכות הסביבה הימית שלנו.

שלד גור לוויתנים בן חצי שנה במרכז הדולפין והים (צילום: יעל לרנר)
שלד גור לוויתנים בן חצי שנה במרכז הדולפין והים(צילום: יעל לרנר)
  

בנוסף, משלבים במקום סיורי טבע בנחל לכיש בהם מביטים על בעלי חיים והצמחים האופיינים לאזור. פעילות מבורכת ומעשירה. שימו לב, בימים רגילים המרכז פתוח רק בתיאום מראש ולקבוצות בלבד, (10 אנשים ומעלה), אולם בחנוכה יתקיימו במקום ארבעה ימי פעילות לקהל הרחב. מחירי הסיורים נעים בין 15-30 שקלים לאדם. כדאי להביט בעמוד הפייסבוק: "מרכז הדולפין והים" כדי להתעדכן.

 

עוד מקום מקסים שייפתח לפעילות מבורכת בחנוכה הוא הצוללת הירוקה במוזיאון אשדוד לאמנות. הצוללת הירוקה במוזיאון אומנם נבנתה בעיקר עבור ילדים, אבל גם אנחנו, המבוגרים, מצאנו בה עניין. מטרת המקום הוא לחשוף ילדים ונוער לנושאי איכות הסביבה באמצעים אינטראקטיביים ומוחשיים במיוחד.

 

הצוללת נמצאת במפלס מתחת לפני הקרקע והסקרנות מתעוררת כבר בצעידה במבואה המובילה אליה, בעלת התאורה החשוכה מעט והירקרקה. מדובר במקום לא גדול, אך מפתיע ברמת ההשקעה שבו, אם בחדר הצוללת עמדות צפייה בווידיאו מעוצבות כפרסקופ, השולחנות מגלגלי עץ גדולים, הכיסאות מקרטון וכך גם המדפים. בימים רגילים המקום פתוח ביום רביעי אחר הצהריים בלבד, וחבל, אולם בחנוכה תתקיים פעילות לקהל הרחב, ומומלץ מאוד להגיע.

 

הצוללת הירוקה: שעות פעילות לקהל הרחב: ד' 16:00-19:00 | הכניסה לפעילות בכל שעה עגולה (16:00, 17:00, 18:00 ) | עד 25 איש בכל כניסה.

 

זמר, זמר לך

מלבד הצוללת הירוקה שבמוזיאון אשדוד לאמנות מוצגת בימים אלו גם תערוכה מיוחדת, אחת המרגשות והמרתקות שיצא לי לראות. "זמר בודד הוא הלב", זהו שמה והיא מספרת את סיפורה של המוזיקה המזרחית בישראל, מקום המדינה ועד אמצע שנות התשעים. ערן ליטוין, שיצר, אצר וגם סיפק את הפריטים הנדירים מאוספו הפרטי, מביא לידי ביטוי בעדינות ובנחישות אומנים נפלאים שלרוב התעלמו מהם ולכן הם נשכחו ונעלמו אי שם מההיסטוריה.

 

התערוכה בנויה כסיפור, המתפתח בסדר כרונולוגי החל בהגירתם לישראל של מוזיקאים בעלי שיעור קומה מארצות מוסלמיות בשנות ה-50 למאה ה-20, ועד רגע שבירתה של "תקרת הזכוכית" של תעשיית המוסיקה המזרחית, עם הצלחתו המטאורית של אייל גולן.

סיפורה של המוזיקה המזרחית: יש גם קסטות (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
סיפורה של המוזיקה המזרחית: יש גם קסטות(צילום: יעל לרנר)
 

נצחית: אהובה עוזרי והבלבול טרנג (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
נצחית: אהובה עוזרי והבלבול טרנג(צילום: יעל לרנר)

מעניין לעבור בין החדרים, לראות קטעים נדירים ולהאזין לשירים ולסגנונות המשקפים את המהגרים שהגיעו לכאן, כולל שירי הניצחון ושירי ההלל למדינה המזרחיים לאחר הניצחון ב-1967. לצפות בפסטיבל הזמר המזרחי שבו נחשף זוהר ארגוב לראשונה לכלל המדינה, להביט מקרוב בבלבול טרנג של אהובה עוזרי ז"ל, ועוד. התערוכה מסתיימת ב 30.12.17, כדאי למהר ולהגיע.

פרטים נוספים באתר מוזיאון אשדוד לאמנות.

 

עמים וטעמים

אחד הדברים הידועים באשדוד הוא תמהיל האוכלוסייה המגוון שבה. 99 עדות מתקיימות בה, כפי שהתברר במחקר שערך משרד הפנים, וככזו, התמהיל הקולינרי בה יוצא דופן. מה שמאוד אהבתי בעיר, זו העובדה שמסעדות רבות הוקמו כאן על ידי אנשים שנולדו, גדלו וכעת גם מגדלים את ילדיהם בעיר, ואוהבים אותה מאוד.

 

בוקר אשדודי ב"ברביני"

את הבוקר התחלנו ב "ברבריני" בית קפה, פיצרייה וגלידרייה צבעוני במיוחד, השוכן במבנה שבו שכנה מסעדת קאזה אונו הידועה. יש כאן מרפסת מקסימה המשקיפה היישר לחוף הקשתות. במקום תוכלו ללגום קפה משובח, לזלול את אחת הפיצות שיאפו לכם בטאבון האיטלקי לצד בירה טובה, ולקנח בגלידה פשוט מצויינת שמייצרים במקום. אני טעמתי את הפיסטוק אמרנה, (שילוב טעמים מופלא בין הפיסטוק לדובדבני אמרנה), מומלץ. שימו לב, המקום נפתח לפני כשבוע והוא עדיין בהרצה. המקום חלבי ופתוח גם בשבת.

 

הולנד זה כאן: "הולנד צ'יפס אשדוד" 

בצמוד לברבריני גילו לי את אחד המקומות המפתיעים ביותר שתוכלו לחשוב עליהם באשדוד: צ'יפס הולנדי. סטיבן לוברכט, הולנדי ובעל פאב גדול בעיירה המרוחקת 20 דקות מאמסטרדם, ביקר עם זוגתו איזבל בני משפחה שהתגוררו באשדוד. הם התאהבו בעיר ובחוף הים והחליטו לעלות לארץ ולגדל כאן את בתם.

מקום חובה: צ'יפס הולנדי - אשדודי (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
מקום חובה: צ'יפס הולנדי - אשדודי(צילום: יעל לרנר)
 

סטיבן החליט לעשות את מה שהוא אוהב ויודע: להכין צ'יפס הולנדי ודגים מטוגנים בבלילה סודית שאת מרכיביה הוא לא מספר, על טהרת חומרי הגלם ההולנדי, וליהנות מכל רגע. האמינו לי, כשתטעמו את צ'יפס הבטטה המופלא שהוא מכין, תזללו את דג הקוד בבלילה הפריכה (לאחר שטבלתם את המטעמים במיונז ההולנדי או ברוטב חמאת הבוטנים), לא תוכלו להפסיק לאכול. תענוג.

התאהב ונשאר: סטיבן לוברכט והצ'יפס ההולנדי. תענוג (צילום: יעל לרנר)
התאהב ונשאר: סטיבן לוברכט והצ'יפס ההולנדי. תענוג(צילום: יעל לרנר)

 

מלכת תאילנד ב"רונג'אן"

כשתיכנסו למסעדת "רונג'אן" התאילנדית תרגישו כאילו חזרתם לטייל והגעתם לתאילנד. המסעדה שוקקת חיים וקירותיה מכוסים בצילומים מרהיבים של רחובות תאילנדים שוקקים כמו גם צילומים משפחתיים מטיולים בתאילנד של משפחת אבטה, בעלי המקום. המלצריות גם הן תאילנדיות וכך גם המוזיקה ואפילו יש מקרר בשירות עצמי אליו תוזמנו לקחת בירה תאילנדית וזה עוד לפני שהגענו לאוכל. הו, הו האוכל.

הגעתם לתאילנד (באשדוד): מסעדת רונג'אן (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
הגעתם לתאילנד (באשדוד): מסעדת רונג'אן(צילום: יעל לרנר)

אבי אבטה נסע לטייל בתאילנד. הוא לא הספיק הרבה עד שהגיע למועדון לילה ושם פגש את רונג'אן היפהפייה. הוא מספר לי שהוא התאהב בה מיד ותוך חודש הם נישאו וחזרו הביתה. הם הזמינו חברים הביתה ורונג'אן בשלה לכולם, וכולם התאהבו באוכל שלה. בנוסף, היא החלה לספק אוכל תאילנדי ביתי לפועלים התאילנדים אכולי הגעגועים לביתם.

 

הם הקימו מסעדה זעירה במרכז מסחרי ישן והשמועה על האוכל של רונג'אן החלה לפרוש כנפיים, עד שלא היה אפשר למצוא מקום במסעדה. לפני כשנתיים עברו למקום גדול יותר, מה שלא גורם לרונג'אן להפסיק לחלוש על המטבח והסירים ולעבוד במהירות מעוררת הערצה. אבי אחראי על האירוח, כך שתוך דקות תקבלו כבר קערה קטנה עם חמוצים תאילנדיים פיקנטיים ואז תביטו בתפריט.

מעוררת הערצה: רונג'אן בזמן הבישולים הטעימים (צילום: יעל לרנר) (צילום: יעל לרנר)
מעוררת הערצה: רונג'אן בזמן הבישולים הטעימים(צילום: יעל לרנר)
  

כל מנה מצולמת, כמו פעם, ולא תוכלו להאמין שמחירי המנות לא עולים על 45 שקלים, כולל פירות ים ודגים. אבי מספר לי שרונג'אן מתעקשת על כך, "תזרע זרעים, הלקוחות ייזרמו לכאן כמו מים, ונפרח", אמרה וצדקה. האוכל כאן תאילנדי לחלוטין. וחריף. מאוד. המקום לא כשר אך סגור בשבת, בשישי פתוח עד 17:00.

 

ואם אתם מרגישים מלאים ולא רוצים לחזור לישון בבית, מעל המסעדה הקימו שני אשדודים גאים את מלון הסוויטות "סור לה מר" (על הים בצרפתית), מדובר במלון בוטיק שבו 12 סוויטות ענק הצופות לים, והוא גם המלון המדורג ראשון באשדוד באתר בוקינג. יש כבוד.

 

ויש עוד כל כך הרבה מקומות נוספים שלא הזכרתי, אבל כדאי לסיים את הביקור בתצפית היפהפייה מגבעת יונה הנישאת לגובה של 53 מטרים ומשקיפה על העיר ועל חוף הים היפהפה של העיר. סיום נפלא ליום נהדר באשדוד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יעל לרנר
אשדוד: ים, יבשה: התכוננו להתאהב
צילום: יעל לרנר
מומלצים