שתף קטע נבחר

תרבות הפסטיבלים בדרום קוריאה

היא אוהדת את ישראל, מלאה בניגודים ויש בה נופים מוטרפים - אבל יותר מכל - היא רק רוצה לחגוג. בדרום קוריאה תמצאו פסטיבל לרגל כל אירוע ובכל פינה. וכן, יש גם נציגות ישראלית

בשיתוף החברה הגיאוגרפית

 

קוריאה הדרומית היא ארץ שיש בה הכל. ערי ענק עתידניות לצד כפרים ציוריים. טכנולוגיות מן המתקדמות בעולם, לצד שימור מלאכות מסורתיות וטקסים קדומים. נוף אורבני ותעשייתי, לצד הרים ירוקים ונחלים רבים. הקוריאנים, אשר רובם מתגוררים בערים הגדולות, אוהבים את הדואליות הזו ורואים בה איזון נחוץ בחיים המודרניים בעלי הקצב המהיר כל כך. הם משתדלים בכל הזדמנות לצאת להליכה בטבע או לטייל בכפרים שמחוץ לעיר הסואנת. אך אחד הדברים שהקוריאנים אוהבים במיוחד בכדי לאזן את חיי השגרה, הוא פסטיבלים! 

 

  ()
 

 

בהתאם לכך, התפתחה תרבות פסטיבלים ענפה בקוריאה. בכל רגע נתון מתקיים במחוז כזה או אחר בקוריאה פסטיבל כלשהו. בין אם מדובר בפסטיבלים שכונתיים או מקומיים ובין אם אלו פסטיבלים בינלאומיים וגדולים המושכים עשרות ומאות אלפי אנשים אליהם, הקוריאנים אוהבים לחגוג. כל אירוע מבחינתם הוא תירוץ נפלא להקמת פסטיבל שהוא חגיגה לכל. לכן לא מפתיע שלמאורעות רבים לאורך כל השנה יש פסטיבלים.

 

פטיבל הפנסים בסיאול (צילום: מונטי רוסמן-קים) (צילום: מונטי רוסמן-קים)
פטיבל הפנסים בסיאול(צילום: מונטי רוסמן-קים)

 

טבע, צמחים ורפואה מסורתית

קיים חיבור חזק מאוד בין התרבות הקוריאנית הקדומה והרפואה המסורתית המתבססת על תזונה וחליטות מהטבע. החשיבה הקוריאנית טוענת שאם אתה חולה, דבר ראשון יש לבדוק את התזונה שלך ולאזן אותה. לכן, כמעט לכל שורש ולכל צמח רפואי יש פסטיבל המוקדש לו.

פסטיבל הפרחים המרהיב (צילום: מונטי רוסמן-קים) (צילום: מונטי רוסמן-קים)
פסטיבל הפרחים המרהיב(צילום: מונטי רוסמן-קים)

 

ארועים אלו הם בדרך כלל מחוזיים. כל מחוז המתגאה ביבול שלו דואג לקיים ארועים המציינים את שיא העונה, בהם בדרך כלל גם מראים את שפע התנובה. אחד הפסטיבלים המוכרים הוא פסטיבל פריחת הדובדבן בתחילת האביב כשהטבע מתעורר מתרדמת החורף הקר וכל עצי הדובדבן מתכסים בפריחה לבנה וקסומה. כל מחוז בקוריאה יודע מראש את התחזית לשיא הפריחה ודואג לארגן פסטיבל חגיגי, כזה שמזמין את האנשים לטייל בשדרות הלבנות הארוכות, הצצות בכל פינה.

לקוריאנים יש גם פסטיבלי טבע חשובים אחרים כגון פסטיבל הג'ינסנג בתחילת הסתיו, פסטיבל פריחת הלוטוס בקיץ ופסטיבל האורז בשיא הסתיו.

 

פסטיבל הדובדבן הידוע (צילום: מונטי רוסמן-קים) (צילום: מונטי רוסמן-קים)
פסטיבל הדובדבן הידוע(צילום: מונטי רוסמן-קים)

 

מסורות, אמונות ומלחמות

בקוריאה יש הפרדה מוחלטת בין הדת והמדינה. אין דת שולטת ובליל האמונות הקיימות מייצר פסטיבלים הנראים כלקוחים מעולם אחר, כאשר כמובן כולם מוזמנים אל החגיגות ומשתתפים בהן בשמחה רבה.

פסטיבל הפנסים בסיאול המתרחש באביב הוא דוגמא נהדרת לצבעוניות והחגיגיות האופייניים כל כך לקוריאה. הפסטיבל מתרחש קרוב ליום הולדתו של בודהה. לכבוד פסטיבל זה נסגרים רחובות מרכזיים בעיר, בכדי שמאות אלפי מבקרים יוכלו לצפות בתהלוכה הצבעונית והחגיגית החוצה את העיר ולהשתתף בהפעלות הרבות ובדוכנים הפזורים בכל רחבי העיר, לרווחת הקהל. הפסטיבל הוא אמנם בודהיסטי, אך מגיעים אליו אנשים בעלי אמונות ודתות שונות בכדי לחגוג ולשמוח יחדיו.

מהמסורות הקדומות צמח, בין השאר, פסטיבל המסכות המיוחד, אשר מתרחש בעונת הסתיו. גם כאן ניתן לראות את הצבעוניות המרהיבה של התרבות הקוריאנית הקדומה ואת שמחת החיים האופיינית לחגיגות אלו. המסתובבים בפסטיבל זה זוכים לראות מופעי רחוב שונים, תאטרון מסכות מסורתי, ריקודים שבמקור התפתחו לפני מאות שנים ועוד.

פסטיבל המסיכות  (צילום: מונטי רוסמן-קים) (צילום: מונטי רוסמן-קים)
פסטיבל המסיכות (צילום: מונטי רוסמן-קים)

במקביל לשימור המסורות והאמונות, צמחו גם פסטיבלים המנציחים נצחונות היסטוריים, כמו פסטיבל האורות של ג'ינג'ו המתקיים בסתיו. בפסטיבל זה, מבצר ג'ינג'וסונג והנהר הזורם לצידו מתמלאים בפסלי ענק מנייר המוארים בלילה, וכל מי שמגיע ומסתובב ברחבי המבצר והנהר, חש לכמה שעות כאילו הוא עבר לעולם פנטזי וקסום.

פסטיבל הפנסים בבירה סיאול (צילום: מונטי רוסמן-קים) (צילום: מונטי רוסמן-קים)
פסטיבל הפנסים בבירה סיאול(צילום: מונטי רוסמן-קים)

 

החיבור הישראלי - ג'אז, סרטים וריקודים

בקוריאה מתקיימים מספר פסטיבלים בינלאומיים המושכים אליהם מבקרים מכל העולם. מכיוון שקוריאה היא מדינה שאוהדת את ישראל, לא נדיר למצוא בפסטיבלים הבינלאומיים האלו נוכחות ישראלית ערה, להקות שונות ואירגונים המייצגים את ישראל בכבוד בפסטיבלים השונים. בין המוכרים נמצא פסטיבל הסרטים של בוסאן. בכל שנה יש בו גם נוכחות מרשימה של סרטים ישראליים.

פסטיבל נוסף המתקיים בסתיו הוא פסטיבל סי-דאנס לריקוד מודרני בסיאול, שגם בו הייתה לנו השנה נציגות ישראלית בדמותו של הרקדן אשד אברהם, שהופיע במופע "גרביטאס" של הכוריאוגרף והרקדן אופיר יודלביץ.

 

אחד השיאים, מבחינת הנוכחות הישראלית בפסטיבלים בקוריאה, היה בפסטיבל הג'אז של ג'ראסום (אי הצבים). שם החליטו שהפוקוס השנה יהיה על מדינת ישראל, ואכן הייתה לנו בפסטיבל נציגות מרשימה מאוד עם הרכבים של אלי דג'יברי, ההרכב של אבישי כהן, ההרכב של גלעד אפרת ולהקת רבע לאפריקה. על כל המכלול הזה ניצחה שגרירות ישראל בקוריאה ובראשה השגריר חיים חשן, סגנו נדב פלדמן והקונסול שמעון בן שושן, שהיו האחראים לכך שהארוע יקרום עור וגידים. אנשי השגרירות ערכו קבלת פנים, הקימו דוכן הסברה ואף חילקו אוכל ישראלי.

 קוריאה היא מדינה שכיף ונעים לטייל בה. יש בקוריאה נופים קסומים ופינות חמד ייחודיות, ערים גדולות ומרשימות בצד כפרים ציוריים ושלווים. המטייל הישראלי ימצא מסורות קדומות המשתמרות גם בעולם המודרני של ימינו, ופסטיבלים רבים ומגוונים אשר בעזרתם ניתן להחשף אל עולמם של הקוריאנים בעבר ובהווה. פסטיבלים המוסיפים חגיגה לצבעוניות הקוריאנית המשמחת.

 

בואו איתנו לקוריאה הדרומית

 

בשיתוף החברה הגיאוגרפית

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מונטי רוסמן-קים
פסטיבל הפרחים
צילום: מונטי רוסמן-קים
מומלצים