שתף קטע נבחר

ממרק עוף ועד ויטמינים: 25 דרכים לשרוד את החורף

למרות שלא תמיד נראה כך כשמביטים מהחלון, החורף כבר לגמרי כאן. המרפאות עמוסות, כולם משתעלים ומצוננים, ותנורי החימום עובדים שעות נוספות. איך תשמרו על עצמכם בריאים ושלמים בחורף הקרוב?

גם אם זה לא ממש מורגש, החורף כבר כאן, ולמרות מיעוט הגשמים והטמפרטורות הנוחות יחסית, בעולם הרפואה העונה מורגשת היטב: בתי החולים עמוסים בצפיפות שחוזרת על עצמה כל שנה, וכמעט בלתי אפשרי למצוא תור פנוי לרופאי המשפחה והילדים. אז רגע לפני שאתם רצים לקבל סיוע רפואי, אספנו בשבילכם את מיטב הטיפים שיעזרו לכם להישאר בריאים בחורף הקרוב.

 

1. התחסנו נגד שפעת

שפעת איננה הצטננות, אלא מחלה קשה המלווה בחום, כאבי שרירים, ואף סכנת תמותה במיוחד באוכלוסיות בסיכון - ילדים, יולדות, חולים כרוניים וקשישים. מאחר שהחיסון מעניק הגנה למשך פחות משנה, צריך להתחסן בכל שנה מחדש. החיסון אינו מעניק הגנה מוחלטת מפני השפעת, לכן כדי להגביר את יעילות ההגנה כדאי שכל בני הבית יתחסנו.

 

2. התחסנו נגד פנאומוקוק

החיסונים פרבנר (לתינוקות) ופנאומובקס (לקשישים ולחולים בסיכון) מגינים מפני חיידק הפנאומוקוק, הגורם לדלקת ריאות, דלקת אוזניים וזיהומים קטלניים בדם. הקפידו לחסן תינוקות בטיפת חלב, ואם אתם מבוגרים באוכלוסייה בסיכון - התחסנו בקופת החולים.

 

כדאי להתחסן בכל שנה מחדש. שפעת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כדאי להתחסן בכל שנה מחדש. שפעת(צילום: shutterstock)
 

3. הצטיידו במכשיר אינהלציה

אין כמעט מי שלא משתעל בחורף. אם השיעול אינו מלווה בקוצר נשימה (המתבטא בנשימות מהירות, הבלטה של הצלעות, הרחבה של הנחיריים או צפצופים) ואינו מלווה בחום גבוה, דרך טובה להתמודד איתו היא באינהלציות של סלאיין. אלה מתאימות גם לתינוקות, ילדים, מבוגרים וקשישים.

 

4. אל תמהרו לרכוש מכשיר אדים

אין הוכחות מובהקות בספרות הרפואית להשפעתו של מכשיר האדים על הימנעות ממחלות החורף. יתרה מזו, יש דיווחים על זיהומים ממכשירי אדים שהמים בהם לא הוחלפו או שהם לא חוטאו כנדרש.

 

5. השתעלו אל פנים המרפק

אחת הדרכים השכיחות להדבקה היא ברסיסי רוק הנפלטים מאדם משתעל ונוחתים על כף ידו ומשם גם אליכם. הקפידו להשתעל אל פנים המרפק כדי לא להדביק אחרים.

 

6. אל תעצרו את העיטוש

בזמן התעטשות נוצר לחץ גבוה מאוד בפנים ובגולגולת. עצירת העיטוש מגבירה את הלחץ הזה ובמרקים נדירים יכולה להזיק לעור התוף באוזניים ואף לכלי דם במוח. אם העיטוש תוקף, התעטשו אל ממחטה או אל פנים המרפק.

 

7. אל תשתמשו בטיפות אף במשך זמן רב

שימוש ממושך בטיפות אף המכילות חומרים שמכווצים את כלי הדם מוביל להתמכרות, להחמרה של הגודש באף ואף לנזק לריריות. אל תשתמשו בטיפות או תרסיסים לאף יותר משלושה ימים.

 

אל תעצרו את העיטוש. זה עלול לגרום לנזק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תעצרו את העיטוש. זה עלול לגרום לנזק(צילום: shutterstock)
 

8. עיניים אדומות הן לא תמיד סימן לדלקת

וירוסים רבים (והשכיח בהם הוא אדנו וירוס) גורמים לאדמומיות בלחמית ולהפרשת דמעות שקופות. אם ההפרשה איננה עכורה או מוגלתית, לא מדובר בחיידק ועל פי רוב אין כל צורך בטיפול אנטיביוטי.

 

9. הקפידו לאוורר את הבית וחדר העבודה

בניגוד למיתוס, קור אינו גורם להצטננות או לשפעת. להפך, חללים סגורים הם שמסייעים לווירוסים ולחיידקים להתרבות בחורף. הקפידו על אוורור וודאו שטמפרטורת חדר אינה עולה על 24 מעלות צלזיוס.

 

10. מזגן מייבש את האוויר

הקפידו על שתייה מרובה כשאתם מחממים את הבית. כדאי להניח גם מטלית רטובה או קערת מים בחדר החימום.

 

11. היזהרו מתנורי גז

מדי חורף נפגעים קשישים בעקבות הרעלת חד-תחמוצת הפחמן (CO), גז חסר צבע או ריח שגורם לישנוניות, בעיות ריכוז וכאבי ראש, עד לאיבוד הכרה ומוות. בזמן הפעלת התנור הקפידו על אוורור של הבית כדי לספק חמצן ולמנוע את הצטברות הפחמן החד-חמצני. כמו כן אין להשתמש בתנורי נפט - שפולטים פחמן חד-חמצני רעיל ביותר.

 

12. היזהרו משריפות

תנורים ומכשירי חימום עלולים לגרום לשריפות. לכן הקפידו להרחיק את מכשירי החימום מווילונות, שמיכות או חפצים אחרים העלולים להתלקח. מובן שאין להניח על התנור מגבות או בגדים שאתם רוצים לייבש.

 

13. אל תיקחו אנטיביוטיקה סתם

בשנים האחרונות מתרבים חיידקים עמידים, בין היתר בשל השימוש הרב באנטיביוטיקה שלא לצורך. אל תלחצו על הרופא לרשום לכם אנטיביוטיקה, ואם הוא בכל זאת רשם, בררו איתו עד כמה הוא משוכנע שמדובר במחלה חיידקית ולא ויראלית.

 

היזהרו מתנורי גז. הקפידו לאוורר היטב את הבית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
היזהרו מתנורי גז. הקפידו לאוורר היטב את הבית(צילום: shutterstock)

14. אבל אם אתם בטיפול אנטיביוטי - קחו פרוביוטיקה

חלק מהתכשירים האנטיביוטיים הורסים את החיידקים הידידותיים במעיים ועלולים לגרום לכאבי בטן, נפיחות ושלשולים. לכן, היוועצו ברופא בצורך בנטילת פרוביוטיקה בד בבד עם הטיפול האנטיביוטי.

 

15. תינוקות לא צריכים משטח גרון

חיידק הסטרפטוקוק הגורם לדלקת גרון אצל ילדים ומבוגרים אינו תוקף תינוקות ופעוטות מתחת לגיל שנתיים, משום שהוא אינו מצליח לחדור את האפיתל, השכבה המצפה את השקדים. לכן, אין צורך לקחת משטח גרון לתינוקות ופעוטות ואין צורך בטיפול אנטיביוטי -  הוא רק יגביר את הסיכון לצמיחת חיידקים עמידים. גם אם מתקבלת תשובה שמדובר בסטרפטוקוק, הרי שזוהי נשאות בלבד, כיוון שהחיידק אינו גורם למחלה בגיל זה.

 

16. אל תשלחו ילד חולה לגן ואל תלכו לעבודה חולים

אחת הסיבות להדבקות המוניות בגן, בבית הספר ובמקומות העבודה היא שמגיעים לשם אנשים חולים. אם ילדכם חולה, השאירו אותו בבית ואל תשלחו אותו למוסד הלימודים. הישארו גם אתם בבית אם אתם חולים, כיוון שאתם עלולים להדביק אחרים.

 

17. חטאו ידיים ומשטחים

אם בסביבתכם אדם חולה, הקפידו לאוורר את החדר ולחטא את המשטחים שהוא בא במגע עימם. הקפידו לשטוף ידיים היטב במים וסבון או בתכשיר אלכוהול.

 

18. אל תיקחו ויטמינים סתם

למרות פרסומי חברות הוויטמינים - אין הוכחה מדעית משכנעת שוויטמין C או ויטמינים ותוספים אחרים מפחיתים את הסיכון ללקות בהצטננות, שפעת או דלקת ריאות.

 

חטאו היטב את הידיים. בעיקר אם מישהו בבית חולה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חטאו היטב את הידיים. בעיקר אם מישהו בבית חולה(צילום: shutterstock)
 

19. מרק עוף יכול לעזור

אולי זה נשמע מופרך, אבל מחקרים הוכיחו שתרופת הסבתא האולטימטיבית לחורף, מרק עוף - כן, זה עם הפולקע המכובס וטיפות השומן הצפות, עשויה להפחית את תסמיני השפעת. על פי ההשערות, מרק עוף משפיע על מתווכים דלקתיים כמו אינטרלוקינים ומקל את תסמיני המחלה.

 

20. דאגו גם לבעלי החיים

גם כלבים וחתולים עלולים לחלות במחלות החורף כגון הצטננות, שפעת וירידת חום הגוף. סדרו פינה חמה לבעל החיים; לאחר טיול בגשם יבשו את כפות רגליהם; אם בעל החיים סובל משיעול טורדני, קחו אותו לבדיקת הווטרינר. שימו לב שכלבים נבהלים מרעמים בשל שמיעתם החדה, לכן בעת סופת רעמים לטפו את הכלב והשרו עליו תחושת ביטחון.

 

21. שתו הרבה

החורף מטעה ואנו לא מבחינים בצימאון ובהתייבשות, אף שהלחות צונחת בשל חימום החדרים ובייחוד בעת מחלה, כאשר נוזלים נפלטים מהגוף בנזלת ושיעול. הקפידו על שתייה מרובה - שמונה עד עשר כוסות מים ביממה - גם אם קר בחוץ.

 

22. המשיכו להתאמן

הקור והגשם גורמים לרבים לוותר על הפעילות הספורטיבית לטובת התכרבלות בשמיכה מול הטלוויזיה. אבל דווקא בחורף, כשאנחנו ממעטים להסתובב בחוץ, חשוב להמשיך ולשמור על כושר גופני.

 

23. היחשפו לשמש

רבבות ישראלים סובלים מרמות נמוכות של ויטמין D הנוצר בגוף רק בעקבות חשיפה לשמש. נטילת הוויטמין חשובה במיוחד אצל תינוקות עד גיל שנה, או אצל אלה שסובלים מתסמיני מחסור בוויטמין, המשפיע כמעט על כל מערכת בגוף. בררו עם הרופא המטפל אם יש צורך בבדיקת דם לרמת הוויטמין D, שייצורו מופחת בעונת החורף בשל היעדר חשיפה מספיקה לשמש.

 

24. היזהרו בסקי

ישראלים רבים יוצאים בתקופת החורף לחופשות סקי, אחד מענפי הספורט עם שיעור הפגיעות הגבוה ביותר. לפני שאתם מתחילים לגלוש, כדאי לקחת שיעור או שניים וגם להתאמן בסימולטור (יש גם כאן בישראל). לפני הסקי הקפידו להימרח היטב במקדם הגנה כיוון שקרינת השמש באתרי הסקי גבוהה מאוד והשלג הלבן מחזיר בעצמו את קרינת השמש אל גופכם. בצעו חימום כעשר דקות לפני הפעילות והקפידו על שתייה מרובה גם כשקפוא מסביב.

 

25. נהגו בזהירות

עונת החורף גובה קורבנות רבים בתאונות דרכים, הן הולכי רגל נפגעים והן רוכבי אופניים ואופנועים ונהגי מכוניות. סעו בזהירות והקפידו על חבישת קסדה ועל תקינות כלי הרכב.

 

איך תטפלו בתסמין החורף הכי שכיח - שיעול? צפו:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אפילו שהגשם עוד לא ממש מטפטף על העורף, החורף כבר כאן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים