שתף קטע נבחר

"איפה היינו עד היום?"

סקר שנערך בחודש האחרון מלמד שרוב רובו של הציבור הישראלי מודע למצבם הכלכלי הקשה של קשישי ישראל וגם מפנה אצבע מאשימה. "החלטנו לשים את היד בכיס ולא לראות יותר מראות של זקנים וקשישים אוספים אוכל מהפחים", אמר דובי אמיתי, יו"ר הנהלת הארגונים העסקיים

בשיתוף נשיאות הארגונים העסקיים

 

 

עד כמה מצבם של הקשישים במדינת ישראל קשה? סקר שנערך במהלך נובמבר באמצעות חברת איי-פאנל, עליו ענו 1003 נשאלים מלמד שהציבור הישראלי מודע עד מאוד למצבם הקשה של קשישי ישראל. 85.4% מאזרחי ישראל השיבו שמצבם הכלכלי של הקשישים בישראל רע, מעל ל90% השיבו שקצבת הזקנה של הביטוח הלאומי לזוג קשישים בסך 2,301 שקל בחודש אינה מספקת לקיום בכבוד, רוב הנשאלים (85%) השיבו שהמצוקה הכי גדולה של קשישים בישראל כיום, היא אי יכולת לרכוש תרופות - הדבר אולי הבסיסי ביותר, ו-90% מהנשאלים מסכימים שמי שאמורה לטפל בבעיית הקשישים זו המדינה.

 

 (קרדיט: shutterstock) (קרדיט: shutterstock)
(קרדיט: shutterstock)

 

כדי לנתח את הנתונים הזמנו לאולפן שלושה, את פרופ' איתן ששינסקי, שעמד בראש ועדת הפרופסורים המומחים והוביל את הצד המקצועי במסגרת התכנית 'מזדקנים בכבוד', נתן לבון, יו"ר 'כן לזקן', ודובי אמיתי, נשיא התאחדות האיכרים ויו"ר הנהלת הארגונים העסקיים. צפו בדיון בתחילת הכתבה

 

- 85 אחוזים השיבו שמצבם הכלכלי של הקשישים בישראל רע. איפה היינו עד היום?

דובי אמיתי: "אנחנו במגזר העסקי החלטנו להסתכל במראה ולשאול מה נכון לעשות. כל אחד מאיתנו והחלטנו לפנות למגזר השלישי, לחברה האזרחית. התכנסנו וקיימנו שורה של מפגשים ובסוף סדנא של יום וחצי והגענו למסקנה שהנושא הדחוף והראוי לטפל בו זה מעמד הקשישים והחלטנו לעשות מעשה".

 

 (קרדיט: shutterstock) (קרדיט: shutterstock)
(קרדיט: shutterstock)

 

אמיתי מציין כי שרגא ברוש פנה לפרופ' ששינסקי וממש ביקש ממנו לעמוד בראש ועדה ציבורית שתבדוק באמת מה צריך להיות, או מהו הסכום בצורה הכי מופשטת ופשוטה שזוג קשישים צריך לסיים את החודש בכבוד. "הגענו לסכום של כ-8000 שקל", אומר.


 (קרדיט: shutterstock) (קרדיט: shutterstock)
(קרדיט: shutterstock)

 

-אתה אומר: מוטב מאוחר מאשר אף פעם לא, במקרה הזה

"אני חושב שבמקרה הזה כן, אבל אנחנו הבנו שכלכלה בריאה יכולה לצמוח רק עם חברה בריאה. צמצום הפערים מאוד חשוב, חשוב לא רק בדיבורים, במעשים. ואכן אנחנו במגזר העסקי, לאחר שקיבלנו את הממצאים של העבודה הנהדרת שנעשתה בראשותו של פרופ' ששינסקי, החלטנו לשים את היד בכיס".

  

"החלטנו שאנחנו לא מוכנים לראות את המראות של זקנים וקשישים אוספים אוכל מהפחים", אומר אמיתי. "מדובר בכ-200 אלף עניים, מתחת לקו העוני, עוד 350 אלף קשישים שלא מסיימים את החודש. החלטנו להניח צ'ק בסך מיליארד וחצי שקל".

 

 

 (קרדיט: shutterstock) (קרדיט: shutterstock)
(קרדיט: shutterstock)

- יותר מ-90 אחוזים ענו: "מה פתאום" על השאלה: האם קיצבת הזיקנה של הביטוח הלאומי לזוג קשישים מספקת.

נתן לבון, יו"ר כן לזקן: "לכן אנחנו בכלל שמחנו על היוזמה המפתיעה לחלוטין. מכיוון שהיא לא מובנת מאליה. אני רוצה להאמין שכתוצאה מהיוזמה, הזקנים בעתיד יוכלו לאכול לחם טרי כל יום ולא לאסוף כל פרוסה כל פירור של אתמול ושל שלשום, ושיוכלו ללכת לנכדים שלהם, לא לתרץ: אני לא יכול כי אני חולה, כי אין לו כסף למתנה, יוכלו להביא מתנה קטנה".

 

- בסופו של דבר אפשר להגיד תמיד שצריך עוד, זה לא מספיק אף פעם

"נכון", אומר פרופ' ששינסקי, "אבל אני חושב שיש להשוות, איפה אנחנו עומדים יחסית למדינות מתוקנות, מדינות שאנחנו רוצים לדמות את עצמנו אליהן, ולכן צריך לשאול האם קצבאות הזקנה והשלמת ההכנסה, משתוות למה שנותנים בארה"ב, גרמניה, צרפת, ארצות סקנדינביה וכו'. אין ספק שאצלנו הקצבאות הן נמוכות בצורה משמעותית מאשר במדינות הללו, יחסית להכנסה הממוצעת", מדגיש פרופ' ששינסקי. "יתר על כן, הקצבאות והשלמת ההכנסה הן צמודות למדד ולכן הן שומרות אולי על כוח הקניה אבל נשחקות יחסית לשכר הממוצע באוכלוסיה".

 

 (קרדיט: shutterstock) (קרדיט: shutterstock)
(קרדיט: shutterstock)

 

- אבל אם הקצבה תעלה, תבוא המדינה, ותגיד מאיפה אני אביא את הכסף? זה מיליארדים

"הפעם באה יוזמה של ארגוני המעסיקים שרצו להסתכל במבט רחב יותר על החברה והיו מוכנים לתרום את חלקם ושאלו כמה יידרש לעניין", מוסיף פרופ' ששינסקי. "אנחנו עשינו את החישובים המתאימים ואני חושב שהתוכנית הזאת כבר בר ביצוע".

 

מה אתה שומע מהצד של המדינה?

"המדינה מגמגמת אם להגיד לך את האמת, נבדוק, נתייעץ, אולי...", אומר דובי אמיתי.

 

יכול להיות שהמדינה קצת לא הייתה מוכנה ליוזמה אזרחית שכזאת?

"אני חושב שזה מעשה אמיץ של המגזר העסקי. לא יכלו להישאר אדישים ולראות את מצבם של הקשישים, זה לא שאין עוד בעיות".

 

כן אבל אתם צריכים לגרור את המדינה אתכם כדי שזה יהיה באמת שימושי

"אני מאמין מההיכרות שלי עם שר האוצר, שהוא יראה את העבודה, יקרא אותה, והוא יברך, יחבק, יתמוך, ויחד עם הכספים הקואליציונים של "ישראל ביתנו", יחד עם התרומה שלנו - המעסיקים, שר האוצר יוביל, כי הוא שר אוצר חברתי, הדברים נוגעים לליבו ואני מאמין באמונה שלמה, מההיכרות שלי, שהוא יעשה את זה".

 

בשיתוף נשיאות הארגונים העסקיים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים