שתף קטע נבחר

עולם של גברים: שנה שנייה בלי נשים ככלות פרס נובל

בשטוקהולם חילקו אמש את פרסי נובל, אך הזוכים היו גברים בלבד. בזמן שבעשורים האחרונים חלה עלייה מסוימת במספר הנשים שזכו לכבוד, הסטטיסטיקה מראה שרק אחת מכל 20 חתני הפרס היא אישה

 

בטקס חלוקת פרסי הנובל המרגש שנערך אתמול (יום א') בשבדיה בלטה שוב, זו השנה השנייה ברציפות, היעדרותן של הנשים מהבמה. בזמן שבעשורים האחרונים חלה עלייה מסוימת במספר הנשים שזכו לכבוד, הסטטיסטיקה עדיין עומדת על כך שרק אחת מכל 20 חתני הפרס היא אישה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בשני העשורים הראשונים לחלוקת הפרסים, שהחלה בשנת 1901, זכו בפרס נובל רק ארבע נשים. אמנם הנתון כבר צמח ל-19 זוכות בין השנים 2017-2001, אבל עדיין, רק 48 מתוך 896 הזוכים בפרס נובל (מבלי להחשיב ארגונים) הן נשים, כלומר חמישה אחוזים.

 

רק גברים על הבמה בשטוקהולם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רק גברים על הבמה בשטוקהולם(צילום: רויטרס)

הסטטיסטיקה משתנה בהתאם לתחומים השונים, והמצב בעולם המדעים חמור עוד יותר. בפרס נובל לכלכלה, למשל, עד כה זכתה רק אישה אחת - אלינור אוסטרום האמריקנית - בשנת 2009. פרס נובל לספרות גם הוא נשלט לרוב על ידי גברים וזכו בו עד כה רק 14 נשים; עם זאת, מאז 2007 36 אחוזים מחתני הפרס בתחום זה היו נשים. מעמדן של הנשים מעט טוב יותר בפרסי נובל לשלום - בתחום זה כבר זכו לכבוד 16 נשים מתוך 104 זוכים.

 

מבין חמשת תחומי הפרסים המקוריים שנקבעו בשנת 1895 (פיזיקה, כימיה, פיזיולוגיה או רפואה, ספרות ושלום), הפרסים "המיזוגניים" ביותר הם פיזיקה וכימיה - שבהם זכו בהתאמה שתי נשים וארבע נשים. באופן פרדוקסלי, אגב, האישה הראשונה שאי פעם קיבלה פרס נובל הייתה מארי קירי - שזכתה דווקא בתחומים פיזיקה וכימיה ב-1903 ו-1911. האישה הרביעית והאחרונה שזכתה בפרס נובל לכימיה הייתה עדה יונת הישראלית בשנת 2009.

 

בעולם המדעים המצב חמור ביותר מבחינת זכיות נשים בנובל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בעולם המדעים המצב חמור ביותר מבחינת זכיות נשים בנובל(צילום: AFP)

מייקל רוסבאש, פרס נובל ברפואה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מייקל רוסבאש, פרס נובל ברפואה(צילום: רויטרס)

קאזואו אישיגורו, פרס נובל בספרות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קאזואו אישיגורו, פרס נובל בספרות(צילום: רויטרס)

ריצ'רד ת'יילר, פרס נובל בכלכלה (צילום: AP) (צילום: AP)
ריצ'רד ת'יילר, פרס נובל בכלכלה(צילום: AP)

ז'אק דובושה, פרס נובל בכימיה (צילום: AP) (צילום: AP)
ז'אק דובושה, פרס נובל בכימיה(צילום: AP)

ביאטריס פיין, מנכ"לית הארגון לפירוק העולם מנשק גרעיני שזכה בפרס נובל לשלום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ביאטריס פיין, מנכ"לית הארגון לפירוק העולם מנשק גרעיני שזכה בפרס נובל לשלום(צילום: AFP)

האישה היחידה שזכתה בפרס נובל בכלכלה. האמריקנית אלינור אוסטרום (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
האישה היחידה שזכתה בפרס נובל בכלכלה. האמריקנית אלינור אוסטרום(צילום: gettyimages)

האישה הרביעית והאחרונה שזכתה בפרס נובל לכימיה הייתה עדה יונת (מימין) הישראלית בשנת 2009. עם מארי קירי, האישה הראשונה שזכתה בפרס נובל (צילום: Gettyimages, ירון ברנר) (צילום: Gettyimages, ירון ברנר)
האישה הרביעית והאחרונה שזכתה בפרס נובל לכימיה הייתה עדה יונת (מימין) הישראלית בשנת 2009. עם מארי קירי, האישה הראשונה שזכתה בפרס נובל(צילום: Gettyimages, ירון ברנר)

את הסיבה שבגינה ייצוג הנשים נמוך כל כך, בעיקר בתחומים המדעיים, מסבירים מומחים בכך שדלתות המעבדות ברחבי העולם נותרו סגורות בפני נשים במשך זמן רב מאוד. יש לציין כי בתחום הרפואה יש נתון רק מעט יותר מעודד לנשים בהשוואה לכימיה ולפיזיקה: מבין 214 הזוכים בפרס, 12 היו נשים, כלומר 5.6 אחוזים.

 

בראיון לסוכנות הידיעות הצרפתית אמר גורן האנסון, מזכיר האקדמיה המלכותית למדעים של שבדיה שבוחרת את חתני הפרס בתחומים פיזיקה, כימיה וכלכלה: "אנחנו מאוכזבים, בהתבוננות על התמונה הכוללת, שאין עוד נשים שזכו בפרס. אין כל דעות שוביניסטיות משמעותיות בוועדות" שבוחרות את הזוכים, כך לפי האנסון, שאף חידד כי בראש ארבע מבין ועדות הפרס (רפואה, כימיה, שלום וספרות) - עומדות נשים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages, ירון ברנר
פרופ' עדה יונת ופרופ' מארי קירי, שתיים מארבע הזוכות בפרס בכימיה
צילום: Gettyimages, ירון ברנר
מומלצים