שתף קטע נבחר

בגיל 104: הלך לעולמו הרב שטיינמן, ממנהיגי הציבור החרדי

לאחר שלושה שבועות שבהם היה מאושפז בבית החולים מעיני הישועה, עבר הרב אהרון לייב שטיינמן דום לב ובתום פעולות החייאה נקבע מותו של הרב בן ה-104. רבבות צפויים להשתתף בהלוויה שתצא לדרך ב-12:00 בבני ברק. שטיינמן עמד מאחורי תנועת "דגל התורה" והיה בעל השפעה מכרעת על הפוליטיקה החרדית

 

הרב שטיינמן ()
הרב שטיינמן

בבית החולים מעיני הישועה בבני ברק נקבע הבוקר (ג') מותו של אחד מגדולי הדור, הרב אהרון לייב שטיינמן, והוא בן 104 במותו. הרב שטיינמן, ממנהיגי הציבור החרדי, היה מאושפז זה שלושה שבועות ביחידה לטיפול נמרץ בבית החולים ולפנות בוקר חלה התדרדרות במצבו בעקבות דום לב ופעולות החייאה שבוצעו בו. רבבות צפויים להשתתף בהלוויתו שתצא לדרך בשעה 12:00 בבני ברק.

 

בשנה האחרונה נכנס ויצא הרב מכותלי המוסד הרפואי בשל מצבו הבריאותי. עוד לפני ההודעה על מותו אמר הבוקר מנהל בית החולים, פרופ' מוטי רביד: "ההחייאה נכשלה. אלה רגעיו האחרונים".

 

הוא אושפז לפני כשלושה שבועות ובמשך כמה ימים היה במצב קשה מאוד - החמור ביותר מכל אשפוזיו התכופים בשנה האחרונה. למרות גילו, הצליח הרב הישיש להתאושש ואף שוחרר מטיפול נמרץ למחלקה רגילה. בשבוע שעבר היה אמור להשתחרר לביתו, אך אז חום גופו עלה והוא הוכנס שוב לטיפול נמרץ. מאז היה מצבו יציב - עד להחמרה המשמעותית הבוקר.

 

נשיא המדינה ראובן ריבלין ספד לרב ואמר: "מרן הגאון הרב שטיינמן היה מנהיג שנשא על כתפיו את כל כובד הקיום של העם היהודי". ריבלין הוסיף כי "למרות עמדותיו הנחרצות הוא ידע להעביר את מסריו, בנועם, ברכות ומתוך אהבה גדולה לכל יהודי. הרב שטיינמן התווה דרך לאינספור יהודים והסתלקותו מותירה היום תחושת יתמות עמוקה".

מתאספים מחוץ לבית החולים ()
מתאספים מחוץ לבית החולים

אבל מחוץ לביתו של הרב ()
אבל מחוץ לביתו של הרב

יו"ר ועדת הכספים בכנסת, חבר הכנסת משה גפני, אמר: "יחד עם כל בית ישראל כואבים ודואבים אנו על פטירתו של מנהיג הדור והדרו שהתווה לנו את הדרך אשר נלך בה. איבדנו הבוקר את מנהיג הדור שהיה לב רחום וחנון לכלל ולפרט. זו יתמות של כלל ישראל כולו".

 

הרב יצחק רוזנגרטן היה נהגו של שטיינמן במשך 35 שנה. "העולם אחר עכשיו", אמר במשדר הבוקר של ynet. "הוא היה כמו אבא של כולנו. הוא דאג לכולנו וחשב על כולנו", סיפר רוזנגרטן, ואמר ששטיינמן רצה "שכל עם ישראל יחיו ביחד בשלום".

 

הרב שטיינמן, יליד 1913, מכונה ברחוב החרדי הגראי"ל (ראשי התיבות של תוארו ושמו - הגאון רבי אהרון יהודה לייב) או "ראש הישיבה" (זכר לתקופה שבה עמד בראש ישיבת פוניבז' לצעירים ורמז לעיסוקו העיקרי כמנהיג בענייני חינוך).

 

בציבור הרחב מוכר הרב שטיינמן בעיקר כמנהיג הזרוע הפוליטית של "דגל התורה" (התנועה הליטאית השותפה ב"יהדות התורה") ונשיא "מועצת גדולי התורה" שלה. מבין 13 חברי הכנסת במפלגות החרדיות רק שלושה כפופים לו ישירות (משה גפני, אורי מקלב ויעקב אשר), אך השפעתו על מהלכים משמעותיים של שתי המפלגות גדולה בהרבה ממשקלם היחסי של הנציגים הליטאיים, ובדרך כלל מכרעת.

 

אלא שהליווי הרוחני של הפוליטיקאים הוא עיסוק שולי ביותר מבחינתו. את עיקר חייו הקדיש ומקדיש הרב שטיינמן ללימוד, להדרכת מוסדות תורניים רבים ולמתן עצה וברכה לפונים אליו בעניינים אישיים וציבוריים שונים – הכל מהדירה הצנועה בבני ברק, ברחוב חזון אי"ש 5, שבה הוא מתגורר.

 

לפני 5 שנים, לאחר פטירת "פוסק הדור" הליטאי, הרב יוסף שלום אלישיב, קמה לרב שטיינמן אופוזיציה קולנית המערערת על מנהיגותו – דבר שלא היה לו תקדים בזמנם של "גדולי דור" קודמים.

 

על רקע עמדותיו הפרגמטיות בנושאים ציבוריים שונים - פנים-חרדיים או כאלה הקשורים ליחסי החרדים עם המדינה ועם הציבור הכללי ויחסם למודרנה - טוענים מתנגדיו, אנשי "הפלג הירושלמי", כי הרב שטיינמן פשרן ומתון מדיי ביחס למנהיגי הליטאים בעבר (הרב אליעזר מנחם שך והרב אלישיב), והם הכתירו את מתחרהו, הרב שמואל אוירבך (הקנאי והנוקשה יותר), כמנהיגם כיום.

 

יחסי הכוחות בין הצדדים רחוקים מלהיות שווים, והדבר בא לידי ביטוי, בין היתר, גם בזהותם של נציגי "דגל התורה" בכנסת - שכולם, כאמור, נאמנים לרב שטיינמן. ואולם בבחירות המקומיות שנערכו ב-2013, בחרו חסידי הרב אוירבך להתמודד בחלק מן הערים ברשימות נפרדות, לאחר שלטענתם לא זכו לייצוג הולם במסגרות החרדיות המקובלות – ונחלו הצלחה לא מבוטלת. גם המחאות הסוערות של הפלג הירושלמי נגד חוק הגיוס בשנים האחרונות העניקו לו הכרה בציבור הרחב כזרם חרדי משמעותי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
הרב שטיינמן
צילום: חיים צח
מומלצים