שתף קטע נבחר

דו"ח: אירופה שותפה לעינויים של מהגרים

ארגון "אמנסטי" מאשים את האיחוד האירופי בעצימת עין לשיטות הפעולה האלימות של הרשויות בלוב נגד אלפי המהגרים והפליטים שעצורים בשטחן בתנאים מזעזעים: "ממשלות אירופה אינן רק מודעות באופן מלא להתעללויות הללו, אלא תומכות באופן פעיל ברשויות לוב באמצעות מניעת חצייה של הים התיכון והחזקת בני אדם בלוב, ולכן הן שותפות לפשעים הללו בעצמן"

סירת מהגרים אפריקנים, רובם מסודן ומסנגל, מול חופי לוב (צילום: AP) (צילום: AP)
סירת מהגרים אפריקנים, רובם מסודן ומסנגל, מול חופי לוב(צילום: AP)

 

כתב אישום חמור נגד ממשלות אירופה: מדינות האיחוד האירופי שותפות בהתעללות ובעינויים של מהגרים שמוחזקים בלוב. כך עולה בדו"ח שפרסם היום (יום ג') ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל". הארגון האשים את האיחוד האירופי בעצימת עין לשיטות הפעולה האלימות של משמר החופים הלובי ומתקני המעצר המסוכנים במדינה הצפון אפריקנית. הדו"ח התפרסם זמן לא רב אחרי הפרסומים שזעזעו את העולם שבהם נראו מהגרים נמכרים בשוק במכירה פומבית בלוב.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

תיעוד מצמרר: מכירה פומבית של עבדים ב-500 דולר

 

ארגון "אמנסטי" גם טען שמשמר החופים הלובי קיבל שוחד ממבריחים כדי לאפשר לסירות מהגרים לצאת לכיוון אירופה. לדבריו, יש בידיו וידאו ומסמכים אחרים כהוכחה לכך שסירה שנתרמה על ידי איטליה הייתה מעורבת במבצע יירוט סירת מהגרים שבמהלכו 50 בני אדם טבעו למוות.

 

מהגר אפריקני במתקן מעצר בלוב (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל) (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)
מהגר אפריקני במתקן מעצר בלוב(צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)
הדו"ח של ארגון זכויות האדם שכותרתו "הרשת האפלה של הקנוניה בלוב" מפרט כיצד ממשלות אירופה תומכות באופן פעיל במערכת מתוחכמת של התעללות וניצול של פליטים ומהגרים על ידי משמר החופים הלובים, רשויות הכליאה במדינה ומבריחים שונים - במטרה למנוע מבני אדם לחצות את הים התיכון. "מאות אלפי פליטים ומהגרים לכודים בלוב ונתונים לרחמיהן של הרשויות הלוביות, המיליציות החמושות במדינה והמבריחים השונים, שפעמים רבות פועלים באופן שוטף בצוותא על מנת להשיג רווח כלכלי. עשרות אלפי בני אדם מוחזקים עד מועד בלתי ידוע במתקני כליאה צפופים שבהם הם סובלים ממערכת שיטתית של התעללות", אמר ג'ון דלהויזן, מנהל אזור אירופה ב"אמנסטי אינטרנשיונל". לדבריו, "ממשלות אירופה אינן רק מודעות באופן מלא להתעללויות הללו, אלא תומכות באופן פעיל ברשויות לוב באמצעות מניעת חצייה של הים התיכון והחזקת בני אדם בלוב, ולכן הן שותפות לפשעים הללו בעצמן".

 

אמנסטי: אלפי מהגרים לכודים בלוב

בשנת 2015 הוצפה יבשת אירופה ביותר ממיליון מהגרים ופליטים. האיחוד האירופי, לוב וכמה משכנותיה פעלו ביחד לעצור את זרם ההגירה מאפריקה ליבשת האירופית. האסטרטגיה שלהם כללה הכשרה וציוד משמר החופים הלובי כדי לעצור את סירות המהגרים מלצאת למסע המסוכן במי הים התיכון.

 

לפי ארגון "אמנסטי", המהלכים של האיחוד האירופי ושותפיו הביאו למצב שבו כ-2,000 מהגרים לכודים בלוב, שמתקני המעצר בה מלאים עד אפס מקום והתנאים התברואתיים בהם קשים. גורמים באיחוד האירופי דחו את הביקורת על מדיניותם כלפי המהגרים והפליטים ואמרו שכספי הגוש האירופי תועלו ללוב דרך סוכנויות של האו"ם. לדבריהם, רק 150 מ-3,000 אנשי משמר הגבול של לוב עברו הכשרה במימון האיחוד האירופי.

 

 (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל) (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)
(צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)

 (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל) (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)
(צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)

לפי הדו"ח של "אמנסטי", משמר החופים של לוב קיבל שוחד ממבריחי מהגרים כדי לאפשר לסירות לצאת לים לעבר אירופה (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל) (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)
לפי הדו"ח של "אמנסטי", משמר החופים של לוב קיבל שוחד ממבריחי מהגרים כדי לאפשר לסירות לצאת לים לעבר אירופה(צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)

מאהל של מהגרים במרסיי, צרפת (צילום: AP) (צילום: AP)
מאהל של מהגרים במרסיי, צרפת(צילום: AP)

סוכנות הגבול של האיחוד האירופי Frontex דיווחה אתמול שמספר המהגרים שהגיעו לאירופה מלוב דרך הים התיכון ירד בשליש במהלך 11 החודשים הראשונים של שנת 2017 ועמד על 116,400, בהשוואה לאותו פרק זמן ב-2016. רוב המהגרים - אזרחי ניגריה.

 

לפי ארגון "אמנסטי", במקרה אחד לפחות צוות של סירה שנתרמה על ידי איטליה למשמר החופים הלובי לא הפעיל סירות הצלה לטובת מהגרים שנתקל בהם בלב ים. מהגרים רבים שניסו לעלות על הסירה, Ras Jadir שמה, נפלו למים וכ-50 מהם טבעו למוות. אלה מהם שהצליחו לעלות לסירה הוכו על ידי אנשי משמר החופים הלובי.

 

דלהויזן מארגון "אמנסטי" אמר ש"ממשלות אירופיות הראו מה סדר העדיפויות האמיתי שלהן: כלומר, סגירה של נתיב הים התיכון המרכזי עם מעט מאוד התייחסות לסבל שנגרם".

 

גיל נוה, דובר "אמנסטי אינטרנשיונל ישראל", הוסיף בתגובה לדו"ח: "על פי העדויות הרבות שהולכות ומצטברות, רבים ממבקשי המקלט שהיו בישראל, אך נשברו תחת מכבש הלחצים ו"חזרו מרצון" לאפריקה, נאלצו להימלט על חייהם שוב, ורבים מהם שמו פעמיהם אל אירופה, דרך לוב. הזוועה המתוארת בדו"ח מוכרת לארגוני זכויות האדם שמסייעים למבקשי המקלט והפליטים. אסור שמדינת ישראל תהיה גם היא שותפה לפשע באמצעות גירוש מבקשי המקלט אל עתיד מסוכן, שיש כבר יסוד סביר ביותר להניח שכולל גם מעבר בגיהינום של לוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמנסטי אינטרנשיונל
מהגר אפריקני במעצר בלוב
צילום: אמנסטי אינטרנשיונל
מומלצים