שתף קטע נבחר

כשפייסבוק מודה בנזקי השימוש ברשתות החברתיות - למה היא מתכוונת?

לצריכה פאסיבית של תכנים ברשתות חברתיות יש מחיר בריאותי, כך פורסם בפוסט בבלוג הרשמי של הרשת החברתית הפופולרית בעולם. אבל את ההודאה הזאת צריך לקרוא היטב, כי בין השורות מסתתרת האג'נדה האמיתית של פייסבוק

 

 

ההודאה של פייסבוק בנזקי השימוש ברשתות החברתיות - היא עניין חריג: במהלך סוף השבוע האחרון פרסמה הרשת החברתית פוסט בבלוג הרשמי שלה, שכותרתו: "האם שימוש ברשתות חברתיות מזיק לנו?", ובו הציגה בפירוט דיעות של חוקרים שונים מתחומי הרשת והפסיכולוגיה. המסקנה של פייסבוק? שימוש פאסיבי ברשת החברתית מזיק לבריאות הנפשית, ויש לזה פיתרון - מוכרחים להגביר מעורבות בפלטפורמה על מנת להרגיש טוב יותר עם עצמנו. נשמע כאילו פייסבוק דואגת לבריאות הנפשית שלכם? תקראו שוב.

 

לפי דייוויד גינזברג ומוירה בורק, חוקרים מטעם פייסבוק שחתומים על המאמר הזה, הדרך להשיג רווחה נפשית בשימוש ברשתות החברתיות היא לשתף, להגיב, לתת לייקים, לנהל שיחות ולהיזכר יחד ברגעים מהעבר. או במילים אחרות - גלילה פאסיבית בשכיבה על הספה וצפייה בתכנים, פוסטים וסרטוני וידאו בפייסבוק זה רע, ואילו כמה שיותר אינגייג'מנט (מעורבות) על גבי הפלטפורמה - ככה יותר טוב גם לגוף וגם לנפש של האדם המודרני.

 

אם לא תגיב יבוא שוטר? (אילוסטרציה: Shutterstock) (אילוסטרציה: Shutterstock)
אם לא תגיב יבוא שוטר?(אילוסטרציה: Shutterstock)

 

אבל מה באמת עומד מאחורי המאמר הזה וכמה חשוב לגשת אליו בעיניים ביקורתיות? לכאורה יש כאן מעין הודאה של פייסבוק באשר לנזקי השימוש ברשתות חברתיות לאורך זמן. אבל ההודאה הזו מגיעה בנקודת זמן קריטית: במהלך השבועיים האחרונים פייסבוק הוזכרה בתקשורת באופן שלילי, כשלפחות שתי דמויות שהיו מרכזיות בחברה - אחת מהן היא שון פארקר, אחד המשקיעים הראשונים והנשיא הראשון של פייסבוק, דיברו בפומבי על הנזקים שנגרמים משימוש ברשת החברתית הפופולרית בעולם.

 

פארקר טען כי פייסבוק מנצלת ביודעין נקודות תורפה בפסיכולוגיה האנושית, ודיבר על ההשפעה השלילית של הרשת החברתית על ילדים. זמן קצר אחריו צוטט בכיר לשעבר שעזב את החברה בשנת 2011, כשהוא מכה על חטא, ומודה כי הוא מלא רגשות אשם על החלק שלו בפיתוח כלים שפוגעים במרקם החברתי האנושי במסגרת עבודתו בפייסבוק. "אין יותר שיח אזרחי", הוא אמר אז, "אין שיתוף פעולה בין אנשים, רק מידע מטעה ומניפולציות של האמת".

 

הקולות האלה, שנשמעים פתאום גם "מבית", מצטרפים לביקורת הציבורית ההולכת ומחריפה בנוגע לחוסר האחריות של הפלטפורמה כלפי המשתמשים שלה. הפתרון של פייסבוק - פרסום מאמר שמתיימר להשיב בצורה מושכלת לטענות בנוגע לנזקי השימוש, ואפילו במובן מסוים לוקח אחריות על אופן השימוש. כן, אומרים בפייסבוק, שימוש פאסיבי זה רע. וכאן מוכרחים לעצור ולשאול - רע למי?

 

התשובה היא אחת: שימוש פאסיבי הוא רע לפייסבוק. העסק של הרשת החברתית הוא איסוף נתונים של משתמשים ומכירתם, והיא לא יכולה להמשיך ולהתקיים על בסיס משתמשים ששוכבים על הספה וגוללים את הפיד, מבלי לייצר שום אינטראקציה עם הרשת החברתית עצמה.

 

פייסבוק חייבת אותנו אקטיביים על בסיס הפלטפורמה שלה, משתפים תמונות ומחשבות, מגיבים לחברים, נזכרים יחד בהיסטוריה דיגיטלית לחלוטין וחוגגים חברויות פייסבוק, וכן - גם מעלים תמונות וסטוריז לאינסטגרם או מנהלים קבוצות בוואטסאפ - למי שהספיקו לשכוח שגם שתי הענקיות האלה משוייכות לפייסבוק. היא חייבת כי זה מה שמכניס לה כסף. פייסבוק מספרת לנו שאם נהיה אקטיביים בשימוש זה יגרום לנו להרגיש טוב יותר מבחינה נפשית, אבל מאחורי השורות היא מתכוונת שזה יגרום לה להרגיש טוב יותר, להמשיך לצמוח, להמשיך לאסוף עלינו מידע ולמכור אותו בחזרה למפרסמים, להמשיך להרוויח.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה: Shutterstock
פייסבוק פיד עמודים קבוצות
אילוסטרציה: Shutterstock
מומלצים