שתף קטע נבחר

3 שאלות שצריך לשאול כשהילד צופה ביוטיוב

ילדים יכולים ללמוד המון מחשיפה לסרטונים ברשת, אבל יש גם לא מעט סיכונים. למרות שאתם לא רוצים להיות מההורים האלה שכל הזמן מטיפים ומסבירים - במקרה הזה אין ברירה, חייבים לגלות אחריות ולשמור על הילדים, שלא תמיד מבינים מה הם עושים

בכל דור הורים ניצבים בפני אתגר הורות אחר. עבור דור ההורים שלנו היה האתגר למצוא את המינון הנכון של טלוויזיה ומחשב, ועבור דור ההורים הנוכחי - האתגר הוא להבין כיצד מתמודדים עם הימצאותם של הילדים ביוטיוב כבר מגיל צעיר ועם הסיכונים הנלווים לכך.

 

התלבטות ההורים בנושא מוצדקת, שכן החשיפה ליוטיוב יכולה לתת לילד כלים, מידע והרחבת תחומי העניין מחד גיסא, אך היא גם חושפת את הילד לסכנות שונות מאידך גיסא - החל מחשיפה לתכנים שאינם הולמים את גילו ואת הערכים שההורים רוצים להקנות לו וכלה בהתמכרות לצריכת המידע או לתשומת הלב מהעוקבים.

 

האם הילד שלכם מכור ליוטיוב?

בניגוד לגישה לטלוויזיה, שאותה הורינו יכלו להגביל עבורנו, הגישה ליוטיוב זמינה בכל מקום ובכל שעה הודות לסמארטפונים שיש כמעט לכל ילד כיום. זה מקשה על ההורים להגביל את זמני השימוש ביוטיוב.

 

לזמינות התמידית של אתר שיתוף הסרטונים יש כמה השלכות. אחת היא חשיפה מוגברת של הילד לתכנים שיווקיים ומסחריים שאינם מפוקחים על ידכם, ההורים - פרסומות, סרטונים, תוכן ממומן או תחרויות שמנהלים יוטיוברים בשם גוף מסחרי. הילד נחשף לחומר פרסומי, לא תמיד מהסוג שהייתם רוצים, למשל הימורים שונים ומשונים.

בכל מקום ובכל שעה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בכל מקום ובכל שעה(צילום: shutterstock)
 

בנוסף, הילד מקבל התראה כשתוכן חדש עולה ומתעורר בו החשש מהחמצה (Fear Of Missing Out - FOMO). החשש הזה יכול ליצור התמכרות ולשבש את סדר היום וסדר השינה של הילד.

 

הילד עסוק פחות באינטראקציה בין-אישית (פנים מול פנים), פעילויות ספורט והווי מחוץ לבית. העיסוק באינטרנט ובמה שהוא מציע לגולשים משנה בדרך כלל את סדר היום וגורם להתכנס יותר ויותר אל תוך המסך, להתרחק מחיבורים אנושיים ומסדר יום מגוון ועשיר.

 

איך מזהים התמכרות, שהיא הרבה מעבר להרגל גלישה שהשתרש? כאשר הילד מעדיף לשבת מול יוטיוב על פני פעילויות אחרות כדוגמת פעילויות חברתיות, פעילויות פנאי או זמן עם המשפחה. כמו כן, כאשר מנסים להגביל לילד או למתבגר את זמן השימוש ביוטיוב, והם מביעים קושי רגשי. הם עשויים לגלות תסמיני גמילה ממשיים, כמו עצבנות, אי שקט וחרדה.

 

קראו עוד:

- הסודות של הילדים המקובלים

- "אני צמא": משפטים שילדים אומרים בערב

- במקום עונשים: השיטה שתעשה סדר בבית

 

אומנם נראה לנו שכל הילדים היום גדלים מול המסך, אבל בתור הורים חשוב שנפעיל את הסמכות שלנו ונגביל את היקף השימוש של הילדים. צריכת אינטרנט ללא בקרה מונעת את אימון החלקים האחראים על שליטה עצמית, איפוק וויסות עצמי. אי אפשר להגביל את השימוש באינטרנט לחלוטין, אך בקרה על הזמן שמבלים מולו יהפכו אותו לכלי ליצירת קשרים, ללימוד ולהתפתחות. יש ללמוד ליהנות מהיתרונות שלו - מבלי להשתמש בו מתוך הרגל בלתי נשלט.

 

האם הילד שלכם צופה במשהו שעלול לפגוע בו?

בעוד בטלוויזיה התכנים מפוקחים, התכנים שהילד שלכם צופה בהם ברשת אינם מנוטרים, והם עוברים ביקורת רק לאחר שצופים מדווחים עליהם כלא הולמים. המצב הזה מזמן בעיות רבות, חלקן חמורות ביותר.

 

במקרה החמור פחות הילד נחשף לערכים שאינם הולמים את ערכי הבית: הוא צופה ביוטיוברים שמקללים ושהתנהגותם לא נאותה, מבין שזה "מגניב" כי יש להם עוקבים - ומחקה את ההתנהגות הזו. כאן הסמכות ההורית שלכם צריכה להיכנס לתמונה ולהציב גבולות.

 

במקרה חמור יותר הילד נחשף לתכנים שאינם הולמים את גילו ועשויים לערער את תמימותו. התמימות של ילדים, בוודאי בגילים הנמוכים, חיונית להם כדי שיחוו את העולם כלא-פוגעני, כנעים ומזמין. פגיעה בתמימות עלולה לפגוע ביצירתיות וביצר המשחק, בפיתוח העצמי של הילד ואף ביכולתו לרקום קשרים חברתיים.

 

חשיפה לתכנים שלא מתאימים לגילו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חשיפה לתכנים שלא מתאימים לגילו(צילום: shutterstock)

אם הילד נחשף לתכנים מסוג זה, כדאי לשקול אם לפתוח לו חשבון מוגבל או מנוטר באמצעות סינון תכנים, או לקבוע שהוא יצפה ביוטיוב עם אחד ההורים. אם חולף זמן מה והילד עדיין לא חזר לעצמו, יש לשקם את החוויה הרגשית של הילד בטיפול רגשי לילדים.

 

במקרים הקשים יותר ילדים נחשפים בחיפושים תמימים או שיטוט בין סרטונים לתיעוד של תקיפות שונות. מכיוון שהמנגנונים הרגשיים שלהם לא בשלים לעכל את המראות הללו, רבים מהם מתחילים לפתח מצוקה, קושי רגשי ולעיתים גם סימפטומים של חרדה.

 

לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

חשוב לא לזלזל בתחושת הילד לאחר צפייה בסרטון כזה, אלא לנסות ולספק מענה ראשוני למצוקה, להקנות תחושת ביטחון. אם החרדה אינה שוככת, פנו לטיפול פסיכולוגי.

 

שיחה עם הילד על הסכנות האורבות ברשת תעזור להורה לבחון עד כמה הילד מבין מה יכול לפגוע בו ועד כמה ניתן לסמוך עליו. אם הילד נפגע מסרטון שאינו הולם, חשוב להיות שם בשבילו, להרגיע, להבנות עבורו מה נכון ולא נכון ולהסביר שמדובר במשהו חריג.

 

מה הילד שלכם מעלה לרשת?

הדור הצעיר של ימינו משתף את מה שקורה בחייו יותר מאי פעם. הוא מעלה תמונות לאינסטגרם, סנאפצ'ט ופייסבוק ומפרסם תוכן וידאו ביוטיוב. יש בזה מן החיוב, שכן הוא יוצר ומשתף מעולמו הפנימי, יוזם ומראה יכולות אישיות גבוהות, אבל הוא גם חושף את עצמו לביקורת. בגילי העשרה, כאשר האני מושפע מ"מה חושבים עליי" ויש רצון חזק להיות מקובל חברתית, בני נוער מוכנים לעשות הרבה כדי לקבל את אהבת הקהל, את הלייק ואת תשומת הלב.

 

ביכולתנו לעודד את הילדים להשתמש ביוטיוב כאפיק לפעילות יצירתית בונה וככלי ליצירת קשר עם אנשים, אך חשוב לוודא שהעלאת התכנים אינה נובעת מהתמכרות לתשומת לב, ושהתגובות לתוכן אינן משפיעות על הדימוי והביטחון העצמי יתר על המידה.

 

כדאי לגלות ערנות לסימפטומים חריגים, כגון התכנסות עצמית, תנודות לא ברורות במצב הרוח, התנהגות שאינה שגרתית ואפילו שינויים בהרגלי האכילה. אם מזהים סימני מצוקה כאלה, בררו עם הילד אם המקור להם הוא אינטראקציות ביוטיוב.

 

כמי שישבו על המחשב או צפו בסדרות לתוך השעות הקטנות של הלילה בתוך מתבגרים בעצמם, אתם בוודאי מתוסכלים נוכח הרצון להגן על הילדים מהסכנות של היוטיוב מצד אחד והרצון לא להפוך להורים שלכם בעצמכם מצד אחר.

 

הקושי להציב גבולות וסמכות הורית הופך לקשה יותר ויותר עם השנים, כשהילדים מתבגרים מהר מדי והטכנולוגיה הופכת זמינה יותר, אבל היא חיונית מתמיד. דווקא כעת, כשהילד חשוף כל כך לאיומים שעלולים לגזול ממנו את ילדותו או לשבור את הדימוי העצמי שלו, חשוב שתדעו כיצד ומתי להגיב.

 

הכותב הוא פסיכולוג קליני ומנהל מכון תל אביב לפסיכותרפיה, מתמחה במתן הדרכות הורים

 

האם כדאי לכם לעקוב אחרי הילדים ברשת? צפו בריאיון:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שימו לב אם הילד "גדל" מול המסך או עושה גם דברים נוספים
צילום: shutterstock
מומלצים