שתף קטע נבחר

החקיקה מתעכבת, הנכים מאיימים: "נחזור לכבישים ב-1 בינואר"

למרות התחייבות הממשלה להחיל את הפעימה הראשונה של העלאת קצבת הנכות עם תחילת 2018, מחלוקת בין משרדי האוצר והרווחה מקטינה את הסיכוי להבשלת המהלך. "אם החוק לא יעבור בקריאה ראשונה עד סוף דצמבר, אנחנו חוזרים להפגין", מבהירה יו"ר מטה מאבק הנכים

 

נותר כשבוע וחצי לפני תחילת שנת 2018, המועד שבו אמורה לצאת לפועל הפעימה הראשונה של העלאת קצבאות הנכות, כפי שהתחייבה הממשלה - ולפי שעה כלל לא ברור שהיא תעמוד בהבטחתה. "אם החוק לא יעבור עד אז בקריאה ראשונה - אנחנו חוזרים לכבישים, אין חוכמות", הבהירה נעמי מורביה, יו"ר מטה מאבק הנכים, בריאיון לאולפן ynet.

 

אומנם אתמול (ד') חלה התקדמות מסוימת בכמה אפיקים במטרה להעביר חוק להעלאת הקצבאות במהירות האפשרית, אך נראה כי המחלוקות בין משרד הרווחה למשרד האוצר, בנוסף לחוסר היכולת של הביטוח הלאומי להיערך ליישום החוק בזמן כה קצר, מקטינים מאוד את הסיכוי שהנכים אכן יקבלו את הכסף לחשבונותיהם בינואר הקרוב.

 

נעמי מורביה: "הממשלה השתהתה" ()
נעמי מורביה: "הממשלה השתהתה"

ארגוני הנכים שתמכו במתווה שסוכם עם הממשלה בתיווך ההסתדרות בחודש ספטמבר - הציבו אולטימטום ואיימו כי ישובו להיאבק ולחסום כבישים אם ההתחייבות לא תכובד.

 

"הרגענו את הרוחות כיוון שנתנו לממשלת ישראל את ההזדמנות לעשות את העבודה שלה ולהגיע למצב של חקיקה שתעגן את ההסכמות, אך היא השתהתה", אמרה לאולפן ynet נעמי מורביה, יו"ר מטה מאבק הנכים. "בימים האחרונים היא כנראה קיבלה דרבון יתר כי לוח הזמנים הזכיר לה שסוף דצמבר מתקרב ושהיא התחייבה לסיים את החקיקה עד סוף השנה. פתאום יש מבול של הצעות חוק והצבעות, ואנחנו מקווים שזה יבשיל".

 

הפגנת נכים בירושלים (צילום: TPS) (צילום: TPS)
הפגנת נכים בירושלים(צילום: TPS)

כשנשאלה אם יש תאריך יעד שבו יחליטו ארגוני הנכים לשוב ולהפגין בכבישים, השיבה מורביה: "בוודאי שיש. הם אמרו עד סוף דצמבר, נכון?". היא הוסיפה והבהירה: "לא נשאיר את הציבור שלנו מוכה בצד. לממשלה יש עודפי גביית מיסים בסך של 73 מיליארד שקל, ואיתנו מתווכחים ורבים על 600 מיליון שקל מסכנים שלגביהם יש כבר החלטה בבג"ץ עוד מ-2009.

 

"די כבר לשליטה של אגף התקציבים של משרד האוצר במדינת ישראל", קוראת מורביה. "הם לא נבחרו לשלוט. הם פקידים שאמורים לעשות את עבודתם וליישם את האג'נדה של ראשי הממשלה, שרי האוצר וממשלת ישראל. הם לא אלה שמייצרים אג'נדה, אז שיואילו בטובם וימלאו את תפקידם ותו לא".

 

אתמול כאמור נרשמו שתי התפתחויות בנושא, אם כי בשלב זה הן הצהרתיות בלבד - אישור המתווה בקריאה טרומית במליאת הכנסת וההודעה של שר הרווחה חיים כץ (הליכוד) כי יעלה ביום ראשון הקרוב את הצעת החוק שגיבש בעניין לאישור ועדת השרים לענייני חקיקה.

השר חיים כץ. הנכים מתנגדים להצעת החוק שגיבש (צילום: יואב דודקביץ) (צילום: יואב דודקביץ)
השר חיים כץ. הנכים מתנגדים להצעת החוק שגיבש(צילום: יואב דודקביץ)

המתווה, שגובש לכדי הצעת חוק שהגישה סיעת המחנה הציוני, ביוזמת ח"כ מיקי רוזנטל, אושר ברוב של 75 חברי כנסת - ללא מתנגדים ובתמיכת הקואליציה. אך למעשה אין בכך כל חדש, שכן כבר בשבוע שעבר איחדה ועדת העבודה והרווחה כמה הצעות חוק שכבר עברו מזמן בקריאה טרומית, בראשן הצעתו של ח"כ אילן גילאון (מרצ), והמתווה שסוכם בין חלק מארגוני הנכים לממשלה ישמש בסיס להמשך הדיון בהן ולהבאתן כהצעת חוק אחת לאישור במליאת הכנסת.

 

על פי המתווה, הקצבאות יוגדלו בארבע פעימות, יוצמדו לשכר הממוצע במשק ויגיעו עד לסכום של 4,000 שקלים בראשית 2021. כמו כן יועלה הסכום שהנכים יכולים להשתכר בעבודה בלי שינוכה כסף מהקצבה שלהם (דיסריגרד) - מ-2,800 שקלים ל-4,300 שקלים. עלות המתווה כולו עומדת על 4.2 מיליארד שקל, והוועדה תמשיך לדון בו ביום שני הקרוב.

 

כמו כן, השר כץ ממשיך לקדם את הצעת החוק שגיבש, שתוקנה לאחר שנפגש עם נציגי כמה ארגוני נכים, אך עדיין זוכה להתנגדות הן מטעמם והן ממשרד האוצר. כץ עיגן בהצעת החוק שיגיש את הפעימה הראשונה של העלאת הקצבאות, בשנת 2018, אך הוסיף לה כמה סעיפים לטובת הנכים, והעיקרי בהם הוא הגדלת שיעורי קצבת הנכים הקשישים. 

 

 

כיום נאלצים הנכים הקשישים לבחור בין קבלת קצבת זקנה לקצבת נכות, ועד כה בחרו רובם באפשרות הראשונה, שהייתה גבוהה יותר. עם זאת, לאחר שיועלו קצבאות הנכות, ייתכן שהן יהיו גבוהות יותר מקצבאות הזקנה, וכך רוב הקשישים הנכים, שבחרו לקבל קצבת זקנה על סמך הנתונים הקודמים, יקופחו.

 

סעיף זה הוא עיקר המחלוקת בין משרד האוצר למשרד הרווחה, שכן הוא דורש תוספת תקציבית של 680 מיליון שקלים מעבר למה שסוכם במתווה. כץ טוען שללא הסעיף - ייפסל החוק בבג"ץ.

 

הנכים מתנגדים להצעת החוק של כץ מכיוון שהיא מציגה פתרון רק לשנה הבאה, של פעימה אחת בלבד להעלאת קצבאות הנכות לכ-3,100 שקלים, ולא כוללת את הצמדתן לשכר הממוצע.

 

אלכסנדרה לוקש וניר (שוקו) כהן השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: "הנכים הופכים לפנתרים"
מפגינים נכים בנתב"ג בחודש שעבר
צילום: "הנכים הופכים לפנתרים"
מומלצים