שתף קטע נבחר

המכתב חשף את ממדי הטבח: "יותר מ-10,000 נרצחו בכיכר טיין-אן-מן"

שגריר בריטניה בסין תיעד בכתב את הזוועות בהפגנות הסטודנטים בבייג'ינג. 27 שנים אחרי הטבח נחשף המכתב שטוען כי הדיווחים על האלפים הבודדים שנרצחו - אינם נכונים. "הצבא הודיע למפגינים להתפנות תוך שעה, ואחרי 5 דקות התחיל לרמוס אותם בנגמ"שים"

כמעט 30 שנה אחרי הטבח בכיכר טיין-אן-מן, מכתב שנכתב בשנת 1989 חושף כי יותר מ-10,000 סינים נרצחו במהומות בין 15 באפריל ל-4 ביוני של אותה השנה. במכתב, שנכתב יממה לאחר סיום הטבח ונחשף הלילה (א') ב"אינדיפנדנט" הבריטי, נטען כי בניגוד להערכות של כ-3,000 נרצחים - ככל הנראה מניין הקורבנות היה גבוה הרבה יותר.

 

מי שעומד מאחורי המכתב הוא סר אלן דונלד, שגריר בריטניה במדינה באותה התקופה, שתיאר בפירוט את שפיכות הדמים במרכז בייג'ינג. דונלד כתב על סטודנטיות צעירות שהתחננו על חייהן בפני החיילים הסינים ונדקרו, איברי אדם שהתפזרו ברחבי הכיכר ואם שנורתה בזמן שחיפשה סיוע עבור בתה הקטנה שנפצעה.

 

המכתב התגלה על-ידי אתר חדשות בהונג-קונג, והועבר לארכיון הלאומי של הממלכה המאוחדת בלונדון. השגריר ציין כי המכתב מתאר את המידע שקיבל ממקור בשלטונות הסיניים. "אותו חבר המועצה הלאומית שתיאר את הדברים הוכיח בעבר את אמינותו, ויודע להפריד בין השערות לשמועות".

"המורד האלמוני". התמונה המפורסמת ביותר מהמהומות בטיין-אן-מן (צילום: AP) (צילום: AP)
"המורד האלמוני". התמונה המפורסמת ביותר מהמהומות בטיין-אן-מן(צילום: AP)

אזרחים מגיעים לאזור המהומות לאחר הטבח (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אזרחים מגיעים לאזור המהומות לאחר הטבח(צילום: AFP)

 

הבולדוזרים אספו את מה שנותר מהגופות

השגריר כתב ללונדון כי "החיילים שביצעו את הזוועות בסטודנטים שהפגינו בכיכר היו בורים ופרימיטיבים. חלקם ניסו להדוף את המפגינים בידיים חשופות. החיילים פתחו באש לעבר המפגינים ולאחר מכן התחילו לדרוס אותם עם נגמ"שים שדהרו במהירות של 65 קמ"ש.

 

"כ-1,000 מפגינים ששרדו את הגל הראשון של הטבח קיבלו מסר להתפנות מהכיכר תוך שעה, אך לאחר 5 דקות הנגמ"שים הגיחו במקום. הסטודנטים שילבו את ידיהם אבל פשוט נרמסו במקום. הנגמ"שים עברו על הגופות כמה פעמים כדי לוודא הריגה, והבולדוזרים הגיעו לאסוף את השאריות - שנשרפו ופוזרו בתעלות הביוב".

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

דונלד התעקש שהדיכוי האלים בכיכר התרחש לאחר שחברי המועצה הלאומית חששו ממלחמת אזרחים שתפרוץ בכל רגע. לדבריו, המפלגה הקומוניסטית בחרה במיוחד בחיילי היחידה שהשתתפו בטבח מפני שנחשבו ללוחמים האמינים והצייתנים ביותר בצבא. השגריר אמר כי לפי המידע שהגיע אליו, צלפי היחידה התמקמו על המרפסות הסמוכות וירו במנקי רחובות כדי להתאמן לקראת הטבח.

 

"הצבא הורה שלא לחוס על אף אחד. החיילים שיפדו את הסטודנטיות באמצעות כידונים, ילדה כבת 3 נפצעה ואמה נורתה למוות בזמן שחיפשה סיוע רפואי עבורה", כתב אלן. "אמבולנסים צבאיים ניסו להגיע למקום כדי לטפל בפצועים, אך גם הם הותקפו ע"י החיילים. אחד מנהגי האמבולנס שכל נוסעיו נהרגו ניסה לדרוס את החיילים - אך ספג פגיעה ישירה של טיל נ"ט לתוך רכב ההצלה".

 

בתקרית נוספת שאירעה במקום, תיאר השגריר חיילים שירו במפקדם הקצין שככל הנראה היסס לרגע. "החיילים אמרו שאם לא יהרגו אותו, המפגינים יהרגו אותם". מכתבו של דונלד נחתם במשפט "לפחות 10,000 בני אדם נהרגו בטבח".

 

הממשלה הסינית מיהרה לפרסם כי מניין האזרחים שנהרגו במהומות נע בין 200 ל-300 בני אדם, ובבוקר של 4 ביוני הודיע ארגון הצלב האדום בסין כי קרוב ל-2,700 נרצחו. גם בשנים שלאחר הטבח לא הושגה הסכמה על מניין הקורבנות, אך רוב הדיווחים היו דומים לזה של הצלב האדום.

 

בשנת 2014 דווח כי במסמך מסווג של הממשל האמריקני צוטט גורם צבאי בסין שטען ש-10,454 בני אדם נהרגו לפי הנתונים שבידי המשטר הקומוניסטי. נתון שתואם לתיאוריו של השגריר הבריטי באותם הימים. הממשלה הסינית המשיכה להתעקש כי התגובה הרצחנית להפגנות בכיכר הייתה לגיטימית ונועדה למנוע הפיכה שלטונית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים