שתף קטע נבחר

Tech Talk: מהי מהפכת ה-IoT?

בכל שבוע נצלול אל אחד מהמונחים המפוצצים של עולם הטכנולוגיה וננסה להסביר אותו מספיק טוב בשביל שיחת סלון, והפעם: האינטרנט של הדברים, או בקיצור -IoT. איך מתקשרים חפצים בינם לבין עצמם, מה הסכנות שטמונות בכך ומתי כבר נרגיש שזו מהפכה?

 

 

על מהפכת ה-IoT מדברים בעולם בחמש השנים האחרונות, אבל בשנה האחרונה חלה התעוררות שלה גם בישראל. ה-Internet of Things, או בעברית "אינטרנט של הדברים" עוסק בתהליכים של חיבור חפצים פיזיים לרשת, כך שתיווצר תקשורת בינם לבין עצמם. יותר ויותר חברות משווקות לנו, הצרכנים, את ה-IoT כמהפכה של ממש, אבל מדובר בתהליך שאנחנו רק מגרדים את נקודת ההתחלה שלו כיום. בכל זאת, כדי להבין קצת יותר טוב על מה מדובר - כדאי לצלול פנימה ולהבין מהו האינטרנט של הדברים, מה היתרונות והחסרונות של התהליכים האלה ואיך זה בכלל עובד.

 

כל מה שמתחבר. האינטרנט של הדברים (אילוסטרציה: Shutterstock)
כל מה שמתחבר. האינטרנט של הדברים(אילוסטרציה: Shutterstock)

 

IoT עוסק בחפצים פיזיים ובמוצרים, עליהם מותקנים חיישנים ושבבים שנועדו לאיסוף וניתוח של מידע מסוגים שונים, וכמובן נקודות חיבור לרשת. לא מוכרחים להפליג בדימיונות על עתיד טכנולוגי - כבר היום יש הרבה מאוד דוגמאות לשימושים של IoT בסביבה המיידית של כל אחד מאיתנו. לצורך המחשה אפשר לקחת רגע ולהתחיל לספור כמה מכשירים מחוברים לרשת הוויי-פיי הביתית שלנו ברגע זה: מחשבים ניידים, טלפונים חכמים וטאבלטים נחשבים היום למוצרים המובנים מאליהם. אבל אם יש לכם גם טלוויזיה חכמה, ממיר או סטרימר שמחוברים לרשת, שעון חכם או צמיד כושר, משקל חכם, שואב אבק רובוטי או אם הרחקתם לכת עד למכונת כביסה חכמה - האינטרנט של הדברים כבר קורה אצלכם במרחב הפרטי.

 

בתוך הבית, על הכביש, במרחב הציבורי ובמקום העבודה

עולמות ה-IoT נחלקים לכמה תחומים מובחנים: בתחום הערים חכמות - חיישנים לאיסוף מידע וניהול של תשתיות כמו מים, חשמל ואנרגיה מתחדשת, מצלמות אבטחה, שירותי חנייה חכמים, ניהול של תחבורה ציבורית, רשתות וויי-פיי, כל אלה ועוד מבוססים על חפצים שמתחברים לרשת ומייצרים תקשורת במטרה לשפר את השירותים לאזרח, לבצע ניהול נכון יותר של תשתיות, לחסוף בכסף ולספק ביטחון.

 

על הכביש, במקום העבודה, בבית. האינטרנט של הדברים (אילוסטרציה: Shutterstock) (אילוסטרציה: Shutterstock)
על הכביש, במקום העבודה, בבית. האינטרנט של הדברים(אילוסטרציה: Shutterstock)

 

רמת הקישוריות של הבית החכם משתנה, אבל ככל שחולף הזמן, משתכללת הטכנולוגיה והופכת לנגישה יותר מבחינה כלכלית לציבור רחב יותר - כך מתווספים יותר ויותר מכשירים לתוך המערך הכללי. השלבים הבאים כוללים גם אבטחה חכמה - לניהול כניסה ויציאה מהבית, תשתיות - למשל חיישן שמוצב בשעון המים או בארון החשמל, מקררים חכמים, מכונות כביסה ואפילו קומקום חכם. גם כאן המטרה היא לייצר אוטומציה של פעולות בסיסיות, המבוססת על איסוף מידע וניתוח שלו. חיישן על שעון המים יוכל לזהות נזילה, להתריע עליה ואפילו לחזות אותה מראש. המקרר החכם יוכל לשלוח התראה לאפליקציית הניהול בטלפון החכם כשנגמר החלב.

 

גם תחבורה חכמה היא תחום שלם והיא כוללת כבישים חכמים, מרושתים במצלמות ובחיישנים שאוספים מידע תעבורתי, מנתחים אותו, מזהים דפוסים ובסופו של דבר יכולים לחזות אירועים, לספק דיווחים בזמן אמת ועוד. מכוניות אוטונומיות הן דוגמה מצויינת ל-IoT ולפוטנציאל המהפכני שלה, שהרי מדובר במכוניות מרושתות בחיישנים מסוגים שונים, שכל הזמן פועלות לעיבוד וניתוח של מידע בזמן אמת - כדי להצליח לבצע נסיעה חלקה ובטוחה ללא מעורבות אנושית.

 

אבטחת מידע היא הגורם המעכב את המהפכה (אילוסטרציה: Shutterstock) (אילוסטרציה: Shutterstock)
אבטחת מידע היא הגורם המעכב את המהפכה(אילוסטרציה: Shutterstock)

 

עולם שירותי הבריאות והרפואה גם הוא נשען יותר ויותר על האינטרנט של הדברים, כשהתעשייה הזו עמוסה בהתקנים ובחיישנים המוצמדים לחולים לצורך ניטור מרחוק או לצורכי מעקב אחרי מדדים שונים, חיישנים שמנטרים את מלאי התרופות ואפילו  במכשור רפואי כמו משאפים חכמים ושתלים חכמים, שמספקים מידע רציף ומאפשרים בסופו של דבר דיאגנוזה מהימנה יותר ומעורבות גדולה במצבו של החולה. התחום הזה נכנס גם לעולמות התעשייה, כשיותר ויותר מפעלים מציבים חיישנים והתקנים שונים על מכונות, על ארונות תשתית, מצלמות אבטחה, ניהול מיזוג אוויר, כניסה ויציאה ועוד. 

 

פרטיות, מעקב ואבטחת מידע

היתרונות שבקישוריות של חפצים ומכשירים הם ברורים: למידה נשענת על מידע - ואיסוף מידע הוא הכרחי לייעול ושיפור התנאים והתפקוד של אותם מכשירים. איסוף מידע מאפשר גם ניתוח שלו לפי פרמטרים שונים, וככל שיש בסיס מידע רחב יותר כך אפשר לבסס עליו אלגוריתמים ולייצר תהליכים אוטומטיים, ואפילו חיזוי מוקדם של אירועים.

 

החסרונות נחלקים לשני תחומים. הראשון, שהוא גם על פי רוב אחת הסיבות המעכבות הנפוצות בהקשר של מהפכת האינטרנט של הדברים, הוא אבטחת מידע. החיישנים, השבבים וההתקנים שאוגרים מידע, מחוברים לרשת, ומהווים הלכה למעשה עוד המון נקודות פרצה להתקפות סייבר. התנהלות לא נכונה בהקשר הזה עשויה לחשוף את המשתמשים למתקפה שהתוצאות שלה יכולות לנוע החל מגניבת מידע חיוני, דרך התקפות כופר, גניבת כסף וזהות, גניבת משאבים וכדומה.

 

החיסרון השני והפחות מדובר נוגע לפרטיות. בכל מה שקשור למרחבים ציבוריים - בין אם מדובר במפעלים, במרכזי ערים או בעסקים גדולים, העובדה היא שכפרטים שחיים בעיר חכמה, עובדים בעסק מרושת או במפעל מנוטר - אנחנו נמצאים תחת פיקוח כל הזמן, כשהאמצעים השונים רק הולכים ומשתכללים. גם שמירה על חיסיון רפואי במערכת בריאות מבוססת IoT היא אתגר מורכב. ככל שמהפכת האינטרנט של הדברים תלך ותתרחב, נצטרך לתת את הדעת גם על ההיבטים האלה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה: Shutterstock
האינטרנט של הדברים
אילוסטרציה: Shutterstock
מומלצים