שתף קטע נבחר

"עזיבה מרצון" או כליאה ללא הגבלה: התוכנית לגירוש מבקשי המקלט

החל מ-1 באפריל יגורשו לרואנדה רק רווקים בגיל העבודה שלא הגישו בקשת מקלט עד 1 בינואר 2018. מתוך 12,136 בקשות שהוגשו - רק 11 הוכרו כפליטים. על הנתינים מאריתריאה וסודן לבחור: לעזוב "מרצון" תמורת מענק וכרטיס טיסה או להסתכן בכליאה. מורה נבוכים על מבצע הגירוש

 

התוכנית לגירוש מבקשי המקלט מסודן ואריתריאה מעוררת סערה ציבורית נרחבת בשבועות האחרונים, בין השאר בגלל שלל העובדות והנתונים שנזרקים לחלל - שחלקם אף סותרים. לפניכם מורה נבוכים למבצע הגירוש, שעתיד לצאת לפועל ב-1 באפריל.

 

התוכנית מתמקדת בנתיני אריתריאה וסודן שחצו את הגבול ממצרים באופן בלתי חוקי. לפי דו"ח נתוני הזרים בישראל של רשות האוכלוסין וההגירה לסיכום שנת 2017, מדובר על 34,187 בני אדם, מהם 26,563 מאריתריאה ו-7,624 מסודן. כל מי שבקשת המקלט שהגיש לא התקבלה, או שלא הספיק להגיש בקשת מקלט עד 1 בינואר 2018 - יגורש.

 

עד כה, מ-12,136 בקשות מקלט שהוגשו - רק 11 התקבלו ומגישיהן הוכרו כפליטים: עשרה מהם מאריתריאה ואחד מסודן. לעומת זאת, בעולם המערבי אחוזי ההכרה בשנת 2017 באריתריאים כפליטים עומד על כ-90% ובסודנים על כ-57%. ברשות האוכלוסין וההגירה מסבירים את הפער בכך שישנן מדינות שמרחיבות את הגדרת הפליטות שנדרשת על ידי אמנת האו"ם שישראל חתומה עליה.

 

בפני המועמדים לגירוש עומדות כעת שתי אפשרויות: עזיבה לרואנדה (או למדינות המוצא שלהם, אם בכך יחפצו) "מרצון", תמורת תשלום של 3,500 דולר לאדם ומימון כרטיס הטיסה, או כליאה לפרק זמן בלתי מוגבל בבית הסוהר "סהרונים" שבנגב. כאמור, החל מ-1 באפריל, כל מי שמועמד לגירוש ולא ייצא מרצונו - ייכלא או יגורש. כמו כן, הסכום שמבקשי המקלט יקבלו בעת הגירוש יילך ויפחת בהדרגה.

 

בנוהל שפורסם לקראת יישום התוכנית נכתב כי בשלב הראשון לא יגורשו נשים, ילדים, והורים לילדים קטינים, אלא רק רווקים בגיל העבודה שעל פי רשות האוכלוסין וההגירה הם בעלי "מאפיינים קלאסיים של מהגרי עבודה". עם זאת, המדינה אינה מתחייבת כי לא יהיו שלבים נוספים בתהליך, שבהם יגורשו גם אלה שהוחרגו בשלב הראשון.

 

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

עד לאחרונה הונהגה בישראל "מדיניות אי-הרחקה זמנית" בעניינם של נתינים מאריתריאה וסודן עקב המצב במדינות המוצא שלהם. במקרים הללו נעשה הדבר במסגרת תוכנית "יציאה מרצון" לארץ המוצא או למדינה אחרת. ישראל חתמה עם שתי מדינות באפריקה, רואנדה ואוגנדה, על הסכם לקליטתם. מאז תחילת נוהל "יציאה מרצון" בשנת 2014 עזבו את ישראל 15,030 זרים מאריתריאה וסודן - 9,695 מהם מאריתריאה ו-5,335 מסודן.

 

קצב ה"עזיבה מרצון" לא סיפק את ממשלת ישראל, והיא הודיעה כי חתמה על הסכם עם "מדינה שלישית", שאליה יועברו המגורשים. ההסכם הוא סודי, אך ידוע כי מדובר ברואנדה. ההסכם תוקן כדי להתיר את העברתם של מבקשי המקלט אליה גם בכפייה, ולפיו תמורת כל מבקש מקלט שיועבר אליה - רואנדה תקבל 5,000 דולר.

 

ישראל: "נחתם הסכם"; רואנדה מכחישה

רואנדה מצידה מכחישה את קיומו של הסכם כזה. מעדויות רבות של מבקשי מקלט שהועברו עד כה לרואנדה, עולה שהאחרונה אינה מעוניינת בהישארותם ואינה מקנה להם שום מעמד. רבים מהם נדחקים בחזרה למעגל הפליטות ונודדים בין מדינות אפריקה או מנסים את מזלם ועולים על סירות רעועות בדרך לאירופה, בתקווה לקבל בה מקלט קבוע. עם זאת, ישראל טוענת כי רואנדה היא מדינה בטוחה ויציבה, וכי בהסכם שנחתם עמה ניתנו ערבויות שאותם מבקשי מקלט שיגורשו אליה יזכו ליחס טוב וישתקעו בה.

 

מהמוקד לפליטים ולמהגרים ביחד עם ארגון א.ס.ף (ארגון סיוע לפליטים) נמסר כי "בימים האחרונים שמענו עובדי ציבור בכירים משקרים לציבור הישראלי בשליחות הממשלה. הנה העובדות - ישראל שולחת מבקשי מקלט שמוכרים בכל העולם כפליטים למדינות זרות להן בהליך שהוא לא יותר מקומבינה חשאית. בלי הגנות, בלי זכויות ובלי אופק שהייה.

 

"מי שצועק שהם אינם פליטים מסתיר את העובדה שרק 11 פליטים הוכרו בישראל. מי שטוען שלא יגרשו נשים וילדים - מסתיר את העובדה שגם אותם הממשלה מתכוונת לגרש בעתיד. ישראל נכנסת לשנת ה-70 שלה. לא ניתן שהשנה הזו תהיה השנה שגירשנו פליטים שביקשו מאיתנו הגנה למסע רצוף סכנות לחייהם ולגופם".

 

הפגנה בסמינר הקיבוצים נגד הגירוש (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הפגנה בסמינר הקיבוצים נגד הגירוש(צילום: מוטי קמחי)

מחאה בשדרות רוטשילד בת"א (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מחאה בשדרות רוטשילד בת"א(צילום: מוטי קמחי)

 

"אמנסטי אינטרנשיונל": "אין מערכת מקלט בישראל"

ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל ישראל" קורא להסרת חתימתה של ישראל מאמנת הפליטים. "בניגוד לטענות שרי הממשלה ונציגי רשות האוכלוסין, ישראל אינה עומדת במחויבויותיה לאמנת הפליטים ולהנחיות נציבות האו"ם, אלא רחוקה מהן שנות אור", נמסר.

 

"אנו קוראים לעצירה מיידית של קמפיין הגירוש כיוון שלא ניתנה לאריתראים ולסודנים זכותם הבסיסית שלה ישראל מחויבת, להגיש את בקשותיהם למקלט ולבחון אותן ללא משוא פנים, כדין ובהתאם לסטנדרטים הבינלאומיים. לכן, אין לדעת מי פליט ומי לא. די להעמדת הפנים, אין מערכת מקלט בישראל".

 

מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה, פרופ' שלמה מור-יוסף, התייחס לביקורת ואמר כי "המהלך עצמו אושר על ידי כל הגורמים הרלוונטיים, לרבות ממשלת ישראל וחמישה שופטי בית המשפט העליון, בשבתם כבג"ץ, אשר קבעו כי מהלך היציאה מרצון הוא מידתי ומכובד".

 

"הטענה כי מדובר במי שנשלחים לכאורה אל מותם אין בה אחיזה במציאות", הוסיף פרופ' מור יוסף. "מדובר במדינות שיצאו אליהן במהלך השנים האחרונות מסתננים רבים והעובדה שטענה זאת עולה כעת - אינה מקרית".

 


פורסם לראשונה 29/01/2018 22:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הפגנת מבקשי מקלט בירושלים. ארכיון
צילום: AP
מומלצים