שתף קטע נבחר

מייקל שאנון: "בלונה פארק אתה לא מסתפק רק בצפייה ברכבת הרים"

לרוב תראו אותו בתפקיד הנבל, אבל מייקל שאנון בכלל לא חושב במושגים כאלה. "ההתרכזות הזאת בגיבורים ונבלים מגוחכת, כולנו בני אדם", אומר מי שגילם את גנרל זוד ב"איש הפלדה" ועתה מגלם סוכן סאדיסט ב"צורת המים". אז איך הייתה העבודה על המועמד המוביל לאוסקר הקרוב ("כולנו נסחפנו עם גיירמו דל טורו") ולמה בלוקבאסטרים הם לא דבר רע בעיניו? ריאיון

אחד הרגעים המשעשעים בסרט "צורת המים" מתרחש בחדר השירותים. ריצ'רד סטריקלנד, סוכן ממשלתי נבזי, נכנס אליו בעוד המנקות אלייזה וזלדה מקרצפות את הרצפה והכיור. הוא רוחץ את ידיו לפני שהוא מטיל את מימיו ונמנע מלחזור על כך כשהוא מסיים. "גבר רוחץ את ידיו לפני או אחרי", הוא מסביר לשתי הנשים שמובילות את העלילה, "אם הוא עושה זאת פעמיים זה סימן לחולשה".

 

בחיים האמיתיים - מייקל שאנון, המגלם את הסוכן סטריקלנד, לא נוהג כמו הדמות המרושעת. לא, זה לא סימן לחולשה, אלא דווקא לחוש הומור מפותח. "אני בכלל לא הולך לשירותים", הוא מצהיר בקריצה שובבה כשנשאל על כך. השחקן האמריקני המוערך יכול להתלוצץ בריאיון ל-ynet לרגל יציאת הפנטזיה הקסומה למבוגרים שיצר הבמאי גיירמו דל-טורו, אבל כשהוא בתפקיד הנבל, הוא מתמסר לאישיותו האכזרית והקרה, נטולת האנושיות.

 

 

 

מייקל שאנון ב"צורת המים" ()
מייקל שאנון ב"צורת המים"

"סטריקלנד הוא בן אנוש", מסביר שאנון, "הוא אולי אדם פגום, הוא פועל על פי הנחות מוצא נוקשות - כאילו אם יתנהג כך או אחרת או ירכוש לעצמו משהו כזה או אחר הוא יהיה מאושר. ברור שזה לא נכון, זו דרך שגויה והיא מובילה לקיום ריק וחסר משמעות. זה גורם להרבה אנשים להיות לא נחמדים, כמו שאפשר לראות בהיסטוריה של ארצנו בחמישים השנה האחרונות".

 

מאחורי שאנון יש לא מעט תפקידים של ברנשים מרושעים, לעיתים מעורערים בנפשם. הוא כיכב ב"אייסמן" של אריאל פרומן הישראלי כמתנקש הסדרתי ריצ'רד קוקלינסקי, ב"99 בתים" של רמין בהראני כאיש נדל"ן חסר מצפון וב"איש הפלדה" של זאק סניידר כגנרל זוד, הרודן מכוכב אחר שבא להשמיד את כדור הארץ ואת מגינו סופרמן.

 

כסטריקלנד, שאנון מאמץ את המבט המטורף בעיניים ואת המבטא הדרומי הכבד כדי להחדיר בדמות סממנים של רוע. ואכן, הסוכן הממשלתי מוצג כסדיסט שמנסה להוכיח את עצמו בעיני הממונים עליו בעודו מתעלל ביצור מסתורי שנלכד באמזונס והובל למכון מחקר בניסיון לחלץ ממנו תגליות בעלות ערך לממשלה. מי שמעיזה להתייצב מולו היא אלייזה (סאלי הוקינס), מנקה אילמת הנקשרת בשתיקתה אל היצור המעונה (בגילומו של דאג ג'ונס). בדרך לישועה שלה ושל היצור היא תסתייע בחברתה המגוננת זלדה (אוקטביה ספנסר), שכנה ההומו ג'יילס (ריצ'רד ג'נקינס) והמדען הוסטטלר (מייקל סטולברג). כולם נדחקים לפינה מול הממסד ונציגו האכזרי סטריקלנד.

 

 

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

"אני לא חושב עליו כעל נבל, אני לא חושב על אף אחת מהדמויות שלי כעל נבלים", הוא אומר ונזכר בסרטי מפלצות מן העבר כמו "היצור מהלגונה השחורה" (ג'ק ארנולד, 1954), שבו מערכת היחסים בין איש הממסד למפלצת הייתה הפוכה. "מה שמעניין בנוגע לכך הוא שפעם, בימים עברו, כשהיו מפיקים 'בי מוביז', סטריקלנד היה האיש הטוב, לא הנבל. הוא היה הגיבור שמנסה להציל את האנושות מכוחות אפלים של מפלצות. העובדה שאפשר לשנות את זה רק מראה עד כמה מגוחכת כל ההתרכזות הזו בגיבורים ונבלים. בסופו של דבר, מדובר בבני אדם", הוא מסביר.

 

בכל מקרה, לא יהיה הוגן להציג את שאנון בן ה-43 כליהוק טיפוסי לנבלים. מגוון התפקידים שגילם במשך השנים מרשים ורבגוני. שיתוף הפעולה המתמשך שלו עם הבמאים ורנר הרצוג ("פקד מושחת") וג'ף ניקולס ("סערת רוחות") חילצו ממנו את האיכויות הדרמטיות שלו. על "חלון פנורמי" של סם מנדס ועל "יצורים ליליים" של טום פורד הוא כבר זכה במועמדות לאוסקר. אומנם הוא לא נמצא בתמונת האוסקר על "צורת המים", שזכה בפרס אריה הזהב בוונציה ומוביל את המועמדויות לקראת טקס פרסי האוסקר ב-13 קטגוריות, אבל הוא מרגיש אושר אדיר על החיבור עם דל טורו.

 

"זה מאוד מחמיא, אני מעריץ את גיירמו כבר שנים רבות", הוא מספר ונזכר שבמהלך צילומי "צורת המים" בטורונטו ב-2016 הזמין אותו הבמאי המקסיקני להקרנה חגיגית של סרטו המהולל "המבוך של פאן", שציין עשור ליציאתו במסגרת פסטיבל הקולנוע המקומי. "הוא עמד שם על הבמה, דיבר על הסרט ואז גם פנה אליי כחבר שלו. ובמהלך הצפייה אני חושב לעצמי: 'אני לא מאמין שאני עובד עם הגאון הזה. מחר אני אקום בבוקר ואעבוד על אותו סט צילומים עם הבחור הזה'. עד אז, נהניתי מאוד מההפקה, ולא הייתה לי שום סיבה לפקפק בכך - אבל מהנקודה הזאת הייתה לי הארה עד כמה הפרויקט הזה מיוחד".

 

 

 

 

"לא רק 'דוב אנושי' מחבק וידידותי". גיירמו דל טורו (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
"לא רק 'דוב אנושי' מחבק וידידותי". גיירמו דל טורו(צילום: gettyimages)

ההיכרות בין הבמאי והשחקן הפכה לסיפור אהבה מקצועי של ממש. אומנם לא היה שם שוויון ביחסי הכוחות, אבל שאנון התמסר כל כולו לפרויקט בפיקוחו של דל טורו. "גיירמו הוביל את ההפקה בעצמו, ולא הייתי מתיימר לחשוב שאני יודע יותר ממנו - בטח לא בסרט הזה", הוא מספר. מנקודת מבטו הוא מספק אבחנה מעניינת על כך שכל הדמויות המרכזיות מבוססות על צדדים שונים באישיותו של הקולנוען, המוכר כאחד האנשים הנחמדים בהוליווד. "גיירמו עשוי להיות כל אחת מהדמויות הללו בשלבים שונים בחייו", הוא טוען.

 

"שמעתי אותו לא פעם מתבטא באומרו שאחת ההשראות הגדולות לסטריקלנד היא האופן שבו הוא עצמו הרגיש כשהגיע להוליווד והתחיל לבנות לעצמו שם. הוא החל לבלות יותר זמן בלוס אנג'לס, ולא משנה כמה אנשים טפחו על השכם שלו ועד כמה הוא התקדם, הוא תמיד ידע שמישהו עלול לדרוך עליו ולזרוק אותו חזרה לקרקעית. ההרגשה הזו מאוד בולטת אצל סטריקלנד. אני גם יכול לראות הרבה מהוסטטלר בגיירמו; ההערכה שלו לדברים יפים. וכמה שזה נשמע מוזר, אני יכול לראות היבטים של אלייזה בגיירמו. בניגוד לדימוי 'הדוב האנושי' המחבק והידידותי הזה, יש בפנים אומן שקט, עדין ושברירי".

 

ואיך הוא הנחיל לכם את הפיסות הללו מאישיותו על הסט?

"העניין המהותי ביותר בשיתוף הפעולה בינינו לגיירמו היה איך שהוא הפעיל אותנו. זה לא בהכרח משהו מילולי, כזה שניתן להסביר אותו. זה מאוד תחושתי. זה משהו שנובע מהנוכחות של כולנו בחדר אחד בנקודת זמן כשכולנו מנסים להבין מה אנחנו עומדים לעשות. זה לא משהו שאפשר לתאר בשיחה. אני אומר משהו ואתה תגיב בהבעת פנים כזו או אחרת".

 

מי שעמדה במרכז הבמה במהלך הצילומים וגם בסרט היא סאלי הוקינס, שמועמדת על תפקידה לפרס האוסקר לשחקנית הטובה. שאנון התפלא במיוחד מהביקורת העצמית של השחקנית בת ה-41. אחרי כל העבודה הקשה שהשקיעה והטייקים המצוינים שלה מול המצלמה, היא הרבתה להביע אכזבה מעבודתה, לדבריו. "סאלי יכולה להיות מאוד קשה עם עצמה. זה אולי פרט שעשוי לבייש אותה, אבל בכל הכנות היו הרבה סצנות שסיימנו לצלם והיא הייתה אומרת 'זה זבל, זה זבל', אבל זה היה נהדר".

 

סאלי הוקינס ב"צורת המים". "הייתה מאוד קשה עם עצמה" ()
סאלי הוקינס ב"צורת המים". "הייתה מאוד קשה עם עצמה"
 

טוב, זה נראה מלחיץ לשאת על הכתפיים פרויקט חיים של במאי גדול.

"כולנו חשנו אחריות אדירה כי גיירמו הבהיר לנו מההתחלה שהוא מכוון להום-ראן. אני בטוח שהוא אוהב את כל סרטיו, אבל זה משהו שהוא חולם עליו שנים וחושב עליו שנים. הוא השקיע את הכול בדבר הזה. כולנו רצינו להיות כמה שיותר מושלמים. כמובן שנסחפנו איתו. כשאתה מגיע ללונה פארק אתה לא תסתפק רק בצפייה מהצד ברכבת ההרים".

 

מאז צילומי "צורת המים" הספיק שאנון לצוץ בתפקידים ראשיים; בסרט התקופתי The Current War, שהוקרן בפסטיבל טורונטו אשתקד, ובדרמה המשפחתית What They Had, שהוצגה בבכורה בפסטיבל סאנדנס לאחרונה. בימים אלה הוא מככב בסרט המלחמה "12 הלוחמים". לצד פרויקטים קולנועיים אלה הוא פונה להופעות על המסך הקטן כהמשך להופעה המוצלחת שלו בסדרה "אימפריית הפשע". בקרוב נראה אותו בעיבוד הטלוויזיוני של ברהאני לספר המדע הבדיוני הנודע של ריי ברדבורי "פרנהייט 451". ב-2019 נזכה לצפות לצד בו בתפקיד סוכן המוסד קורץ במיני-סדרה "המתופפת הקטנה", המבוססת על ספרו של ג'ון לה קארה.

 

ב"המתופפת הקטנה", שיביים פארק צ'ן-ווק הקוריאני, הוא יחלוק את המסך עם מיכאל מושונוב, וב"אייסמן" כאמור הוא קיבל הוראות בימוי מאריאל פרומן הישראלי. ואילו ביקום של DC קומיקס הייתה זו רוחו ששרתה על "באטמן נגד סופרמן" בכיכובה של גל גדות והניעה את שלושת גיבורי העל להתאחד ולהילחם יחדיו נגד המפלצת דומסדיי, שנוצרה מגופתו של גנרל זוד ב"איש הפלדה". במבט לאחור, שאנון נשאר בוטח בהחלטתו להשתתף בסרט ההוא שהניח את היסודות ליקום המורחב של DC קומיקס, ולו רק בגלל ההקשרים הפוליטיים שזיהה בדמותו של זוד.

 

גנרל זוד ב"איש הפלדה" ()
גנרל זוד ב"איש הפלדה"
 

"זה היה בלוקבאסטר, אבל מה שמשך אותי אליו מלכתחילה היה שהוא נראה לי כתופעה מופלאה, וחשבתי שהוא מאוד מחובר לאירועים מן המציאות", מסביר שאנון. "אם בודקים את הסיפור, מדובר בגזע של חייזרים שאיכשהו הצליחו להרוס את הכוכב שלהם ואז הם חושבים שהם פשוט יכולים לצאת ולהתיישב על כוכב אחר. חשבתי שזה נשמע לי קצת מוכר. העובדה שאתה יכול לעשות גרסה של הסיפור הזה כשובר קופות הייתה שיחוק מטורף, לפחות לדעתי. זו דרך להנחיל את הרעיון השלילי הזה בתוך התודעה של הקהל".

 

כשהוא מתבקש לנסות למתוח קו בין "איש הפלדה" מ-2013 ל"צורת המים", שבהם גילם נבל, הוא מודה ששני הסרטים היו פלא עבורו. עם זאת הוא מציין כי לעומת התקציב הבלתי נתפס של להיט גיבורי העל מבית האחים וורנר, שמוערך ב-225 מיליון דולר, עמדה ההפקה הצנועה של "צורת המים" על תקציב של 19.5 מיליון דולר - עובדה מדהימה נוכח המראה המשויף והמושקע שדל טורו הצליח להקנות לסרטו. "בכל הכנות, זה ממש לא מרגיש כמו סרט קטן. די מדהים שגיירמו הצליח להרים את זה בתקציב הזה", הוא מסכם.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
מייקל שאנון. גיבור הנבלים
צילום: gettyimages
לאתר ההטבות
מומלצים