שתף קטע נבחר

התעלומה נפתרה? כך מתה "המומיה הצורחת"

הוא היה כנראה בנו של פרעה - וניסה לרצוח אותו: דגימות DNA וסימנים על הצוואר הביאו לתפנית בעלילה

 

 

תעלומת "המומיה הצורחת" ממצרים העתיקה ריתקה את המומחים במשך שנים, אבל כעת נראה שהסוד סוף-סוף נחשף. הסברה עד כה הייתה שאותו גבר עם פרצוף מיוסר הורעל, אך כעת ההערכה המובילה היא שהוא נתלה. סימנים שהתגלו על צוואר המומיה - כנראה נסיך שהיה בנו של פרעה רעמסס השלישי - הובילו להשערה זו.

 

המומיה התגלתה ב-1886. כשהארכיאולוגים חשפו לראשונה את הגופה החנוטה, הם הופתעו לגלות שפניה של המומיה נראים מיוסרים, במה שנראה כצעקה שקטה. במהלך השנים עלו תיאוריות שונות בנוגע לזהות האיש ומדוע הוא מת בכאב.

פנים מיוסרים. זהו בנו של פרעה? ()
פנים מיוסרים. זהו בנו של פרעה?

ד"ר בוב ברייר, ארכיאולוג באוניברסיטת לונג איילנד בניו יורק שבחן את המומיה, אמר: "שני כוחות פעלו על המומיה – אחד ניסה להיפטר ממנה והאחר ניסה לשמר אותה". ד"ר זאהי האוואס מרשות העתיקות המצרית מאמין שמדובר כנראה בנסיך שהמיט בושה על משפחתו.

 

המומיה הלא מזוהה, שמכונה גם "גבר אלמוני E", נקברה ליד בני מלוכה אחרים במתחם הקבורה המפורסם בגדה המערבית של הנילוס. אבל ב"דיילי מייל" נכתב כי אותו גבר כוסה בעור כבש - בזמן שיתר בני המלוכה כוסו בפשתן לבן.

 

"הכיסוי בעור כבש משמעו שהוא לא נקי, שהוא עשה דבר רע בחייו", אמר ד"ר האוואס. "אף פעם לא ראינו מומיה בצורה כזו, סובלת. זה לא נורמלי, וזה מספר לנו שמשהו קרה, אבל לא ידענו בדיוק מה". ב"פוקס ניוז" נכתב כי ד"ר ברייר הוסיף: "מסיבה מסוימת, היה ניסיון להבטיח שהוא לא יזכה בחיים שלאחר המוות. מנגד, מישהו דאג לו וניסה לבטל זאת".

נקבר לצד בני מלוכה אחרים, אבל כוסה בעור כבש ()
נקבר לצד בני מלוכה אחרים, אבל כוסה בעור כבש

אחת ההערכות הייתה שמדובר בנסיך פנטוור, בנו של פרעה רעמסס השלישי ואחת מנשותיו, טיה. במצרים דווח כי דגימות DNA מהעצמות של המומיה הלא מזוהה, שמכונה גם "גבר אלמוני E", ומהמומיה של רעמסס השלישי הראו כי אכן זהו בנו של רעמסס.

 

לפי פפירוס עתיק, פנטוור וטיה זממו לרצוח את רעממס כדי להמליך את פנטוור ליורשו. בחלק מהכתבים נטען שהניסיון נכשל ושפנטוור שם קץ לחייו לאחר שנכלא בעקבות כישלון מזימתו.

 

אבל ההערכה שרעמסס השלישי נרצח, ככל הנראה לאחר שגרונו שוסף על ידי כמה תוקפים, מובילה להשערה שקיימת אפשרות שאותה מזימה דווקא צלחה. "המומיה הצורחת" מוצגת לראשונה השבוע במוזיאון המצרי בקהיר. עד השבוע היא נשמרה בארון באזור האחסון של המוזיאון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים