yed300250
הכי מטוקבקות
    נתניהו ומילצ'ן בתמונה משותפת שהציג ראש הממשלה לחוקרי המשטרה כדי להוכיח את טיב הקשר ביניהם
    חדשות • 14.02.2018
    "מתנות" במיליון שקל
    הטענות: לכל אורך הדרך התעקש ראש הממשלה כי משלוחי הסיגרים, השמפניות והתכשיטים שהוא ובני משפחתו קיבלו "היו בסך הכל מתנות בין חברים".ההמלצות: במשטרה סבורים אחרת, וממליצים להעמיד לדין את נתניהו ואת מילצ'ן באשמת שוחד, מרמה והפרת אמונים, בטענה כי נתניהו פעל בתמורה לקידום האינטרסים של חברו.החשדות: ראש הממשלה קידם את ענייניו של מילצ'ן בארבעה מישורים: הארכת פטור ממס עבורו, סיוע בחידוש הוויזה לארה"ב וקידום עסקות תקשורת ומיזם מסחרי עם איש עסקים הודי
    אלי סניור ואתי אברמוב

    במשך קרוב לעשור המשלוחים מאנשי העסקים ארנון מילצ'ן וג'יימס פאקר הגיעו באופן עקבי. לפעמים בגלוי, לעיתים בשקיות שחורות, אבל הם תמיד מצאו דרכם ליעדם הסופי: בית משפחת נתניהו. היו שם סיגרים, שמפניות ובמספר מקרים אפילו תכשיטים יקרים. מאז נפתחה החקירה, שידועה הייתה כ"תיק 1000", טענו בני משפחת נתניהו כי מדובר ב"מתנות בין חברים". אבל המשטרה חושבת אחרת ובסיום חקירה ארוכה ומסועפת קבעה: קבלת סחורה בשווי מיליון שקל זה כבר לא מתנות — זה שוחד.

     

    לאחר גביית 180 הודעות מ־80 עדים — 6 מהם במדינות זרות בחו"ל בארבע יבשות — החליטה המשטרה כי קיימת תשתית ראייתית מספקת להגיש כתב אישום נגד נתניהו בגין עבירות של קבלת שוחד, במסגרת יחסיו עם איש העסקים ארנון מילצ'ן, ועבירת מרמה והפרת אמונים ביחסיו עם ג'יימס פאקר.

     

    אחת מעדות המפתח שסייעו לפוצץ את הפרשה ושפכו אור על השיטתיות שבה סופקו המתנות היא הדס קליין , העוזרת האישית של מילצ'ן ופאקר. היא סיפרה כיצד סייעה להעביר סיגרים, שמפניות ותכשיטים בשווי של מאות אלפי שקלים לבני משפחת נתניהו באופן מסודר ושיטתי.

     

    זקוק להארכה: חידוש הוויזה והטבות מס שמנות

     

    במשטרה משוכנעים כי החל מ־2007 — וביתר שאת לאחר בחירתו לראשות הממשלה ב־2009 — קיבלו בני משפחת נתניהו מתנות בסכום מצטבר של מיליון שקל ממילצ'ן ומפאקר. שווי המתנות ממילצ'ן הגיע ל־750 אלף שקל. פאקר החל להשתתף במימון רק ב־2014, ונתן מתנות בשווי 250 אלף שקל. פאקר נכנס לתמונה על מנת לסייע למילצ'ן לממן את המתנות בשל עלותן הגוברת.

     

    המתנות לא היו לחינם, כך טוענים במשטרה: החוקרים משוכנעים כי הן נועדו לקידום האינטרסים של מילצ'ן בארבעה מישורים עיקרים. הראשון, שכבר פורסם בעבר: סיוע בחידוש הוויזה לארה"ב. על פי החשד, נתניהו נפגש עם שגריר ארה"ב לשעבר בישראל, דן שפירו, לדון בנושא ואף פעל מול מזכיר המדינה ג'ון קרי על מנת להסדיר את מעמדו של מילצ'ן בארה"ב, עניין בעל חשיבות כלכלית משמעותית עבור המפיק הישראלי.

     

    אולם המישור המרכזי בו לפי החשד פעל נתניהו לקידום ענייניו היה במסגרת ניסיונו לכאורה להאריך את הפטור על תושבים חוזרים מדיווח על הכנסות בחו"ל — מה שזכה לכינוי "חוק מילצ'ן". אף שהחוק, שמעניק פטור ממס, ובעיקר מדיווח על הכנסות בחו"ל במשך עשור, נחקק עוד בימי ממשלת אולמרט, במשטרה חושדים כי ראש הממשלה פעל לקדם את הארכת הפטור מעל 10 שנים — מה שכנראה עשוי היה להכניס למילצ'ן עשרות מיליוני שקלים. נתניהו לכאורה פנה בעניין לשר האוצר דאז יאיר לפיד, אולם הוא בלם את קידום הנושא בהסבר כי ההטבה איננה עולה בקנה אחד עם האינטרס הלאומי.

     

    קשיי תקשורת: קידום עניינים באיחוד "רשת" ו"קשת"

     

    המישור השלישי הוא עסקאות בענף התקשורת. החשד הוא כי ראש הממשלה פעל על מנת לקדם את כניסתו של מילצ'ן כבעל מניות בערוץ 2 "המאוחד" ("רשת" ו"קשת"), עסקה בה מילצ'ן חפץ כלכלית. לפי החשד, נתניהו אף פעל בנושא אל מול גורמי משרד התקשורת כאשר כיהן כשר התקשורת.

     

    ראש הממשלה גם חשוד כי עבר על החוק כאשר עסק במסגרת תפקידו בענייני ערוץ 10 — על אף שהיה מודע לכך כי מקורבו, מילצ'ן, בעל מניות בערוץ.

     

    במשטרה טוענים כי שלמה פילבר, שכיהן כמנכ"ל משרד התקשורת, פעל בשליחותו של נתניהו כדי לקדם את ענייניו של מילצ'ן. בפגישה עם נתניהו שהתקיימה בביתו של מילצ'ן בישראל הוזעק פילבר בשעת לילה מאוחרת כדי לייעץ בנוגע לאיחוד ערוץ 2. החשד הוא כי מילצ'ן ביקש להרוויח מהעסקה באופן כלכלי, בעוד שנתניהו היה מעוניין בסיקור אוהד. גורמי ממשלה רשמיים טענו כי איחוד הערוצים היה מנוגד לאינטרס הציבורי והמליצו בכלל על מדיניות הפוכה של פיצול וריבוי ערוצים ופתיחת שוק התקשורת לתחרות כדי לצמצם את השליטה של מוקד כח אחד.

     

    המישור הרביעי בו לכאורה פעל נתניהו בניגוד לחוק לטובתו של מילצ'ן הוא ב"מיזם טאטא"— עסקה מסחרית שמילצ'ן היה מעוניין בקידומה כחלק משותפות שלו עם איש עסקים הודי (חברת "טאטא"). לפי החשד, נתניהו קידם את העסקה לבקשת מילצ'ן אל מול גורמים במשרד ראש הממשלה ומשרד הביטחון — למרות שהם הביעו התנגדות לקידום הפרויקט.

     

    למרות שפאקר סייע לממן חלק מהמתנות, הוא אינו חשוד בפרשה. ראש הממשלה, לעומת זאת, חשוד במרמה והפרת אמונים בכל הנוגע ליחסיו עם איש העסקים האוסטרלי - שכן הוא קיבל ממנו לכאורה מתנות שלא כחוק.

     

    תגובת מילצ'ן: "פירוש מעוות של המתנות"

     

    בסביבתו של מילצ'ן הכחישו בתוקף את המלצות המשטרה. מטעם עורך דינו נמסר: "המלצת המשטרה לכתב אישום בגין עבירת שוחד - לא תישאר על כנה. ההמלצה מתעלמת מעובדות יסודיות, שעליהן אין חולק, ובכללן: הקשר בין מר מילצ'ן לבין מר נתניהו החל בתחילת שנות ה־2000 עוד כשנתניהו לא נשא בתפקיד ממשלתי. קשר זה התאפיין בידידות בין השניים ובין בני משפחתם. במסגרת זו ניתנו מעת לעת תשורות על ידי מר מילצ'ן למשפחת נתניהו, ללא כל אינטרס עסקי. מר מילצ'ן נקרא למסור עדות ועשה זאת בתום לב מוחלט, אפילו מבלי להתייעץ עם עורכי דין, מתוך אמונה עמוקה שלא נפל כל פגם במעשיו.

     

    ההמלצות מפרשות באופן מעוות ומלאכותי עניינים שאין שום קשר בינם לבין אותן תשורות, ומפליא הדבר שהוחלט לבחור בחירה תלושה בעבירה כה קיצונית שאינה תואמת את מידותיו של הליך פשוט זה. אנו סמוכים ובטוחים שבחינה עניינית של מכלול הנתונים המלא תוביל למסקנה מתבקשת אחת: לא ניתן להגיש כתב אישום בגין עבירת שוחד. ככל שיוגש כתב אישום ראשוני ותקדימי שכזה, צפוי בית המשפט, כל בית משפט, לדחותו".

     


    פרסום ראשון: 14.02.18 , 01:31
    yed660100