שתף קטע נבחר

אבו מאזן באו"ם: זו התוכנית הפלסטינית לשלום עם ישראל

הנשיא הפלסטיני הציג בדיון במועצת הביטחון תוכנית בת שישה שלבים לשלום עם ישראל, ובהם: ועידת שלום בינלאומית במהלך 2018, אי העברת השגרירות האמריקנית לירושלים ויישום יוזמת השלום הערבית. הוא ביקש להכיר בפלסטין כחברה מלאה באו"ם ותקף "איך ניתן להגיד שאנחנו דחינו את המשא ומתן?"

 

תוכנית מדינית חדשה במרכז נאומו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן הערב (ג') בפני מועצת הביטחון של האו"ם. "אנו קוראים לכינוס ועידת שלום בינלאומית עד אמצע 2018, קבלו את מדינת פלסטין כחברה מלאה באו"ם", אמר. "אנו קוראים למועצת הביטחון להשיג את זה". עוד הבהיר: "כיום אין סכסוך שלא משתתפים בו גורמים נוספים. כך גם אנחנו דורשים - גורמים נוספים בקהילה הבינלאומית, וועידה בינלאומית שתגובה בלגיטימציה בינלאומית". 

 

הוא אמר כי "ישראל מתנהגת כמדינה מעל החוק", ואת החלטותיו של ממשל ארה"ב כינה "מסוכנות": "הממשל קיבל החלטה לא חוקית שנדחתה על ידי הקהילה הבינלאומית - להוריד את נושא ירושלים מהשולחן ללא כל סיבה".

 

אבו מאזן בדיון באו"ם (צילום: AP) (צילום: AP)
אבו מאזן בדיון באו"ם(צילום: AP)

הרעיון של ההנהגה הפלסטינית הוא בעצם לבצע מסלול עוקף לעסקה האולטימטיבית של טראמפ עוד קודם שזו תוצג. אבו מאזן הציע תוכנית שלום שתתבסס על ועידת שלום בינ"ל במהלך שנת 2018 בחסות בינלאומית ואזורית, הכרה הדדית בין מדינת פלסטין למדינת ישראל, פתיחת מו"מ על כל סוגיות הליבה להגעה להסכם קבע (לא הסכם ביניים) וכן אמר כי במסגרת המו"מ הצדדים לא יעשו צעדים חד צדדיים. בנוסף, הציע כי במהלך המו"מ ארה"ב לא תעביר את השגרירות לירושלים וכן קרא ליישום יוזמת השלום הערבית.

 

יו"ר הרשות פתח את נאומו בהבהרה: "אנו רוצים שתהיה לנו רשות אחת עם חוק אחד ונשק אחד לקראת בחירות לנשיאות ולפרלמנט. עמדתנו ברורה - אנו מסרבים לשימוש בנשק מכל סוג שהוא. אנו קוראים לא רק לפירוז מנשק גרעיני אלא גם מנשק קונבנציונלי. אנו ממשיכים להפיץ את שפת השלום. אנו מסרבים לאלימות ובונים בתי ספר ובתי חולים, אזורי תעשייה וחקלאות, לא קונים טנקים ומטוסים".

 

אבו מאזן הוסיף: "במחיר של טנק אפשר לבנות בית ספר ולבנות דור חדש. זה טוב יותר מכל סוג של נשק. אנו נלחמים בטרור בכל מקום בעולם. חתמנו על 38 הסכמים עם 38 מדינות בעולם, ובהן ארה"ב, רוסיה, מדינות אירופה - שכל מטרתן מאבק בטרור".  

היילי וקושנר במועצת הביטחון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
היילי וקושנר במועצת הביטחון(צילום: AFP)

השגריר דנון עם היילי, קושנר וגרינבלט ()
השגריר דנון עם היילי, קושנר וגרינבלט
 

הוא מתח ביקורת על ישראל: "ישראל מתנהגת כמדינה מעל החוק. הפכה את ההתנחלויות ממצב זמני למצב של קולוניאליזם קבוע. איך זה יכול להיות? ישראל סגרה את הדלת על פתרון שתי המדינות". עוד הסביר: "הבעיה שלנו לא עם המאמינים היהודים, אלא רק עם הכובשים של האדמה שלנו ואלה שמונעים מאיתנו עצמאות וחירות".

 

הוא סקר את תולדות המו"מ בין ישראל לפלסטינים, והזכיר כי "נפגשנו עם ראש הממשלה נתניהו בהשתפות מזכירת המדינה הילרי קלינטון ומיטשל. קיבלנו גם את הזמנת פוטין לפגוש את נתניהו במוסקבה אך הוא נמנע מלהשתתף במפגש כזה. נפגשנו גם עם מזכיר המדינה קרי אך ישראל גרמה לכשלון כל המאמצים האלה. איך ניתן להגיד שאנחנו דחינו את המשא ומתן?".

 

אבו מאזן ביקר גם את ממשל טראמפ: "ארה"ב הפרה את ההחלטות הבינלאומיות בהחלטתה בעניין ירושלים. כיום אין סכסוך שלא משתתפים בו גורמים נוספים. כך גם אנחנו דורשים - גורמים נוספים בקהילה הבינלאומית וועידה בינלאומית שתגובה בלגיטימציה בינלאומית".

 

"אש"ף עדיין ברשימת הטרור"

אבו מאזן ציין: "מוזר שארה"ב עדיין מונה את ארגון אש"ף ברשימת הטרור שלה ומטילה מגבלות על המשלחת שלה בוושינגטון בתירוץ של החלטת קונגרס מאז 1987. גילינו שהקונגרס חושב שאנחנו טרוריסטים. אם הקונגרס חושב כך אז איך הממשל מקיים קשר איתנו ומספק לנו סיוע? איך זה קורה? איך אתם עוזרים לטרוריסטים?.

 

"לגבי ההחלטה לבחון את יחסינו עם ישראל - הפכנו לרשות ללא סמכויות. אנו עובדים אצל הכיבוש. האם ישראל תישא באחריות ככוח כובש? המצב הנוכחי בלתי אפשרי. אני מבהיר שאנו דבקים בשמירה על מוסדותינו ובפעילות הדיפלומטית - המרוחקת מהאלימות, תוך מחויבות למשא ומתן. אנו לא מסרבים בשום אופן למשא ומתן. אנו קוראים לפתור את הסכסוך בהתאם לפתרון שתי המדינות. לא נקבל פתרונות שייכפו עלינו שנוגדים את ההחלטות הבינלאומיות".

 

בדיון נוכחים גם שליח האו"ם למזה"ת ניקולאי מלאדנוב והשגריר דני דנון. שליחו של נשיא ארה"ב טראמפ למזרח התיכון ויועצו הבכיר ג'ארד קושנר ישבו מאחורי שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי בזמן נאומו של אבו מאזן.

 

ואולם אבו מאזן יצא מייד עם סיום נאומו מהאולם, ולא שמע את שאר הדוברים. השגרירה היילי אמרה כי ארה"ב "מוכנה לשוחח, אבל לא נרדוף אחריך".

 

דנון: הסתה לאלימות בציטוטי אבו מאזן

שגריר ישראל לאו"ם, דני דנון, הגיב לדברי אבו מאזן: "הבהרת היטב באמצעות דבריך ומעשיך, כי אתה כבר לא חלק מהפתרון, אתה הבעיה". הוא הוסיף: "דיברת כעת על מחויבות לשלום בפני חברות מועצת הביטחון. אך כשאתה מדבר לאנשיך אתה שולח מסר שונה לחלוטין". הוא פירט בפני המועצה שורת ציטוטים אנטישמיים ודברי הסתה לאלימות מנאומיו של אבו מאזן.

 

"ההסתה של אבו מאזן לא מסתיימת רק ברטוריקה. הוא הפך את מימון הטרור למדיניות פלסטינית רשמית. ב-2017, הוא הפנה כ-345 מליוני דולרים מתקציב הרשות למימון משכורות של מחבלים שרצחו ישראלים. הסכום הזה מהווה מחצית מהסיוע הבינלאומי השנתי שמקבלת הרשות הפלסטינית. בכסף הזה הוא יכול היה לבנות ארבעים בתי חולים ולמעלה ממאה בתי ספר מדי שנה".

 

ההנהגה הפלסטינית מגיעה לאו"ם בתחושה שהיא נמצאת כמעט ללא רוח גבית מצדן של מדינות ערב ובראשן ערב הסעודית ומצרים. גורמים בסביבתו של אבו מאזן מנסים לייצר מסר אחיד בימים האחרונים, שלפיו על מדינות ערב לשלב ידיים עם הפלסטינים בכל הנוגע למאבק בהכרה האמריקנית בירושלים כבירת ישראל.

 

שגריר ישראל באו"ם דני דנון שיגר בסוף השבוע מכתב לשגרירי המדינות החברות במועצת הביטחון לקראת הנאום וכתב: "אבו מאזן מוביל מדיניות ממוסדת למימון והאדרת טרור נגד ישראלים, הוא קורא לאתרים ומוסדות על שם מרצחים ועורך לכבודם חגיגות. אם אתם ומועצת הביטחון באמת מחויבים לפתרון בדרכי שלום, עליכם להבהיר לאבו מאזן שלא תאפשרו עוד הסתה מסוכנת, מימון טרור והחרמת המשא ומתן".

 

עוד קודם לכן פנה משרד החוץ לשגרירים בבירות של המדינות שחברות במועצת הביטחון וקרא להם להעביר מסרים ברורים לקראת הנאום שלפיהם כל הניסיונות הפלסטיניים להעביר את הסכסוך לזירת האו"ם פוגעים במאמצים האמריקניים, מגבירים את התסכול ומרחיקים את המשא ומתן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים