שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: קרמים, לקים ואיפור עלולים לפגוע בפוריות

מחקר חדש בשיבא: אצל נשים שהשתמשו במוצרי טיפוח ובהם כימיקלים הנקראים פתאלאטים נרשמה איכות ביציות נמוכה. לעומתן, בקרב נשים שהשתמשו בחומרי טיפוח המכילים תחליפים — אין פגיעה בפוריות. מובילת המחקר ממליצה: "בדקו שבמרכיבי המוצרים לא מופיע החומר DEHP"

סכנת המוצרים הקוסמטיים: חוקרים בבית־החולים שיבא יחד עם חוקרים מאוניברסיטת הארוורד בקולומביה מצאו שנשים שנחשפו לחומרים כימיקליים שנמצאים במוצרי איפור וטיפוח הן בעלות סיכויים נמוכים יותר להרות. לעומת זאת, בקרב נשים המשתמשות במוצרי איפור עם תחליפים לכימיקלים לא נמצאה פגיעה בפוריות.

 

החוקרים בדקו קשר בין חשיפה לכימיקלים הנקראים פתאלאטים שנשים רבות נחשפות אליהם מדי יום ומצויים במוצרי טיפוח וקוסמטיקה רבים כמו קרמים, לקים ומוצרי איפור לבין הסיכויים להרות. החוקרים העבירו שאלונים בקרב 360 מטופלות ביחידה להפריה חוץ־גופית בבית־החולים שיבא כדי לבדוק את מוצרי הטיפוח שבהם הן משתמשות, כאשר בקרב 136 נשים נבדקה רמת ריכוז החומרים פתאלאטים בשתן.

 

"בדקנו את מספר הביציות ששאבנו להן ואת איכות העוברים שלהן", מסבירה ד"ר רונית מכטינגר, רופאה מומחית בכירה ביחידה להפריה חוץ־גופית בבית־החולים שיבא שהובילה את המחקר. "לא מדובר רק בנשים שיש להן בעיה בפוריות אלא גם בנשים פוריות לחלוטין שהגיעו לבצע בדיקות גנטיות ולכן הן עושות את ההפריה ביחידה להפריה חוץ־גופית".

  

לבדוק מה מכילים מוצרי האיפור (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לבדוק מה מכילים מוצרי האיפור(צילום: shutterstock)

 

למצוא את המוצרים בלי הכימיקלים המזיקים

החוקרים מצאו שלנשים שהשתמשו במוצרי הטיפוח המכילים פתאלאטים הייתה איכות ביציות נמוכה. לעומת זאת, בקרב נשים שדיווחו שהן משתמשות בחומרי טיפוח המכילים תחליפים של הכימיקלים לא נמצאה פגיעה בפוריות. "מדובר בתוצאה משמחת", מסבירה ד"ר מכטינגר, "המשמעות היא שניתן להשתמש במוצרי קוסמטיקה ללא חשש, רק צריך למצוא את המוצרים שלא מכילים את הכימיקלים המזיקים".

  

החוקרים מצאו שככל שהריכוז בשתן של הפתאלאטים היה גבוה יותר כך איכות הביציות הייתה נמוכה יותר. "כל הרמות של הפתאלאטים שמדדנו אצל אותן נשים הן רמות שנחשבות לרמות בטוחות ולא מסוכנות לבריאות. למרות זאת מצאנו שאלו שהיו להן רמות גבוהות בשתן, ההצלחה שלהן להרות במסגרת ההפריה החוץ־גופית הייתה נמוכה יותר", מסבירה ד"ר מכטינגר, "היו להן פחות ביציות בשלות, מספר הביציות שלהן היה נמוך יותר, והעוברים שלהן היו באיכות פחות טובה".

 

המחקר הזה הוא הראשון מסוגו שנעשה בישראל על הקשר בין החומרים הכימיים המופיעים במוצרי טיפוח לבין הפגיעה בפוריות, והמחקר הראשון בעולם שמצא שבקרב נשים שעשו שימוש במוצרי טיפוח עם תחליפי פתאלאטים לא נמצאה פגיעה.

  

"צריך להסתכל על המרכיבים של מוצרי הטיפוח ולראות שלא מופיע החומר DEHP שהוא החלק הבעייתי מקבוצת הפתאלאטים", מסכמת ד"ר מכטינגר. "אם קיים המרכיב הזה אני ממליצה להשתמש במוצרים חלופיים. יש היום לא מעט תחליפים טובים שאינם פוגעים בטיב המוצר ולא פוגעים בפוריות".

 

פתאלאטים הם קבוצת כימיקלים מעשי ידי אדם שפותחו לשימוש בתעשיית ייצור הפלסטיקים ומוצרי הטיפוח. פתאלאטים עלולים להימצא במגוון רחב של מוצרים: ציפוי של כדורי תרופות ותוספי תזונה, חומרי הדברה, חומרי בנייה, מוצרי טיפוח אישי, מכשירים רפואיים, חומרי ניקוי, מוצרים מפיצי ריח, אריזות, צעצועים לילדים, שעווה, צבעים, צבעי דפוס וציפויים, מוצרי מזון וטקסטיל. פתאלאטים גם נמצאים לעיתים קרובות בפיתיונות דיג וכן במגוון מוצרים ביתיים כגון וילונות מקלחת, ריפוד ויניל, דבקים, אריחי רצפה, מכלי מזון ועטיפות.

  

פריטי טיפוח אישי העלולים להכיל פתאלאטים כוללים בושם, צלליות, קרם לחות, לק, סבון נוזלי, וספריי לשיער. הם עלולים להימצא גם במוצרי אלקטרוניקה מודרנית ובמכשירים רפואיים כגון צנתרים והתקני עירוי דם.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עלולה להיות פגיעה בפוריות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים