שתף קטע נבחר

הדיינים נגד בית המשפט: לא נמסור מסמכים חסויים

מחלוקת הסמכויות עולה מדרגה: משטרת ישראל קיבלה צו מבית המשפט המורה להעביר לידיה מסמכים מתיק גירושין המתנהל בבית הדין הרבני - אבל הרבנים קבעו כי בית המשפט "אינו מוסמך, עם כל הכבוד, להורות על הסרת החיסיון הקיים על תיקי בתי הדין הרבניים"

מחלוקת סמכויות (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מחלוקת סמכויות(צילום: גיל יוחנן)

 

סיבוב נוסף ב"מרוץ הסמכויות": בית הדין הרבני האזורי בתל אביב מסרב להעביר לידי משטרת ישראל מסמכים מתוך תיק גירושין המתנהל בפניו, אותם ביקשה לצורך חקירת חשד לאלימות במשפחה, וזאת למרות צו שיפוטי המורה על מסירתם. הדיינים הסבירו כי הם אינם רואים עצמם כפופים להחלטת ערכאה אזרחית בעניין, והבהירו: "לא נוכל למלא אחר החלטת בית המשפט".

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>

 

 

הבקשה לקבלת ההחלטות והפרוטוקולים בתיק הוגשה על ידי תחנת מסובים של המשטרה, לצורך חקירת בני זוג והוכחת עבירות אלימות ומתן עדות שקר – ואושרה. אלא שערכאת השיפוט הדתית מסרבת, כאמור, לציית לצו. הנימוק: "בית משפט השלום אינו מוסמך, עם כל הכבוד, להורות על הסרת החיסיון הקיים על תיקי בתי הדין הרבניים".

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

הדיינים - הרב אחיעזר עמרני, הרב אפרים כהן והרב יהודה יאיר בן מנחם – טענו כי "קיימת, לכאורה, מניעה משפטית למוסרם (את המסמכים) לצד ג', ובכלל זה משטרת ישראל, בשל הוראות החוק ותקנות הדיון". הם הסבירו כי לפי הבנתם את תכליות החוק והפסיקה, אם צד ג' מבקש לעיין בתיק מבית הדין הרבני - עליו להגיש בקשה בעניין לערכאת השיפוט שדנה בו.

 

הפנו את המשטרה להגיש בקשה מסודרת

בהחלטתם מזכירים הדיינים כי בית הדין הרבני הוא ערכאה ממלכתית שהדיונים בה בתיקי משפחה ומעמד אישי מתקיימים בדלתיים סגורות - וכל החומרים בהם חסויים ואסורים בפרסום. "עיון בתיק לאדם שאינו צד בתיק נדיר, אך אפשרי", הבהירו - אך זאת רק בכפוף ל"אישור מפורש, בכתב, של בית הדין".

 

הדיינים ציטטו מהחוק, מהתקנות ומפסיקות שונות של בתי המשפט בעניין, והסיקו כי "לבית הדין קנויה הסמכות החוקית לשקול האם להתיר או לא להתיר את העיון במסמכי הדיון ובפרוטוקולים למי שאינו צד לדיון", אך הדגישו כי זה יקרה - אם בכלל - רק אם בית הדיין "שוכנע כי יש לו (לצד השלישי) עניין צודק בדבר".

 

"אין מנוס מהפניית המבקשת (משטרת ישראל) לבית הדין הרבני בבקשה מתאימה", סיכמו הדיינים. "הדרך פתוחה בפניה להפנות בקשה חדשה לעיון אל בית הדין, אשר הוא הערכאה המוסמכת לפי חוק לדון בבקשות מסוג זה, וביה"ד ייתן בה את החלטתו לאחר שמיעת הצדדים הרלוונטיים להליך ולאחר שקילת כלל השיקולים ועריכת כלל האיזונים הצריכים לעניין".

 

בשם "עקרון הכבוד ההדדי"

בהערה כלפי בית משפט השלום בתל אביב כתבו הדיינים: "אין זה ראוי לסטות מהעיקרון לפיו ערכאה משפטית אחת לא תורה בצו לערכאה משפטית אחרת להמציא מסמכים מתיקים שמתנהלים בפניה - כמו שלא יעלה על הדעת כי ביה"ד הרבני יורה בצו לערכאה משפטית אזרחית, ככל שתהיה, להמציא מסמכים מתיקים שנדונו בפניה".

 

"נסיגה מעמדה זו עשויה לפגוע בתיקים רבים וביחסים הנכונים שבין בתי הדין ובתי המשפט ובעיקרון הכבוד ההדדי הנוהג בין הערכאות - בוודאי כאשר מדובר בתיקי משפחה והמעמד האישי שהם חסויים. בשל עיקרון ה'כבוד ההדדי' שבין הערכאות, מן הנכון והראוי כי משטרת ישראל תגיש בקשה לעיון בתיק בית הדין לבית הדין שדן בתיק ולא לבית משפט השלום".

 

מהנהלת בתי הדין הרבניים נמסר: "משטרת ישראל רשאית להגיש בקשה ישירות לבית הדין ובית הדין ידון בבקשה לגופה כפי שנעשה בעשרות מקרים אחרים. כידוע, ערכאה שיפוטית אחת אינה נותנת צווים לערכאה שיפוטית אחרת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
של מי הסמכות?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים