שתף קטע נבחר

שוק האוכל בבני ברק: קומפוט פלוס ברכה לשבת

בבני ברק כבר לא צריכים לטרוח על בישולים לשבת: יצאנו לסיור קולינרי בשוק אוכל שאפשר למצוא בו קומפוט, קלופס, חלות, רגל קרושה, גפילטע פיש, מרק עוף עם קניידלך וגם עשרה סוגי קיגל. ולמי שבכל זאת לא מוותר על המטבח - יש מתכון לפרפלך

זה תקופה לא קצרה מתחוללת מהפכה שקטה במטבחם של תושבי בני ברק: שוק אוכל של מאכלי שבת, הפועל באולם השמחות "קונטיננטל" ששוכן באחת מסמטאות העיר החרדית, מאפשר לנשות העיר לעצור את בישולי השבת. במקום לעמול ולטרוח שעות על הסירים מעלי האדים - הן פשוט שולחות את הבעל לקנות אוכל מוכן.

 

עוד כתבות בערוץ האוכל שיכולות לעניין אתכם:

שובן של המסעדות היהודיות לפולין
עגלות ודוכני אוכל בצד הדרך
70 המקומות הכי טובים בארץ לאוכל רחוב

 

בימים כתיקונים משמש "קונטיננטל" כאולם שמחות לבריתות ולאירועים קטנים, וכמעט אין תושב בעיר שלא פקד את המקום לפחות פעם אחת בחייו. אבל איך שמגיע יום שישי, האולם משנה את פניו והופך לשוק אוכל, היחידי בעיר, ומציע מגוון רחב של אוכל לשבת מהמטבח הפולני וההונגרי. גורמים יודעי דבר טוענים כי האוכל אינו נופל ברמתו מאוכל ביתי מסורתי. השוק פועל ברחוב בן יעקב 21, רק בימי שישי, החל מהשעה 9:00 בבוקר ועד שעתיים לפני כניסת השבת.

פרפלך פרפלעך פתיתים אוכל יהודי (צילום: מאיר בולקה)
פרפלך, פתיתים של פעם(צילום: מאיר בולקה)
 

שיטוט בין השולחנות יגלה עשרות מגשים עמוסים בכרוב ובפלפל ממולא בסגנון הונגרי ובתבשילי בשר מהמטבח הפולני. גם עשרה סוגים של קיגל ממתינים שם, ולצידם סיר ענק של צ'ולנט לשבת, שממנו כל אחד יכול לקחת כמה שהוא רק רוצה.

שוק אוכל יהודי (צילום: מאיר בולקה)
(צילום: מאיר בולקה)

שוק אוכל יהודי (צילום: מאיר בולקה)
אז איזה קיגל בא לכם היום?(צילום: מאיר בולקה)
 

ואיך אפשר בלי מרק עוף בתוספת אטריות "לוקשן" או קניידלך, שמוגש בסיר אלומיניום ענק? חדי העין יגלו שם גם לפחות שני סוגים של גפילטע פיש - מתוק יותר, כיאה ליוצאי פולין, ומתוק פחות, כיאה ליוצאי הונגריה.

שוק אוכל יהודי (צילום: מאיר בולקה)
איך אפשר בלי מרק עוף בתוספת אטריות "לוקשן" או קניידלך(צילום: מאיר בולקה)

גם רגל קרושה יש כאן: המתובלת יותר היא מהצד ההונגרי, ולצידה, על המדף, נחה לה הפולנייה בגוון האפרפר. חובבי האוכל היהודי ה"עתיק" ימצאו כאן מאכלים שנדמה כי חלפו מזמן מהעולם: פרפלך אמיתיים, קומפוט של פעם וגם קלופס בשר. עם ביצה, בטח שעם ביצה.

 

אגב, המחירים שווים לכל נפש, ויש גם חלות של ויז'ניץ. ואם תגיעו בזמן, יש סיכוי שתזכו לברכה מאחד הלקוחות.

שוק אוכל יהודי (צילום: מאיר בולקה)
חלות של ויז'ניץ(צילום: מאיר בולקה)

 

"שאני אבשל? מה פתאום"

אם יש מקום אחד שבו קשה ואף בלתי אפשרי למצוא עקרת בית שמחפשת קיצורי דרך - קרוב לוודאי שזו העיר בני ברק. זה אולי לא פמיניסטי, אבל זו המציאות: במהלך השבוע עוסקת עקרת הבית בגידול משפחתה ברוכת הילדים, היא דואגת להשכמתם והכנתם לבית הספר, עמלה על גידולם וחינוכם, ובין לבין דואגת לעיתים רבות גם לפרנסת הבית כדי שבעלה יוכל להקדיש את זמנו ללימוד תורה.

 

בימים עברו הלך שמה של כל משפחה לפניה גם בזכות מאכלי השבת המיוחדים שנשות המשפחה נהגו לבשל. לכן אין זה מפליא שהאוכל המוכן לא מצא את מקומו בעיר החרדית, שכן אף עקרת בית לא חיפשה לעצמה קיצורי דרך במטבח.

שוק אוכל יהודי (צילום: מאיר בולקה)
(צילום: מאיר בולקה)
 

ואכן, כשהחליטו בעלי אולם "קונטיננטל" לפתוח את שוק האוכל המוכן לשבת, הספקנות בעיר חגגה שכן "לא יעלה על הדעת שעקרת הבית לא תבשל לשבת". שוק האוכל עורר סערת רגשות בקרב תושבי העיר ואף הפך למוקד הדיון במקוואות (במקווה אסור ללמוד תורה, ועל כן מותר לשוח בדברי בטלה): האברכים התחילו להחליף חוויות על הקטע החדש.

 

זה התחיל כשאברך אחד שאל את חברו "ווסאנייעס?" ("מה חדש" ביידיש) והחבר ענה לו: "אל תשאל, גם השבת אשתי לא בישלה כלום". מהר מאוד יצא הסוד: זה הכול האוכל המוכן בשוק האוכל החדש. "ואל תשאל, האוכל היה ממש כמו זה שחמותי מבשלת. אפילו היא לא הרגישה שהיא לא בישלה את הגפילטע פיש".

שוק אוכל יהודי (צילום: מאיר בולקה)
(צילום: מאיר בולקה)

שוק אוכל יהודי (צילום: מאיר בולקה)
גפילטע כמו של החמות(צילום: מאיר בולקה)
  

פרפלך - הפתיתים הכי נחשבים של המטבח היהודי

את הפרפלך היו מכינות בדרך כלל הסבתות. ולמה דווקא הן? הכנת הפרפלך דורשת זמן עבודה רב, שהוא כמובן מצרך נדיר עבור אימהות לילדים קטנים. כמו כן הם דורשים מיומנות רבה וניסיון, שלרוב הסבתות יש בשפע.  

 

במשך שנים אפשר היה למצוא את הפרפלך בכל רשתות השיווק, ושמם הגנרי היה "פתיתים אפויים". אלא שישנם כמה סוגים של פתיתים אפויים, כמו הפתיתים שמוכרים גם כ"אורז בן-גוריון". כיום כמעט לא מייצרים את הפרפלך, ואפשר להשיגם רק ברשתות המזון החרדיות, שלקוחותיהם לא מוותרים על הפרפלך בתוך מרק העוף של שבת.

 

המצרכים:

1 ק"ג קמח

6 ביצים

1 כוס מים

מעט מלח

שמן לאפייה ולבישול

 

כלים

פומפייה בעלת חורים גדולים

 

אופן ההכנה:

  1. שומרים כוס קמח בצד, ואת מה שנשאר מעבירים לקערת ערבוב יחד עם המים והביצים ולשים עד לקבלת תערובת אחידה.
  2. מוסיפים מלח לפי הטעם ומערבבים היטב עד לקבלת בצק אחיד.  
  3. מחלקים את הבצק ל-4 יחידות, עוטפים כל חתיכה בניילון נצמד ומעבירים למקרר למשך כשעה. לאחר שהבצק מתקשה מעט, לשים אותו מעט על משטח מקומח.
  4. מרפדים תבנית בנייר אפייה ומברישים את הנייר בשכבה דקה של שמן.
  5. מכינים את הפרפלך - ביד אחת אוחזים בבצק וביד השנייה אוחזים בפומפייה בעלת חורים גדולים. מעבירים את הבצק על הפומפייה ומגררים אותו על התבנית עד לקבלת שכבה אחידה פחות או יותר. 
  6. אופים את הפרפלך - מעבירים את הפרפלך לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות למשך 5 דקות, עד לקבלת גוון זהוב (אם אתם אוהבים את הפרפלך שלכם צרובים, אפשר לערבב את הפרפלך שבתבנית ולהחזיר לתנור החם ל-3-2 דקות נוספות). מוציאים ומקררים (שימו לב: פרפלך אפויים יכולים להישמר בצנצנת במשך זמן רב).
  7. מבשלים את הפרפלך - מחממים מעט שמן בסיר ומטגנים בצל קצוץ עד לאידוי. מוסיפים כוס של פרפלך יבשים ומקפידים שכולם יקבל עטיפה יפה של שמן. מטגנים מעט ומייד מוסיפים מים בכמות כפולה.
  8. מתבלים במלח ופלפל שחור (ההונגרים אוהבים להוסיף גם פפריקה) ומביאים לרתיחה.
  9. מנמיכים את הלהבה ומבשלים על להבה קטנה 10 דקות נוספות בכיסוי חלקי. לאחר שמכבים את הלהבה משאירים את הסיר מכוסה ל-10 דקות נוספות. כדי שלא ייווצרו גושים, אפשר לערבב מדי פעם את הפרפלך בכף עץ. כעבור 10 דקות מגישים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר בולקה
אותם לא תמצאו בסופר הקרוב לביתכם: פרפלך ביתיים
צילום: מאיר בולקה
מומלצים