שתף קטע נבחר

הקשר הצפון קוריאני וההוראה של ראש המוסד. פרטים חדשים על החיסול במלזיה

פאדי אל-בטש, מהנדס חמאס שחוסל במלזיה, עסק בחקר וברכש מערכות נשק, בין היתר מל"טים. לפי דיווח ב"ניו יורק טיימס", הוא תיווך בעסקת רכש אמצעי ניווט נשק מדויק מצפון קוריאה, שנתפסו בידי מצרים. עוד דווח כי ראש המוסד יוסי כהן הורה על חיסולו כחלק ממבצע רחב היקף

 

 

חיסול מהנדס חמאס פאדי אל-בטש במלזיה היה חלק ממבצע נרחב של המוסד לסיכול פרויקטים של פיתוח והבאת נשק מתקדם לרצועת עזה – כך מדווח הבוקר (יום ה') "ניו יורק טיימס" המסתמך על גורמי מודיעין. על פי הדיווח של העיתונאים האנה ביץ' ורונן ברגמן, פעיל הארגון שחוסל ביצע כמה עסקאות נשק בתחומי הטילים והמל"טים עם צפון קוריאה דרך מלזיה.

 

על פי הפרסום, "גורמי מודיעין מהמזרח התיכון" אישרו את הפרטים והדגישו כי מדובר בפרויקט שמוביל ראש המוסד יוסי כהן לפגיעה באנשי חמאס שיוצאים מעבר לים כדי לרכוש ידע ונשק למלחמה בישראל.

 

אל-בטש בן ה-35, שכבר ב-2013 לקח חלק בהכנת מחקר על יישומים של מל"טים, נשלח למלזיה לחקור ולרכוש מערכות נשק לחמאס. המוסד, נטען, מייחס חשיבות רבה למערך כלי הטיס הבלתי מאויש שמקים חמאס, משום שבאמצעותו ניתן לתקוף מטרות בישראל באופן יעיל ומדויק הרבה יותר מטילים.

מלזיה חיסול מהנדס חשמל פלסטיני ()
פאדי אל-בטש וזירת הרצח

אופנוע חיסול התנקשות פאדי אל בטש (צילום: AP)
הדמיית מחשב ותמונת אמת של המתנקשים, כפי שהוצגו על-ידי משטרת מלזיה(צילום: AP)
 


חיסול התנקשות פאדי אל בטש (צילום: EPA)
גופתו של אל-בטש מוצאת ממלזיה(צילום: EPA)

חשודים  ב התנקשות פאדי אל בטש מהנדס מ מחמאס חוסל ב מלזיה (צילום: AP)
משטרת מלזיה מציגה את קלסתרוני החשודים(צילום: AP)

 

 

גורמי מודיעין – הן מערביים והן מהמזרח התיכון – אמרו ל"ניו יורק טיימס" שייתכן שאל-בטש היה מעורב במו"מ לקבלת נשק מקוריאה הצפונית דרך מלזיה. לאחרונה החרימה מצרים משלוח צפון קוריאני המיועד לעזה של רכיבי תקשורת המשמשים לתחמושת מונחית. גורם מודיעין אמר שאל-בטש סייע לתווך בעסקה.

 

מלזיה, שרוב אזרחיה מוסלמים, תומכת לאורך שנים במאבק הפלסטיני. היא כמובן לא מקיימת יחסים דיפלומטיים עם ישראל, וראש הממשלה שלה נאג'יב ראזק ביקר ברצועה ב-2013 בהזמנת חמאס. גורם המודיעין ששוחח עם ה"ניו יורק טיימס" אמר שהארגון רואה במלזיה כר אידיאלי לפתח בו את השאיפות המחקריות שלו.

 

רונן ברגמן: "חמאס מרחיק את הפעילות מישראל"

העיתונאי רונן ברגמן התראיין הבוקר לאולפן ynet: "על מתווה הפעולה של אל-בטש הייתי אומר שלושה דברים שונים: הראשון הוא רכש מגורמים שונים, השני הוא שימוש במתקנים של האוניברסיטה בקואלה לומפור והסביבה כדי לערוך מחקר בפיתוח אמצעי לחימה. הוא עסק בעיקר באלקטרו-אופטיקה, מכשור לדיוק של טילים ומלט"ים. השלישי הוא שימוש בחוקרים מקומיים במחקרים משותפים. החוקר המקומי בדרך כלל חושב שמדובר על מחקר אזרחי תמים. הוא בעצם משוטה. הוא לא יודע שפירות המחקר ישמשו אחר כך את חמאס לפיתוח אמצעי לחימה".

 

- אתם חושפים גם קשר לצפון קוריאה.

"צפון קוריאה עומדת בקשר עם חמאס בשנים האחרונות כשהמתווך הוא מלזיה. מלזיה הפכה בשנים האחרונות למדינה מאוד ידידותית לגורמי פשיעה, סמים, הברחות, גם טרור. מעבר לזה שזו מדינה פתוחה ומאוד רופפת בכל מה שקשור לשמירה על שלטון החוק, הממשלה הנוכחית של הפרו-איסלאמית לא חסכה באמצעים כדי להביע את ההזדהות שלה עם החמאס. ראש הממשלה היה בביקור בעזה, אנשי חמאס בכירים כולל אנשים מקצועיים בכירים היו שם בביקורים, ואל-בטש תיווך בכמה עסקאות מול צפון קוריאה דרך חברות קש שמוקמות בתוך מלזיה. היא נותנת כנראה מעבר די חופשי גם לאנשי מודיעין וגם לסחורות מסוגים שונים של צפון קוריאה לעבור בשטחה".

 

- ואתם קיבלתם אישור ממה שאתם מכנים "גורמי מודיעין במזרח התיכון" לכך שמדובר במבצע של המוסד, ולא רק זה - אלא בחלק ממבצע הרבה יותר רחב של המוסד.

"כן. מקורות מערביים ומזרח תיכוניים מוסרים ל"ניו יורק טיימס" שמדובר במבצע של המוסד, חלק ממערכה רחבה יותר שמטרתה לפגוע בניסיונות ההתעצמות של חמאס. חמאס ארגון גדול, יש לו הרבה מאוד ניסיונות התעצמות. מדובר על משהו ספציפי, על יחידות שמטרתן לבזר ולהוציא מחוץ לתחומי עזה והשטחים את המאמץ של הפיתוח של אמל"ח והקמה או משלוח של מדענים ומהנדסים מתוך עזה לכל מיני מקומות בעולם, בעיקר למקומות שיש בהם סביבה אוהדת כמו למשל קואלה לומפור במלזיה ואזורים אחרים בדרום מזרח אסיה.

 

"צעירים בעלי השכלה שמשלימים את ההשכלה האקדמית והמדעית שלהם שם, רוכשים ידע, עורכים ניסויים וגם נמצאים בתוך מערכות הרכש, כי צריך גם ידע טכני. בחלק מהמקרים ידע טכני מאוד ספציפי, מדויק ומתקדם, כמו למשל במגעים של פאדי אל-בטש עם צפון קוריאה כדי לרכוש את המוצרים האלה ולהעביר אותם לתוך עזה. כל הרעיון מבחינת חמאס הוא להרחיק את המוקדים האלה כמה שיותר רחוק, אלפי קילומטרים מישראל, כמה שיותר רחוק מהסנסורים של המודיעין הישראלי".

אופנוע חיסול התנקשות פאדי אל בטש ()
האופנוע הכבד ששימש את המתנקשים במהנדס חמאס
 

הירי באל-בטש היה חיסול הבולט השני שמבוצע בקוואלה לומפור בירת מלזיה תוך כשנה. בפברואר 2017 בוצעה התנקשות בקים ג'ונג-נאם, אחיו למחצה של שליט קוריאה הצפונית קים ג'ונג און, בנמל התעופה הבינלאומי בעיר. מלזיה היא נמל מעבר לסחורה מוברחת בין צפון קוריאה לשאר העולם – כולל כלי נשק. "מדובר בסביבה ידידותית עבור גורמים סוררים, כל עוד הם לא פועלים ישירות בתוך מלזיה", אמר לעיתון פרופ' זכארי אבוזה.

 

במלזיה מאמינים ששני החשודים שירו במהנדס בשבת האחרונה עדיין נמצאים במדינה, אך מתקשים לזהותם. כך מסרה אתמול המשטרה שפרסמה תמונות חדשות של אחד החשודים.

 

על פי המשטרה המקומית, שני המתנקשים שרכבו על אופנוע כבד מדגם קווסאקי, ירו לפחות 14 כדורים בפאדי אל-בטש מחוץ לדירתו, והוא נהרג במקום. האופנוע נמצא נטוש באגם המרוחק כתשע דקות נסיעה מהמקום. כך מסר מפקד המשטרה מוחמד פאוזי חרון לכתבים. המתנקשים נכנסו למלזיה בסוף ינואר, אך לדברי מפקד המשטרה עדיין לא ברור מהיכן הגיעו: "אנחנו מאמינים שהם עדיין במדינה", אמר, "עלינו לזהות אותם, אך אנו חושדים שהם השתמשו בזהות מזויפת כשנכנסו או כשהיו פה".

 

תחילה פרסמו הרשויות במלזיה תמונות של החשודים שעובדו במחשב לפי עדי ראייה שתיארו אותם כ"בנויים היטב ובעלי עור בהיר, כנראה מהמזרח התיכון או מאירופה". מפקד המשטרה תיאר את החיסול כ"עבודה מקצועית מאוד", אף סירב להגיב לדיווחים שהמוסד היה מעורב במעשה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
המחסלים ממלזיה כפי שהציגה המשטרה המקומית
צילום: AP
מומלצים