שתף קטע נבחר

אושר לקריאה ראשונה: הבנקים יחויבו לאפשר דחייה בהחזר המשכנתא

ועדת הכלכלה אישרה היום לקריאה ראשונה את הצעת החוק שתאפשר ללווי המשכנתאות דחייה בהחזר ההלוואה במקרים כגון אבטלה, מחלה או לאחר לידה. הוועדה תצביע בשבוע הבא גם על הצעה הקוראת לביטול חלקי של עמלת הפירעון המוקדם במשכנתא

ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה היום (ב') לקריאה ראשונה הצעה לתיקון חוק הבנקאות, שתאפשר ללקוחות בנסיבות מיוחדות, כמו למשל מצב של אבטלה, מחלה או לאחר לידה, לקבל דחייה במועד פירעון של הלוואות לדיור.

 

 

ההצעה נועדה לסייע במתן פתרון לבעיה שנוצרת לנוטלי משכנתאות שאיבדו את מקור פרנסתם, ומתקשים לעמוד בהחזרי התשלום החודשי באופן זמני. כך למשל, מובטלים, חולים לתקופה ארוכה של מעל לשלושה חודשים, או יולדת שלא חזרה לעבודה במהלך תקופה של חצי שנה לאחר הלידה.

 

לפי ההצעה, שאושרה פה אחד, הבנקים יוכלו להציע ללקוחות בעת נטילת המשכנתא, חוזה הכולל אפשרות לדחייה במקרים הללו. עוד מוצע לקבוע כי דחיית התשלום תתאפשר לשלושה חודשים לפחות, אלא אם הלקוח ביקש תקופה קצרה יותר, ולאורך תקופת ההלוואה יתאפשרו עד שלוש דחיות ולא יותר מדחייה אחת בשנה.

 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)

כמו כן, הבנקים יתבקשו למסור ללקוחות מידע על התנאים של דחיית התשלום, ובכלל זה עלויותיו. אושר גם כי ההצעה תחול על הלוואות שינטלו לאחר מועד כניסת החוק לתוקף.

 

לדברי ח"כ רועי פולקמן (כולנו), שיזם את ההצעה בשיתוף עמותת "ידיד", הבנקים מציעים אפשרויות דומות כבר כיום, אך הדבר לא מוסדר ולא מחייב.

 

"קנס" מיותר ללווים

בתוך כך, ועדת הכלכלה דנה היום גם בהצעת חוק נוספת בתחום המשכנתאות אותה הגיש חבר הכנסת יואב קיש (ליכוד), לפיה תבוטל חלקית עמלת הפירעון המוקדם בעת בקשה לפירעון המשכנתא לפני תום תקופת ההחזר.

 

לפי ההצעה, הבנקים יוכלו לגבות את העמלה רק במהלך השנה הראשונה מיום נטילת המשכנתא. כמו כן, ההצעה לא תחול על הלוואות שכבר ניתנו.

 

על פי המתווה המוצע, בתיאום עם בנק ישראל, הבנקים יחויבו להציע ללקוחות שני מסלולים: האחד עם עמלת פירעון מוקדם והשני ללא עמלה, והלקוח הוא שיבחר. הוועדה, בראשות ח"כ איתן כבל, החליטה לדחות את ההצבעה לקריאה ראשונה, לדיון שיתקיים בשבוע הבא.

 

רימון חייט, מהנהלת התאחדות יועצי המשכנתאות, אמר בדיון: "אנשים לוקחים הלוואות וכאשר הם מגיעים למחזר אותן, מפילים עליהם עמלות של עשרות אלפי שקלים, מה שלפעמים עובר אפילו את החוב המקורי. חישוב הריבית מופרך משום שאם הריבית תעלה, הבנק לא רק שלא יפסיד, הוא ירוויח. אין כבר עלויות גיוס - רק סיבוב על הגב של הצרכנים - בשתי רמות: האחת, למנוע מהם למחזר את המשכנתא, והשנייה, לדחוף את הציבור להלוואות מסוכנות. אפילו המילה 'קנס' משמשת את הבנקים בניסיון הזה ומונעת מלקוחות לקחת הלוואה בתנאים טובים הרבה יותר".

 

לדבריו, "הצעת הפשרה תשפר אמנם את המצב הנוכחי, אבל יש ללכת רחוק יותר ולבטל את קנס הפירעון המוקדם לחלוטין. העמלה הזו נקבעה בשנות השמונים כאשר היה חשש ליציבות הבנקים. הגיע הזמן להתעורר. אנחנו ב-2018 ושום פירעון מוקדם לא יגרום לו לקרוס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים