שתף קטע נבחר

שליח האו"ם למזה"ת: "על ישראל לרסן את השימוש בכוח בעזה"

ברקע ההתפרעויות בגבול עזה, שבהן נהרגו עשרות פלסטינים, התייחס ניקולאי מלדנוב לנעשה ברצועה: "על ישראל להשתמש בכוח קטלני אלא אם מדובר במוצא אחרון", אמר השליח למזה"ת במועצת הביטחון. הוא גם ביקר את חמאס: "משתמש במחאות כדי לכסות על ניסיונות להניח מטענים על הגדר"

 

מועצת הביטחון בניו יורק או
שליח האו"ם מלדנוב בשידור וידאו במועצת הביטחון(צילום: רויטרס)

שליח האו"ם למזרח התיכון ניקולאי מלדנוב התייחס הערב (יום ד') למצב המתוח בגבול רצועת עזה בעקבות ההתפרעויות בשבוע שעבר, שבהן נהרגו יותר מ-60 פלסטינים. במהלך דיון במועצת הביטחון של האו"ם אמר מלדנוב כי "14 במאי (יום פתיחת השגרירות האמריקנית בירושלים, שבמהלכו נרשמה כמות ההרוגים הגדולה ביותר) היה יום טרגי בהיסטוריה הארוכה של של הסכסוך בין ישראל לפלסטינים".

 

מלדנוב אמר עוד כי "זאת הייתה תזכורת נוספת לצורך להביא שלום לאזור הזה. זאת הייתה תזכורת עד כמה האלימות בעזה מתלקחת בקלות, ועד כמה עזה נמצאת על סף התמוטטות, מפני שתושביה נואשים יותר ויותר".

מפגינים פלסטינים רצועת עזה גדר עימותים עם צה
ההתפרעויות בגבול עזה בתחילת השבוע שעבר(צילום: EPA)

התפרעויות פלסטינים גבול רצועת עזה (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

התפרעויות פלסטינים גבול רצועת עזה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

התפרעויות פלסטינים גבול רצועת עזה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

שליח האו"ם הזכיר בדבריו ששודרו בווידאו במעגל סגור את החלטת מועצת זכויות האדם של האו"ם להקים ועדת חקירה לבירור נסיבות מותם של עשרות הפלסטינים שנהרגו בהתפרעויות בגבול הרצועה. מלדנוב אף קרא ל"כולם לגנות בצורה החריפה ביותר את הפעולות שהובילו לאובדן חייהם של רבים כל כך בעזה".

 

הוא ציין עוד כי "ישראל חייבת לרסן את השימוש בכוח, להימנע משימוש בכוח קטלני אלא אם מדובר במוצא אחרון, תחת איום של מוות או פציעה חמורה. היא חייבת להגן על אזרחיה, אבל לעשות זאת בצורה פרופורציונלית ולחקור כל תקרית שהובילה לאובדן חיי אדם".

 

"מסתתרים בין מפגינים ומסכנים חיי אזרחים" 

במקביל, מלדנוב מתח ביקורת על חמאס ואמר כי "לארגון ששולט בעזה אסור להשתמש במחאות כדי לכסות על ניסיונות להניח מטענים על הגדר וליצור פרובוקציות. בנוסף, לפעילי הארגון אסור להסתתר בין המפגינים ולסכן בכך חיי אזרחים. לפלסטינים יש את הזכות למחות בשלווה. ככל שההפגנות יימשכו בחודש יוני, אני קורא שוב לכל הצדדים לשמור על איפוק".

 

מלדנוב הוסיף בדבריו כי התשתיות בעזה על סף התמוטטות, בייחוד בתחומי החשמל, המים והבריאות. לדבריו, "כישלון יישום מיידי של פרויקטים תשתיתיים עלול להוביל למשבר הומניטארי מוגבר".

 

לסיכום דבריו קרא שליח האו"ם למזרח התיכון לנקוט שתי פעולות לשיפור המצב הכלכלי וההומניטארי ברצועה: הראשונה, לתעדף פרויקטים שזוהו ועליהם יש הסכמה בשנתיים האחרונות בקרב ועדת הקישור לסיוע כלכלי לרשות הפלסטינית (AHLC), והשנייה, לאמץ מודל של מסלול מהיר לסיוע בפרויקטים של האו"ם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים