שתף קטע נבחר

הבדיקה המהפכנית לאבחון סרטן הערמונית

גברים החוששים כי לקו בסרטן הערמונית נדרשים כיום לבדיקות ארוכות ומייסרות שפעמים רבות מספקות תוצאות לא מדויקות. ערכה רפואית שהגיעה באחרונה לישראל מאפשרת אבחון מהיר ומדויק, בלי כאבים. הבשורה הפחות משמחת: זה יעלה לכם 2,900 שקלים

בשורה לגברים החוששים כי לקו בסרטן הערמונית: בדיקה חדשה שהגיעה באחרונה לישראל מארה"ב מאפשרת לאבחן ביעילות, במהירות ובאופן מדויק האם הם אכן חלו ובאיזו דרגה.

  

מדובר בבשורה של ממש, שכן מדובר בסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים בישראל: מדי שנה לוקים בו כ־2,500 איש.

  

הבדיקה הנהוגה כיום בישראל מתישה, מכאיבה, ופעמים רבות תוצאותיה אינן מדויקות: תחילה עושים בדיקת דם שמודדת את רמת ה־PSA (חומר שמופרש מהערמונית למחזור הדם). אם הוא גבוה - מדובר באיתות אזהרה, ואז על הנבדק לעבור ביופסיה ובדיקת MRI, שני הליכים רפואיים לא נעימים. אלא מה? לאחר בדיקות אלה מתברר פעמים רבות כי הנבדק אינו סובל מסרטן הערמונית. במילים אחרות: הוא סתם חווה מתח וחרדה.

  

הבדיקה החדשה תחסוך את מפח הנפש המיותר הזה ותספק תוצאה מיידית ומדויקת שבכוחה לחסוך מדי שנה 40% מהביופסיות המבוצעות לנבדקים החוששים כי לקו בסרטן הערמונית.

 

  ( )
ערכת הבדיקה לסרטן הערמונית. יעילות ודיוק

 

הבדיקה החדשה נקראת 4KSCORE והיא עובדת בארה"ב בהצלחה כבר כמה שנים. מדי שנה עוברים אותה שם כ־100 אלף גברים. מדובר גם במקרה זה בבדיקת דם, אשר בודקת ארבעה חלבונים. אם הם נמצאים בדמו של הנבדק, הסיכוי שהוא לקה בסרטן הערמונית הוא גבוה.

 

לאחר בדיקה מעבדתית מקיפה, שנמשכת כמה ימים, ניתנת תשובה מפורטת: האם אכן הנבדק סובל מהמחלה, ואם כן מה רמת הסיכון של הסרטן (נמוכה, בינונית או גבוהה) ומה סיכוייו לשרוד את 10 השנים הקרובות. מחקר שנערך בארה"ב ובדק 12 אלף גברים שעברו את הבדיקה הזו קובע שהיא מדויקת ביותר.

  

מנהל המחלקה האורולוגית בבית־חולים מאיר, פרופ' אילן לייבוביץ', אמר כי הבדיקה החדשה תחסוך ייסורים מיותרים מהנבדקים: "היום אנחנו עושים בדיקה של רמות ה־PSA. פעמים רבות היא מצביעה על כך שלמטופל יש סרטן ערמונית בעוד בפועל הוא סובל בכלל ממחלה אחרת". הוא הוסיף כי הביופסיה שנערכת למטופלים גורמת לעיתים לזיהומים. "גם כשחולה עבר ביופסיה הדיוק של התוצאות עומד על 60% בלבד. כלומר, ב־40% מהמקרים היא מוטעית".

  

הבדיקה החדשה כבר נמצאת בישראל. הבעיה: היא יקרה (2,900 שקל) ואינה כלולה בסל הבריאות. עם זאת, לבעלי ביטוחים משלימים בקופות החולים היא תינתן בהנחה. על המעוניינים לרכוש אותה לפנות לאורולוג באמצעות רופא המשפחה.

  

מי צריך לבצע בדיקה לגילוי סרטן הערמונית?

הגברים שסובלים מהתסמינים הבאים: קושי להתחיל בהטלת השתן; זרם שתן חלש או ממושך מהרגיל; צורך להטיל שתן לעיתים תכופות במשך היממה תוך הטלת כמות קטנה בכל פעם; צורך פתאומי להטיל שתן במשך הלילה (אם לא נזקקתם לכך בעבר); תחושה כאילו מתן השתן לא הסתיים למרות ששתן נוסף אינו יוצא; כאב או צריבה בעת מתן השתן; דם בשתן ובזרע וירידה בתפקוד המיני.

  

פרופ' לייבוביץ' מציין כי טיפול רפואי ניתן רק לחולי סרטן ערמונית בדרגת סיכון בינונית או גבוהה. חולים בדרגת סיכון נמוכה נדרשים לביצוע מעקב בלבד, שכן הטיפולים עלולים לגרום לעיתים קרובות לפגיעה בתפקוד המיני ולתופעות לוואי נוספות.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לאבחן סרטן ערמונית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים