שתף קטע נבחר

10 הטעויות שאתם עושים בשירותים - שעלולות להזיק לבריאות

המקום "החשוב" ביותר בבית עלול לפגוע בבריאות שלכם. מזיהומים ודלקות ועד טחורים וקרעים בעור. כל הטעויות שאתם עושים בחדר השירותים – ואיך לתקן אותן

אתם מבלים בו כמה פעמים ביום, אבל הוא עלול לגרום לכם ללא מעט צרות. חדר השירותים עתיר סכנות, החל מגירויים וזיהומים ועד צרות צרורות באיברים האינטימיים. הנה עשר מהבעיות שעלולות לקרות - ואיך להיזהר מהן.

 

1. אתם יושבים יותר מדי זמן

יש לא מעט רופאים שממליצים לכם לא למהר, לשבת בנוחות על האסלה, שכן אורח החיים המודרני והלחוץ מגביר את הסיכון לעצירות. אבל גם ישיבה ממושכת בחדר השירותים, מסוכנת ועלולה להגביר את הסיכון להיווצרות טחורים.

 

מדובר בכריות כלי דם המצפות את פי הטבעת ומסייעות באיטומו: כולנו נולדים עם טחורים, אבל ישיבה ממושכת מדי, עלולה לגרום ללחץ מוגבר באזור, והתבלטות הטחורים. ואז, מדובר בצרה צרורה שקשה מאוד להיפטר ממנה.

 

במצב של עצירות, שתו מספיק, שלבו סיבים תזונתיים בתפריט היומי שלכם, והיוועצו ברופא המטפל שעשוי להמליץ על אבקות פגלקס או נורמלקס, או על תרופות לטיפול בעצירות דוגמת רזולור. ובכל מקרה, אל תשבו על האסלה יותר מ-20-30 דקות.

 

  (צילום: shutterstock)
אל תשבו יותר מ-20-30 דקות(צילום: shutterstock)

 

2. אתם לא יושבים נכון

ד"ר ג'וליה אנדרס, גסטרואנטרולוגית ומיקרוביולוגית גרמניה, חוקרת כבר שנים את מערכת העיכול, ופרסמה ספר בו היא מסבירה איך אנו לא יושבים נכון  על האסלה. לדעתה, הישיבה של בני האדם בעולם המערבי בשירותים, פוגמת בהעברת הצואה ומובילה לשלל תסמינים ובעיות במערכת העיכול.

 

אנדרס מסבירה כי מעל מיליארד איש ברחבי העולם יושבים בשירותים בישיבת סקאווט, ובשל כך הם אינם סובלים מטחורים או מבעיית הדיברטיקולוזוס (היווצרות כיסים במעי): "אנחנו במערב מתיישבים ולוחצים את הצואה החוצה עד שהיא יוצאת באופן לא טבעי".

 

אפשרות אחת שמציעה אנדרס, היא לכרוע בסקוואט תוך כדי עמידה על האסלה. אבל התנוחה הזו אינה יציבה ודורשת לא מעט אקרובטיקה. אפשרות אחרת היא לעמוד בתנוחת סקוואט על כיסא קטן לפני האסלה, תוך כדי הישענות קדימה.

 

כך או כך, הישיבה בשירותים בזווית של תשעים מעלות, לה כולנו רגילים, כנראה שאינה נכונה. הזווית המתאימה יותר למערכת העיכול, היא בזווית של כשלושים מעלות בין הגב לרגליים.

 

תוכלו להתקרב לזווית המומלצת, בדרך פשוטה: הניחו את כפות רגליכם על דרגש, גבוה ככל האפשר, כך שכפות הרגליים שלכם יהיו מעט מתחת למכסה האסלה.

 

3. אתם לוחצים חזק מדי

עצירות היא אחת התופעות השכיחות ביותר בעולם, וגם בישראל, והיא ככדור שלג: אי העברת צואה גורמת להתקשותה, ולהחמרת העברת הצואה. התוצאה היא מאמץ בשירותים, לחץ על פי הטבעת וסיכון גבוה יותר לטחורים.

 

אם אתם מתקשים בהעברת צואה, חיזרו לטיפים שהמלצנו קודם: שתייה מרובה, תזונה עשירה בסיבים תזונתיים, ובמידת הצורך גשו לביקורת אצל הרופא שימליץ על הפתרונות האפשריים.

 

4. לא שומרים על ניקיון סביבת השירותים

מחקרים הראו כי אחד האביזרים המזוהמים ביותר בבית הוא מברשת השיניים, שעלולה להכיל מאות אלפי חיידקים, נגיפים ופטריות. הסיבה לזיהום היא שילוב של רסיסים המתפזרים מהאסלה לכיוון מברשת השיניים, יחד עם הלחות הגבוהה שנותרת על המברשת, והחיידקים מהפה שלכם. הזיהום הזה במברשת השיניים, מסוכן גם לכם, ועלול להחדיר את המיקרואורגניזמים ישירות לגופכם.

 

כדי להימנע מהזיהומים, הקפידו להרחיק ככל האפשר את מברשת השיניים מהאסלה. הקפידו שהיא תהיה יבשה ככל האפשר, תוכלו לחטא אותה במי פה המכילים אלכוהול, או באמצעות מתקן חיטוי שבו תאורת UV אנטי בקטריאלית.

 

אם הסיבים התרככו, הצבע שעליהם דהה, או שמהמברשת מדיפה ריח רע – החליפו אותה במברשת חדשה. כך או כך, מומלץ להחליף מברשת שיניים אחת ל-3 חודשים לפחות.

 

5. אתם מנגבים לא נכון

זיהומים בדרכי השתן שכיחים מאוד אצל נשים, ילדות ותינוקות, ואחת הסיבות המרכזיות לכך היא ניגוב לא נכון של פי הטבעת, שאמור להתבצע הרחק מהאיזור הווגינלי. ניגוב בכיוון ההפוך, עלול להדביק בחיידקים או וירוסים צואתיים, ולגרום לדלקת בדרכי שתן, לעיתים גם עמידה לטיפול.

 

שטיפת ידיים גם בסבון. לא כולם מקפידים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שטיפת ידיים גם בסבון. לא כולם מקפידים(צילום: shutterstock)

 

6. אתם לא שוטפים ידיים

התופעה שכיחה בעיקר אצל גברים: ההנחה שהשתנה בעמידה, או השתנה בכלל, אינה דורשת שטיפת ידיים. אבל מספיק מגע בידיות השירותים, או בלחצן הורדת המים שעל האסלה, כדי להדביק אתכם בחיידקים ונגיפים שעלולים לגרום בקלות במחלת מעיים.

 

כל ביקור בחדר השירותים דורש רחיצת ידיים במים וסבון. גם אם רק השתנתם בעמידה, שיטפו ידיים. אם ביקרתם בחדר שירותים ציבוריים, כדאי לחטא את הידיים בג'ל חיטוי.

 

7. אתם מנגבים ידיים במייבש

מחקרים מהשנים האחרונות הראו כי מייבשי האוויר הסילוניים עלולים לפזר את החיידקים, הווירוסים והפטריות בחדר השירותים הציבורי. המתקנים הללו עלולים להוות גם בעצמם קרקע לגדילת המיקרואורגניזמים. החברות היצרניות עומדות בתוקף על כך שהמכשירים שלהם בטוחים, אבל הממצאים הראו אחרת.

 

אם אין לכם ברירה, ואתם משתמשים במייבש אוויר, השתדלו שלא לנשום את האוויר הנפלט מהם. זיכרו גם, שלמרות שהמתקנים כוללים לעיתים תאורה כחולה – היא איננה תאורת חיטוי והייבוש עצמו, יהא האוויר חם ועוצמתי ככל שיהיה – אינו קוטל חיידקים או נגיפים.

 

8. אתם משתמשים במגבוני לחות

הם הפכו לחלק בלתי נפרד משיגרת היומיום של רבים מאיתנו: מאות אלפי יחידות של מגבונים נשטפים באסלה נמכרות מדי שנה בישראל. אלא שמדיווחים של רופאים עולה החשד כי הכימיקלים במגבונים גורמים להרס נרחב של העור באזור החלציים ופי הטבעת, מה שעלול לגרום לנזקים קשים.

  

על פי ההערכות, מאות ישראלים סובלים מדי שנה מתופעות קשות בעקבות השימוש במגבוני הלחות, החל מזיהומים בשל חיידקים או פטריות שחדרו לאזור, דרך סדקים ופציעות מדממות של העור וגירוי של האיזור.

 

מה עושים? העדיפו להשתמש בנייר טואלט רגיל ורך. אם אינכם יכולים לוותר על "ניקוי רטוב" לאחר הביקור בשירותים, מומלץ לעבור למים וסבון או להשתמש במגבון נייר ספוג במים.

 

9. אתם מרימים את מכסה האסלה

רובכם ודאי משוכנעים שתפקידו המרכזי של מכסה האסלה הוא לאפשר לכם לשבת מעליה. אבל האמת היא שתפקידו של מכסה האסלה הוא בעיקר תברואתי, ונועד למנוע את פיזור רסיסי המים בחדר השירותים.

 

מחקר באוניברסיטת לידס בבריטניה ומחקר נוסף באוניברסיטת אוקלהומה הראו שהורדת המים באסלה כשהמכסה מורם, גורמת לפיזור של ענן חיידקים באוויר, מה שמגביר את הסיכון להיחשף לווירוסים וחיידקים צואתיים הישר מהאסלה אל פניכם או הבגדים שלהם.

  

10. אתם לא מחליפים מגבת

מגבת הידיים שבחדר השירותים נראית אולי נקייה, אבל היא ממש לא: המגבת, שבה ודאי משתמשים כל בני הבית, מכילה לחות, יחד עם שיירים מכפות הידיים שלכם לאחר ביקור בשירותים. המגבת הזו עלולה להעביר בקלות שלל מזהמים, מכם אל אחרים או להיפך.

 

הקפידו על החלפת מגבת תכופה לפחות אחת לשלושה ימים. אם המגבת רטובה, עדיף לא לנגב בה את הידיים. אם יש אדם חולה בבית הסובל מהקאות שלשולים או תולעים – תנו לו מגבת אישית משלו.

 

אלו סכנות אורבות לכם בשירותים הציבוריים? צפו:

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
טעויות בריאות בשירותים
צילום: יריב כץ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים