שתף קטע נבחר

המוסד השיב את שעונו של אלי כהן מ"מדינת אויב"

במבצע מיוחד, השיב ארגון הביון את שעון היד של המרגל הישראלי שהוצא להורג ב-1965. "עם השבתו של השעון לישראל בוצעו פעולות מחקריות ומודיעיניות שבסיומן נקבע חד-משמעית כי אכן מדובר בשעונו של אלי כהן", נמסר. נתניהו: "פעולה נחושה ואמיצה". אלמנתו: "ההתרגשות הייתה עצומה"

שעון אלי כהן (צילום: עמוס בן גרשום, לע
השעון שהושב(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

 

המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים השיב לישראל את שעון היד של לוחם המוסד אלי כהן ז"ל. השעון הושב במבצע מיוחד של המוסד, שאירע בתקופה האחרונה.

 

לפי ההודעה, "בטקס האזכרה השנתי שהתקיים לפני מספר שבועות לזכרו של אלי כהן, הציג ראש המוסד יוסי כהן לבני משפחת כהן את שעון היד ששימש את אלי כהן בסוריה. השעון מוצג כיום במטה המוסד לאות ולזיכרון ללוחם האגדי ובראש השנה יועבר השעון לחזקת המשפחה". טקס האזכרה נערך כאמור לפני כמה שבועות, ואולם רק כעת בחרה לשכת ראש הממשלה לפרסם פרטים על הצגת השעון למשפחתו של כהן.

 

שעון אלי כהן ()
אלי כהן ז"ל

"לאחר הוצאתו של אלי כהן להורג ב-18 במאי 1965", נמסר עוד, "הוחזק שעון היד בידי מדינת אויב. עם השבתו של השעון לישראל בוצעו פעולות מחקריות ומודיעיניות שבסיומן נקבע חד-משמעית כי אכן מדובר בשעונו של אלי כהן".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו מסר: "אני מברך את לוחמי המוסד על פעולה נחושה ואמיצה, שכל מטרתה היא להשיב לישראל זיכרון מלוחם גדול שתרם רבות לביטחון המדינה". ראש המוסד יוסי כהן אמר כי "אנחנו זוכרים את אלי כהן ולא שוכחים. מורשתו, מורשת של מסירות, נחישות, אומץ לב ואהבת המולדת היא מורשתנו. אנחנו זוכרים ושומרים על קשר קרוב לאורך כל השנים גם עם משפחתו, נדיה וילדיו.

 

"השנה, בסיומו של מאמץ מבצעי, הצלחנו לאתר ולהביא ארצה את שעון היד של אלי כהן אותו ענד בסוריה עד היום בו נתפס. השעון היה חלק מדמותו המבצעית של אלי וחלק מזהותו הערבית הבדויה".

"בהתחלה לא סיפרו לנו". האלמנה נדיה כהן (צילום: אסף מגל) (צילום: אסף מגל)
"בהתחלה לא סיפרו לנו". האלמנה נדיה כהן(צילום: אסף מגל)

נדיה כהן, אלמנתו של המרגל הישראלי, אמרה ל-ynet כי "ידענו על השעון הזה לפני כמה חודשים, זה היה מבצע של המוסד תחת פיקודו של יוסי כהן. השעון עבר בדיקה מקיפה והתברר שבאמת זה השעון ששימש אותו. הוא היה אדם אמיד והשעון הוא אכן מאוד יוקרתי. השעון הגיע אלינו בתוך מסגרת יפה עם התמונה של אלי. מאוד התרגשנו, בשבילנו, היות וזה היה מונח על היד שלו, הרגשתי שחלק מגופו הגיע לפה. הייתה התרגשות גדולה, זה מבצע יוצא דופן וכולנו מודים להם על כך שפעלו והביאו את השעון".

 

כהן אמרה עוד כי "בהתחלה לא סיפרו לנו כי חששו שאולי זה לא השעון האמיתי אבל אחרי בדיקות סיפרו לנו. אני שמחה מאוד וזה עומד במקום טוב, כרגע זה נשאר בידי המוסד ולא אצלנו". 

 

סופי בן דור, בתו של כהן, אמרה: "ראש המוסד סיפר לנו את זה לפני כמה חודשים, לא סיפרו לנו מיד כדי שלא נתרגש לשווא. באזכרה של אבא במאי ראינו את השעון לראשונה. זאת הייתה התרגשות ענקית כי זה בעצם הפרט היחיד שחזר מאבא, אין לנו שום דבר אחר חוץ מזה שחזר. זה שעון מבצעי, הוא שימש אותו לסיפור הכיסוי שלו כאיש עשיר. הוא אמנם לא נשמר בצורה מיטבית אבל מרגש לדעת שאבא נגע בו. אנחנו עוד לא נגענו בו".

   

אברהם כהן, אחיו של אלי אמר כי הוא "שמח על כך שהשעון נמצא בידינו, זו הייתה פעולה נאותה וראויה מצד המוסד ואני מודה על כך. התרגשנו כל המשפחה על קבלת השעון שהוא בעצם הפרט היחידי שיש לנו מאלי".

 

הדרך לצמרת השלטון הסורי

כהן נולד במצרים ב-1924 ומגיל צעיר היה פעיל בתנועת הנוער הציונית באלכסנדריה. הוא החל בלימודי הנדסה באוניברסיטה באלכסנדריה, אך נאלץ לפרוש בשל התגברות האיבה כלפי היהודים במצרים לאחר מלחמת העצמאות.

 

בתחילת שנות ה-50 הופעל כהן על ידי המודיעין הישראלי במסגרת רשת ריגול של צעירים יהודים מצרים. בזמן חשיפת הרשת (1954) על ידי שרותי המודיעין של מצרים (פרשה שנודעה לימים בשם פרשת "עסק הביש") נחקר ושוחרר.

 

כהן עלה לארץ ב-1957. זמן קצר לאחר מכן הוא ניהל מגעים עם אמ"ן, אך אלה לא הבשילו לכדי מעשה. ב-1960 גויס כהן לשירותי המודיעין הישראלי. מאוחר יותר נשלח לארגנטינה על מנת לבסס זהות פיקטיבית של איש עסקים ערבי, סורי לשעבר, בשם כמאל אמין ת'אבת.

 

בשנת 1961 נכנס כהן לסוריה והחל את פעילותו החשאית. במשך הזמן התקדם במעמדו החברתי-פוליטי והפך מקורב לצמרת השלטון הסורי.

 

באמצעות קשריו הענפים העביר מידע מודיעיני בעל ערך רב לגבי היערכות הצבא הסורי ברמת הגולן ודיווח על מהלכים צבאיים ומדיניים שונים. בשיא פעילותו היה כהן מועמד לתפקיד תת שר ההגנה הסורי. הוא נתפס בסוריה והוצא להורג ב-1965.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
השעון שהושב
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים