שתף קטע נבחר

משבר בבלקן: מקדוניה מתקשה לשנות את שמה

כדי לסיים סכסוך בן 30 שנה עם יוון ולהצטרף לאיחוד האירופי ולנאט"ו הסכימה ממשלת מקדוניה לשנות את שם המדינה ל"צפון מקדוניה". אבל האופוזיציה הובילה חרם על משאל העם, פחות מ-50% הצביעו – ורה"מ יתקשה לאשר את ההסכם בפרלמנט. יוון: "אל תחמיצו הזדמנות היסטורית"

ראש ממשלת מקדוניה זוראן זאב הבטיח גם היום (ב') להמשיך ולקדם את המהלך לשינוי שמה של המדינה כפי שסיכם עם ממשלת יוון, אף שמשאל העם שנערך אתמול בעניין במקדוניה הוכרז בלתי-תקף משום שפחות מ-50% מאזרחי מקדוניה השתתפו בו – וזהו השיעור הדרוש כדי לתת לו תוקף.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

מתנגדי שינוי שמה של מקדוניה חוגגים אחרי משאל העם (צילום: EPA)
מתנגדי שינוי השם מפגינים אתמול. "אל תקראו לי 'צפון'"(צילום: EPA)

ראש ממשלת מקדוניה זורן זאב שינוי שם מדינה משאל עם (צילום: AFP)
ראש הממשלה זוראן זאב. לא מתכוון לוותר(צילום: AFP)

זאב הפרו-מערבי, נזכיר, חתם בחודש יוני השנה עם ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס על הסכם היסטורי, שבמסגרתו התחייבה מקדוניה לשנות את שמה הרשמי ל"רפובליקה של צפון מקדוניה". בתמורה הבטיחה יוון להפסיק לחסום את דרכה של מקדוניה להצטרפות לנאט"ו ולאיחוד האירופי. מקדוניה הוא גם שמו של מחוז בשטח יוון, והממשלה באתונה דורשת זה כמעט 30 שנה, מאז צאתה של מדינת מקדוניה לעצמאות אחרי התפרקות יוגוסלביה, שהמדינה תשנה את שמה משום שיש בו לכאורה רמז לתביעות טריטוריאליות על המחוז המקדוני ביוון.

 

91.4% מהמקדונים שהשתתפו במשאל אתמול הצביעו בעד שינוי השם, אבל לאיש לא היה ספק של ממש שהמשתתפים יצביעו ברוב מוחץ בעד המהלך, משום שהמחנה המתנגד לשינוי הכריז מראש חרם על המשאל וקרא לתומכיו שלא להשתתף בו. שיעור ההצבעה עמד על 36.9% בלבד. חריסטיאין מקובסקי, מנהיג מפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר (VMRO-DPMNE), אמר בעקבות התוצאות: "אין ספק שההסכם עם יוון לא קיבל את האור הירוק מהעם".

מקדוניה שינוי שם מדינה משאל עם (צילום: gettyimages)
ראש הממשלה: "הגיע הזמן לתמוך במקדוניה אירופית"(צילום: gettyimages)

נוסח השאלה שהופנתה למקדונים במשאל העם הייתה: "האם אתה תומך בהצטרפות של מקדוניה לנאט"ו ולאיחוד האירופי תוך קבלת ההסכם עם יוון?".

 

משאל העם עצמו אינו מחייב את ממשלת מקדוניה מבחינה חוקית, אבל חברים בפרלמנט הבהירו כי הם מתכוונים לכבד את רצון העם כפי שיובע במשאל. העובדה שלא הושג שיעור ההצבעה הנדרש פירושה שמתנגדי ההסכם בפרלמנט יכולים לחוש כעת חופשיים להצביע נגדו. בפרלמנט המקדוני יש 120 מושבים, והאופוזיציה הלאומנית מחזיקה ב-49 מהם. כדי לאשר את השינוי בחוקה שנדרש במסגרת ההסכם עם יוון יש צורך ברוב של שני שלישים מהמחוקקים, ולפיכך האופוזיציה תוכל להכשיל את המהלך.

 

לאחר פרסום התוצאות נאם ראש הממשלה זאב ולא הזכיר כלל את שיעור ההצבעה. מנגד אמר כי יש לכבד את קולותיהם של אלה שהצביעו בעד ההסכם. הוא הבטיח לקיים בפרלמנט הצבעה על שינוי השם ולהכריז על בחירות מוקדמות אם המחוקקים לא יאשרו אותו. "אני נחוש להכניס את מקדוניה לאיחוד האירופי ולנאט"ו", אמר זאב. "הגיע הזמן לתמוך במקדוניה אירופית". ממשלתו של זאב טוענת כי שאלת שיעור ההצבעה אינה רלוונטית, משום שהמשאל נקבע מלכתחילה רק כדי לספק למחוקקים נתונים על דעת הקהל.

מתנגדי שינוי שמה של מקדוניה חוגגים אחרי משאל העם (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מתנגדי שינוי שמה של מקדוניה חוגגים אחרי משאל העם (צילום: AP)
(צילום: AP)

הפרשן הפוליטי פטר ארסובסקי אומר כי תוצאת משאל העם תעמיק את הפילוג במקדוניה: "לדעתי לראש הממשלה יהיה קשה מאוד להשיג הסכם עם המחוקקים מהאופוזיציה על השינויים בחוקה ולהמשיך לשלב הבא. אני חושב שמקדוניה נכנסת לשלב של חוסר ודאות ושהמשבר יעמיק".

 

גם אם ראש הממשלה זאב יצליח לגייס בפרלמנט את הרוב הדרוש לאישור השינויים בחוקה, עדיין יישארו כמה מכשולים בדרך ליישום ההסכם. אחרי שמקדוניה תשנה את החוקה שלה כך שלא יישאר בה דבר שיוון עשויה לפרש כתביעת בעלות על שטחים בתחומיה, יהיה ההסכם חייב לקבל את אישור הפרלמנט היווני. אלא שלראש ממשלת יוון ציפרס יש בעיות משלו – שותפתו הקואליציונית, מפלגת "היוונים העצמאים" מהימין, מתנגדת להסכם והבטיחה להצביע נגדו. בשל כך אין לו ברירה אלא להסתמך על האופוזיציה.

 

ממשלת יוון מסרה בעקבות משאל העם המקדוני אתמול כי שיעור ההשתתפות הנמוך "מטריד", אך קראה למקדוניה שלא להחמיץ את ההזדמנות ההיסטורית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מקדוניה. התחנה הבאה: הפרלמנט
צילום: EPA
מומלצים