שתף קטע נבחר

האוצר: רוכשי מחיר למשתכן ממתינים יותר זמן לדירה

זוגות צעירים מחכים עד 30 חודשים ממועד החתימה עד לקבלת הדירה בתוכנית "מחיר למשתכן" - 10 חודשים יותר מאשר ההמתנה בשוק החופשי. וגם: מכירות הקבלנים צנחו בפסטמבר ב-28% ורכישות המשקיעים בשפל היסטורי. סקירת שוק הנדל"ן למגורים

 משך ההמתנה בין מועד חתימת החוזה לקבלת הדירה גבוה יותר במסגרת "מחיר למשתכן". כך מאשרת סקירה שפרסם היום (ד') אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר המתמקדת בשוק הנדל"ן למגורים.

 

ויתרו על זכייה במחיר למשתכן: "זה כמו רולטה"

מחיר למשתכן: היזם החל בעבודות כשנה לפני שקיבל את הקרקע

בעקבות מחיר למשתכן: רכישות זוגות צעירים גדלו ב-13%

למ"ס: ירידה של 17.1% במספר הדירות החדשות שנמכרו בשנה האחרונה

 

בסקירה מצוין, כי אחד הגורמים שעשויים להביא לכך שזוג צעיר יעדיף לרכוש דירה ב"מחירי שוק" על פני המתנה לזכייה במסגרת "מחיר למשתכן" הוא חוסר הוודאות באשר לסיכויי הזכייה וזמן ההמתנה עד לקבלת הדירה. על רקע עניין זה ערך החשב ניתוח, שמתבסס על דיווחי הקבלנים לרשות המסים, במסגרת נתבקש הקבלן לציין את תאריך המסירה המשוער של הדירה (קבלת טופס 4).

 

הניתוח התרכז ברכישת דירות חדשות על ידי הזוגות הצעירים בחודש ספטמבר, בין אלו שרכשו במסגרת "מחיר למשתכן" ובין מי שרכשו דירה מקבלן בשוק החופשי. הנתונים מצאו פערים כאמור, אבל לא קיצוניים. כך למשל, מחצית מהרוכשים במסגרת "מחיר למשתכן" בחודש ספטמבר ימתינו עד 30 חודשים לקבלת הדירה, בעוד שמי שרכשו בשוק החופשי ימתינו עד 20 חודשים.

 

  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

החשב הכללי מציין, כי זמן ההמתנה הארוך יותר לקבלת הדירה במסגרת "מחיר למשתכן" צריך להיבחן על רקע גובה ההנחה הגלומה במכרזים אלו. "כך, באזורים בהם פערי המחיר בין "מחיר למשתכן" לבין השוק החופשי הינם גבוהים, גדל התמריץ ל"ספוג" את תקופת ההמתנה לקבלת הדירה בהשוואה לאזורים בהם הפערים מצומצמים יחסית", נכתב.

 

עוד מצוין כי קיימת שונות גבוהה בין אזורי הפריפריה למרכז. כך, בעוד שמחירה של דירה חדשה בשוק החופשי שרכש זוג צעיר באזור ירושלים בחודש ספטמבר עמד על 2.2 מיליון שקל, מחיר דירה באזור זה שנרכשה במסגרת "מחיר למשתכן" על 1.7 מיליון שקל בלבד. מנגד, באזור באר שבע פער המחיר מסתכם ב-158 אלף שקל.

 

לפי הנתונים, רכישות הזוגות הצעירים הסתכמו בחודש ספטמבר ב-2,900 דירות, ירידה של 5% בהשוואה לספטמבר אשתקד, ובניכוי מכירות מחיר למשתכן נרשמה ירידה של 16%. עוד עולה מהנתונים, כי 30% מהדירות שנרכשו על ידי הזוגות הצעירים בשוק החופשי היו דירות חדשות, כאשר שיעורם בפריפריה הצפונית עמד על 45%-40%.

 

מכירות הקבלנים צנחו ב-28%

לפי הסקירה, הקיפאון בשוק הנדל"ן העמיק בחודש ספטמבר, כאשר בסך הכל נרכשו 5,400 דירות - ירידה של 22% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. הירידה מיוחסת בחלקה למיעוט ימי העבודה בספטמבר השנה.

 

בניכוי מכירות במסגרת "מחיר למשתכן" הסתכם מספר העסקאות ב-4,700 עסקאות בלבד, בדומה לרמת השפל שנרשמה באוקטובר 2016 והרמה הנמוכה ביותר שנרשמה בחודשי ספטמבר מאז 2002, שעמד בצל המיתון במשק והאינתיפאדה השניה.

 

סך הדירות החדשות שנמכרו ירד ב-11% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד ועמד על 1,800 דירות, מהן 700 דירות במסגרת מחיר למשתכן. מכירות הקבלנים בשוק החופשי הסתכמו ב-1,100 דירות בלבד, ירידה של 28% בהשוואה לספטמבר אשתקד והרמה הנמוכה ביותר מאז אוקטובר 2011 ,שעמד בצל המחאה החברתית. בפילוח גיאוגרפי בולט אזור ירושלים עם ירידה של 46%.

 

בנוסף בולט אזור באר שבע, עם ירידה של 36% - ירידה המבטאת גם ירידה של 31% במכירות במסגרת מחיר למשתכן בהשוואה לספטמבר אשתקד ושל 18% מאז תחילת השנה, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. בסקירה מצוין כי המתנת אוכלוסיות באזור באר שבע למכרזי מחיר למשתכן תרמה להעצמת שיעור הירידה במכירות הקבלנים באזור.

 

עוד מצוין, כי קבלנים שאינם נוטלים חלק במסגרת "מחיר למשתכן" סופגים ירידה חדה יותר בתזרים המזומנים. כך, תזרים המזומנים הפוטנציאלי של הקבלנים ממכירת דירות חדשות (כולל במסגרת "מחיר למשתכן") בחודש ספטמבר הסתכם ב-3 מיליארד שקל בלבד, ירידה ריאלית של 16% בהשוואה לספטמבר אשתקד וירידה של 25% בהשוואה לחודש הקודם. קרוב לשליש מסך זה של תזרים מזומנים בספטמבר האחרון נובע ממכירות במסגרת "מחיר למשתכן", זאת לעומת שיעור של 14% בלבד בספטמבר אשתקד.

 

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

רכישות משפרי הדיור ירדו אף הם בחדות והסתכמו ב-1,800 - ירידה של 31% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד וו הרמה הנמוכה ביותר של רכישות משפרי הדיור מאז ינואר 2012. במקביל הוסיף לעלות פרק הזמן הנדרש למשפרי הדיור כדי למכור את דירתם הקודמת.

 

רכישות המשקיעים בשפל היסטורי

עוד עולה מהנתונים כי רכישות המשקיעים צנחו לשפל היסטורי ברכישות המשקיעים, עם 686 דירות בלבד שנרכשו - ירידה חדה של 46% בהשוואה לספטמבר אשתקד. שיעורי הירידה החדים ביותר נרשמו בירושלים ונתניה (ירידות של 57% ו-75%, בהתאמה). סך הדירות שנרכשו להשקעה בחודש ספטמבר בשני אזורים אלו גם יחד עמד על כ-100 דירות בלבד.

 

עוד עולה מהנתונים, כי שיעור המשקיעים מסך העסקאות נותר על רמת שפל של 13%. מכירות המשקיעים הסתכמו ב-1,100 דירות, ירידה של 27% לעומת ספטמבר אשתקד, בדומה לשיעור הירידה בסך העסקאות בדירות יד שניה. סך הדירות שנגרעו ממלאי המשקיעים עמד על כ-400, כפליים בהשוואה לספטמבר אשתקד. בסך הכל, נגרעו ממלאי המשקיעים 13,600 דירות מאז אפריל 2016. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים