שתף קטע נבחר

הנחיות חדשות: רופאים "ירשמו" פעילות גופנית לטיפול בסוכרת

בנייר עמדה של איגוד הקרדיולוגים האירופאי נקבע כי על רופאים להעניק "מרשם" לפעילות גופנית לחולי סוכרת מסוג 2, ולא להסתפק בהמלצה כללית. "המרשם", כך נקבע, חייב להיות מותאם לצרכים והיכולות של החולה ולכלול מטרות ריאליות

איגוד הקרדיולוגים האירופאי מפרסם השבוע הנחיות חדשות לטיפול בחולי סוכרת מסוג 2 ובראשן ההנחיה כי על רופאים לתת לחולים "מרשם" לפעילות גופנית.

 

על פי נייר העמדה של האיגוד, שפורסם בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology, אורח חיים פסיבי ותזונה לקויה הם הגורמים העיקריים לעלייה החדה במספר החולים בסוכרת מסוג 2 ותחלואה לבבית.

 

אחד מכל 11 איש בעולם חולה בסוכרת. 90% מהם חולים בסוכרת מסוג 2 -  סוכרת שאינה תלויה באינסולין. כמעט כל חולי הסוכרת מפתחים מחלות לב. 

 

עוד בנושא:

השיטה להעלמת סוכרת מסוג 2 בתוך 3 חודשים - למי מתאימה?

מותר לאכול מתוק? מדריך התזונה לחולי סוכרת

8 הפעולות שיאזנו את רמות הסוכר שלכם בדם

 

"המלצת רופא לבצע פעילות גופנית היא לא מספיקה", מסביר כותב נייר העמדה, ד"ר הארלד קמפס, קרדיולוג מבית החולים מקסימה שבהולנד, ומוסיף: "רופאים צריכים לבצע הערכה של מצב החולים כדי להבין האם קיימים סיכונים בביצוע הפעילות הגופנית, איזו פעילות גופנית מתאימה לנתונים של החולה, מהי הפעילות שבאמצעותה הוא ישיג את התוצאות הטובות ביותר ולא פחות חשוב - לקבוע עבורו מטרות ריאליות בהתאם לצרכים וליכולות שלו".

 

הליכה (צילום: shutterstock)
"שינוי קטן בהרגלי החיים יכול ליצור הבדל גדול"(צילום: shutterstock)

 

ד"ר קמפס מתאר כי הסיכוי שמטופל יתמיד בשגרת אימונים גופניים המותאמת לצרכיו תוך הצבת יעדים ברי הגשמה הינו גדול משמעותית מהמלצה לאקונית של רופא. "למטופלים מבוגרים ההמלצה יכולה להיות בדמות להעדיף לעלות במדרגות במקום במעלית או ללכת ברגל למרכול על פני נסיעה ברכב. התאמות קטנות כגון אלו יכולות להיות בעלות השפעה משמעותית על מצב החולה".

 

"הפחתה במשקל היא אינה מטרה טובה להציב למטופל", מוסיף הקרדיולוג, "קשה להפחית במשקל רק באמצעות פעילות גופנית. חוסר היכולת להפחית במשקל הוא גורם מאוד משמעותי לאובדן המוטיבציה לעסוק בפעילות גופנית בקרב חולים. הם לא רואים תוצאות ומפסיקים להתעמל. הפחתה במשקל היא חשובה, אבל היא לא מטרת העל והיא תושג בדרך כלל באמצעות שינוי תזונתי".

 

נייר העמדה קובע כאמור כי על "מרשם" הרופא לפעילות גופנית להיות מותאם ליכולות האישיות של המטופל. "אימונים בעצימות גבוהה הם הכי אפקטיביים להשגת שליטה על רמות הסוכר בדם, אך עשויים לא להיות בטיחותיים עבור חולים עם בעיית קצב לב או איסכמיה", נכתב.

 

"קשה להפריז בחשיבות העיסוק בפעילות גופנית לחולי סוכרת מסוג 2", מסכם ד"ר קמפס, "אפילו שינוי קטן יכול לחולל שיפור משמעותי מאוד באיכות החיים של מטופלים. הליכה של שעתיים בלבד בשבוע מפחיתה באופן ניכר את הסיכון לחלות במחלות לב ולמוות מוקדם".

 

במקום המלצה כללית - הנחיות מפורטות ומותאמות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
במקום המלצה כללית - הנחיות מפורטות ומותאמות(צילום: shutterstock)

 

מחקרים מראים כי 150 דקות פעילות גופנית בעצימות בינונית בשבוע הביאה לירידה של 58% בסיכון לפתח סוכרת בקרב הלוקים באי סבילות לגלוקוז. מחקרים אחרים הוכיחו כי פעילות גופנית סדירה משפרת את פעילות האינסולין ומסייעת לאזן את רמות הסוכר בדם. פעילות גופנית גם מסייעת לשפר את רמות השומנים בדם ואת לחץ הדם.

 

רופאים: "הנחייה חשובה"

ד"ר אורלי טמיר, מנהלת המרכז לחקר ומדיניות בסוכרת במכון גרטנר בתל השומר, אומרת כי "זו בהחלט הנחיה ראויה. המלחמה במגפת הסוכרת חייבת לעלות מדרגה. מדובר במחלה שהמפתח הכי משמעותי בהתמודדות מולה הוא שינוי באורחות החיים. פעילות גופנית היא אחד מאבני היסוד בהתמודדות עם מחלת הסוכרת. בלי פעילות גופנית והתאמות תזונתיות התרופות לא ישיגו את המטרה שלהן".

 

החוקרת מוסיפה כי 'רישום' טיפול בפעילות גופנית, במקום המלצה של רופא, הוא מצב שהוא מחויב המציאות. "יש קופות חולים שבהן הרופאים מפנים חולים לייעוץ של פיזיותרפיסט, שמנחה באופן ספציפי את המטופל לגבי הפעילות הגופנית המומלצת עבורו, אבל לא מדובר כיום בהנחיה מחייבת. אני סבורה שרופאים חייבים לנקוט בגישה יותר אקטיבית בנושא הזה ולא להסתפק בהמלצה כללית למטופל".

 

גם ד"ר יוסף עזורי, מומחה לרפואת משפחה במחוז מרכז של מכבי שירותי בריאות, יועץ לטיפול בסוכרת ולגמילה מעישון ומרצה בכיר בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב, סבור כי ישנה חשיבות רבה להנחיה של איגוד הקרדיולוגים האירופאי. "זה נושא מאוד חשוב ואני בהחלט סבור שזה צעד בכיוון הנכון", מתאר הרופא, "פעילות גופנית היא אחד הנדבכים הכי חשובים בטיפול ומניעה של סוכרת".

 

הרופא מוסיף כי "ישנם לא מעט מחקרים שדנים בחשיבות של מתן עצות של רופאים לשינוי אורח חיים. עצה של רופא יכולה לחולל שינוי מאוד דרמטי. המחקרים גם מראים שלא מספיק להמליץ למטופל לעסוק בפעילות גופנית או לשנות את התפריט שלו, אלא צריך לתת לו הנחיות ספציפיות ועדיף שזה יינתן בכתב. חלק משמעותי מתפקיד הרופא הוא קידום בריאות המטופל. קידום בריאות לא מוגבל רק למתן תרופות. לא לכל הרופאים יש את הזמן או הידע להנחות את המטופלים, אבל הם בהחלט יכולים להפנות למומחה אחר בתחום".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
במקום המלצה - הנחיות מפורטות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים