שתף קטע נבחר

אנטישמיות 2018: השנה הקשה ביותר זה רבע מאה

הטבח בבית הכנסת בפיטסבורג והרצח של ניצולת השואה בפריז ושל הסטודנט היהודי בקליפורניה מעמידים את השנה החולפת על שיא מפוקפק של 13 קורבנות - המספר הגבוה ביותר מאז פיגוע התופת בבניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס באמצע שנות ה-90, כך עולה מדו"ח האנטישמיות של משרד התפוצות

האנטישמיות בעולם לשיא של 25 שנה: דו"ח משרד התפוצות מגלה כי בשנת 2018 נרצחו 13 יהודים בשלושה פיגועים אנטישמיים – המספר הגבוה ביותר מאז פיצוץ מכונית התופת ליד בניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס ב-1994, שגבה את חייהם של 85 בני אדם. סיכום השנה החולפת הוצג הבוקר (א') בישיבת הממשלה השבועית על ידי השר נפתלי בנט, לרגל יום השואה הבינלאומי, והמסמך המלא הוגש לראש הממשלה.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>  

 

 

האירוע המשמעותי בשנה שעברה, שהפך אותה לקשה ביותר מאז הפיגועים בארגנטינה בשנות ה-90, היה הטבח בבית הכנסת "עץ החיים" בפיטסבורג באוקטובר 2018 והירצחם של 11 מתפללים במקום. עוד קודם לכן נפתחה השנה ברצח הסטודנט היהודי בלייז ברנשטיין בקליפורניה, בחודש ינואר, וברצח ניצולת השואה מיריי קנול בפריז, במרץ.

 

קראו עוד בערוץ היהדות : 

"עכשיו אנחנו חלק מהחברה": למעלה מ-3,000 חיילים בודדים בסידורי קליטה

 

על פי הדו"ח, נרשמו בשנה החולפת רמות שיא של אנטישמיות הן ברחובות והן באינטרנט וברשתות החברתיות, ובמיוחד סביב העברת השגרירות האמריקנית לירושלים וצעדות השיבה. למרות ההקשר לסכסוך הישראלי-פלסטיני, נמצא כי בשונה מהשנים הקודמות, האלימות האנטישמית מובלת כעת דווקא על ידי ניאו-נאצים ולא על ידי מוסלמים.

 

 

בפילוח לפי מוקדי האירועים מצביעים במשרד התפוצות על אנטישמיות מתגברת ברחבי ארה"ב, שם נרצחו 12 מ-13 קורבנות 2018. ככלל, היהודים הם יותר ממחצית מהאמריקנים שכלפיהם מבוצעים פשעי שנאה על רקע נטייה דתית.

 

הדו"ח מצביע על מעין "תנועת מלקחיים" בארה"ב, שבה תנועות קיצוניות מהימין צוברות תמיכה ומונעות מאידיאולוגיה המושפעת מניאו-נאציזם, מפשיזם, מפוליטיקה של זהויות ומשמרנים בדלנים – ומנגד, תנועות מהשמאל ממשיכות לפעול בקמפוסים באנטישמיות המוסווית כביקורת על ישראל (האנטישמיות החדשה).  

 

אירופה: האנטישמיות - עניין טריוויאלי

במערב אירופה, על רקע משבר קליטת הפליטים והמהגרים, המשיכו מפלגות הימין לצבור תמיכה ציבורית והפכו נועזות יותר. מצעדים של פעילים ניאו-נאצים נעשים נפוצים יותר, והתחושה הכללית המשותפת ליהודי אירופה, כיחידים וכקהילה, היא שהאנטישמיות עלתה שלב והפכה לעניין טריוויאלי.

 

תמונות השנה של EPA  (צילום: EPA)
היהודים הם יותר ממחצית מהאמריקנים שכלפיהם מבוצעים פשעי שנאה על רקע נטייה דתית. הטבח בבית הכנסת בפיטסבורג(צילום: EPA)

 

בבריטניה, למשל, נמצא מספר האירועים האלימים ברמת שיא זו השנה השנייה ברציפות. הארגון לביטחון הקהילה (CST) דיווח כי בשנת 2018 התרחשו לא פחות מ-100 תקיפות אנטישמיות בחודש, ובסך הכול 727 אירועים במחצית הראשונה של השנה. רוחות השנאה מנשבות גם ממפלגת הלייבור בהנהגת ג'רמי קורבין, וגורמות למשבר חמור בקרב יהדות בריטניה.

 

גילויי האנטישמיות גברו גם בגרמניה, ועל פי נתונים רשמיים של משרד הפנים שם, נרשמו 583 אירועים בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה החולפת - לעומת 522 בתקופה המקבילה ב-2017. בדו"ח נכתב עוד כי "התבטאויות אנטישמיות שבעבר היו בלתי מתקבלות על הדעת נעשו נפוצות, ואף נשמעות לגיטימיות לחלקים מסוימים של החברה הגרמנית".

 

צרפת: עלייה של 69% במספר התקריות האנטישמיות

בצרפת, מלבד רצח מיריי קנול, נרשמה עלייה של 69% במספר התקריות האנטישמיות בתשעת החודשים הראשונים של השנה - כך על פי פרסום של ראש הממשלה אדואר פיליפ בעמוד הפייסבוק שלו. אחת הסיבות לכך היא שינויים בתוכנית הממשלתית למאבק בגזענות ואנטישמיות - ופרישה מחודשת של כוחות השיטור.

 

ניצולת השואה מיריי קנול נרצחה על רקע אנטישמי בפריז (צילום: AFP)
ניצולת השואה מיריי קנול נרצחה על רקע אנטישמי בפריז(צילום: AFP)

 

בין האירועים שנזכרים בדו"ח: הצתת שתי חנויות כשרות בקרטיי (פרבר של פריז) ביום השנה השלישי לפיגוע בחנות "היפר כשר", תקיפת יהודים בסרסל ובניס וניצול הפגנת ה"אפודים הצהובים" להפצת תעמולה אנטישמית ולהאשמת היהודים במצב הכלכלי בצרפת.

 

ובמבט רחב יותר: סקר שערך האיחוד האירופי מגלה כי 85% מהיהודים ביבשת סבורים שאנטישמיות היא בעיה במדינותיהם, 89% סבורים שהיא התחזקה בחמש השנים האחרונות - ו-38% שקלו או שוקלים להגר על רקע העלייה בגילויי השנאה כלפיהם והירידה בביטחון האישי. על פי אותו סקר, 80% מהתקריות כלל אינן מדווחות.

 

באוסטרליה דיווח הוועד הפועל של יהודי המדינה על 366 אירועים אנטישמיים בין החודשים אוקטובר 2017 לספטמבר 2018 - זינוק של 59% לעומת 12 החודשים המקבילים אשתקד, ועל פי הוועד המנהל של יהודי דרום אפריקה (SAJB) נרשמה ב-2018 עלייה של 34% במספר האירועים במדינה ביחס לשנתיים שלפניה – לפחות מחציתם ממניע אנטי-ישראליים.

 

ומה קורה במרחב הווירטואלי?

בינואר 2018 החלה לפעול באופן מלא מערכת Antisemitism Cyber Monitoring System שפיתח משרד התפוצות, והיא מנטרת באופן רציף את הרשתות החברתיות טוויטר, פייסבוק ויוטיוב באנגלית, צרפתית, גרמנית וערבית. במהלך השנה החולפת היא סרקה כ-55 מיליון פוסטים, וכשני מיליון ורבע מהם זוהו כאנטישמיים.

 

שיאי ההסתה ברשתות נרשמו ב-30 במארס, מועד ההשקה של "צעדות השיבה", וב-14 במאי, יום העברת שגרירות ארצות הברית לירושלים ויום הנכבה.

 

פלטפורמות מרכזיות כמו פייסבוק, טוויטר ויוטיוב אומנם הגבירו את הפיקוח על שיח המכיל אנטישמיות קלאסית – בעיקר בזכות חקיקה בעניין באיחוד האירופי – אך במקומה עולה האנטישמיות החדשה בתחפושת אנטי-ישראלית, וכן הכחשת שואה, שעדיין נתפסת כלגיטימית וכעמדה החוסה תחת חופש הביטוי. בנוסף, בפלטפורמות לא מפוקחות, דוגמת GAB ו-VK, מופצת השנאה כמעט באין מפריע.

 

"שנת שיא בנוכחות האנטישמית ברחוב"

הנתון המעודד בדו"ח הוא החלטתן של שש מדינות ב-2018 לאמץ את הגדרת האנטישמיות של כוח המשימה הבינלאומי להנצחת זכר השואה (IHRA), והפיכתה לסטנדרט בינלאומי שביטויים ומעשים אנטישמיים נבחנים לפיו. עד היום היא אושרה ב-12 מדינות: בריטניה, אוסטריה, סקוטלנד, רומניה, גרמניה, בולגריה, ליטא, הרפובליקה של מקדוניה, הולנד, סלובקיה, מולדובה וכמובן ישראל.

 

שר החינוך והתפוצות, נפתלי בנט, אמר לאחר הגשת הדו"ח לראש הממשלה: "שנת 2018 הייתה שנת שיא בנוכחות האנטישמית ברחוב, ברשת ובזירה הפוליטית ברחבי העולם, במהלכה נרשם המספר הרב ביותר של נרצחים יהודים מאז שנות ה-90 בשלושה פיגועים שונים. משרד התפוצות ימשיך לפעול לבניית גשרים עם יהודי העולם ולמיגור האנטישמיות באפיקים משפטיים, דיפלומטיים והסברתיים".

 

בישיבת הממשלה הוסיף בנט: "בשנת 2018 חווינו זינוק ושיא של כשלושים שנה במתקפות אנטישמיות ברחבי העולם. שמענו התבטאויות אנטישמיות ברחבי העולם, וזו בושה. אנחנו קוראים למנהיגי העולם להילחם באנטישמיות בכל דרך שהיא.

 

"ישראל היא מדינה בטוחה וחזקה, כוח עליון במאבק בטרור, ואחריותה לסייע למיליוני אחינו ואחיותינו שבתפוצות אל מול פשעי אנטישמיות הולכת וגוברת", אמר בנט. "דווקא השבוע, שבו אנו מציינים את יום השואה הבינלאומי, אני קורא לממשלות העולם - עשו מעשה, מגרו את האנטישמיות בקרבכן ונקטו יד קשה אל מול שנאת יהודים".

 

"האנטישמיות גורמת להתבוללות"

יעקב חגואל, סגן ומ"מ יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית, והממונה על המאבק באנטישמיות שהציג את דו"ח האנטישמיות היום בישיבת הממשלה, אמר כי "עשור קשה עובר על עם ישראל, והשנה הזאת אף יותר. 13 הרוגים ועשרות אירועי אנטישמיות ברחבי העולם, יהודים חוששים להסתובב ברחובות, פחות מזוזות על בתים, פחות סממנים יהודיים וכיפות על הראשים.

 

"אנו רואים ש-80% מהיהודים שנפגעים מאירועים אנטישמיים אלימים חוששים לדווח עליהם למשטרה או לכל מוסד אחר, ובטוחים שהמגמה הזאת מסמנת שיהודים חוששים להיות יהודים. לצערנו האנטישמיות גורמת להתבוללות".

 

מ"מוזאיק יונייטד", ארגון שהוקם על ידי ממשלת ישראל במטרה לחזק את הקשר לישראל ואת הזהות היהודית בקרב צעירים יהודים ברחבי העולם, נמסר כי "האנטישמיות המתגברת והביקורת המתעצמת נגד ישראל פוגעות לא רק בתדמיתה של המדינה וקשריה עם מדינות אחרות אלא גם בחוסנה של יהדות התפוצות. בעידן הנוכחי, צעירים יהודים רבים פוגשים את מדינת ישראל רק במקרים של הפגנות להחרמתה בקמפוסים ברחבי העולם, או באמירות אנטישמיות ברשת. פעולות הדה-לגיטימציה לישראל עלולות להוביל לירידה בתמיכת יהדות התפוצות בישראל, וכתוצאה מכך, להיחלשות החוסן הישראלי ובכך להוות סכנה ממשית לעם היהודי. אנו חייבים לראות את נתוני דו"ח האנטישמיות כנורה אדומה ולהמשיך לפעול בקרב סטודנטים יהודים לחיזוק הקשר שלהם לישראל ולזהותם היהודית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים