שתף קטע נבחר

החללית הישראלית "בראשית" שוגרה בהצלחה לירח

הישג ענק לישראל בתחום החלל: החללית הישראלית "בראשית" של עמותת SpaceIL והתעשייה האווירית שוגרה לפנות בוקר לירח מפלורידה. כעבור כ-40 דקות מרגע השיגור התקבלו אותות כי מערכות החללית פועלות כמתוכנן ושרגליה נפרשו. הנחיתה על הירח ב-11 באפריל

צעד ענק לישראל: החללית הישראלית "בראשית" של עמותת SpaceIL שוגרה בהצלחה לפנות בוקר (שעון ישראל) לירח מבסיס החלל בקייפ קנוורל בפלורידה. היא אמורה לנחות על אדמת הירח ב-11 באפריל. בחדר הבקרה במפעל חלל ביהוד הכריזו על שיגור מוצלח. בחדר הבקרה התקבלו אותות ונתונים מהחללית הישראלית. בנוסף התקבל אות כי רגלי החללית נפרשו בהתאם למתוכנן והחללית ממשיכה בתקשורת. ynet העביר שידור חי מרגע השיגור ועד שהתברר כי הוא עבר בהצלחה.

 
 

מאות הגיעו למפעל חלל בתעשייה האווירית שביהוד, ביניהם ראש הממשלה בנימין נתניהו שהגיע עם רעייתו, כדי לצפות בשיגור. בשעה 3:45 לפנות בוקר, בדיוק כפי שתוכנן, שוגרה החללית לירח ואז מאות הנוכחים הגיבו בתשואות רמות.

 

השלב הראשון של השיגור, כשלוש דקות לאחר שהמשגר שוגר, עבר בהצלחה. כעבור עוד כמה דקות נחת המשגר על משטח צף, כדי שיוכלו לעשות בו שימוש חוזר. עופר דורון, מנהל מפעל חלל בתעשייה האווירית - שם נבנתה החללית, הסביר לאורך השידור החי על השלבים שעוברת החללית הישראלית. 35 דקות לאחר השיגור היא נפרדה מהשלב השני של המשגר. 

 
החללית החלה מסע של 6 מיליון ק"מ, למרות שהירח נמצא במרחק של כ-380 אלף ק"מ מכדור הארץ. כדי לחסוך בדלק, החללית תנוע במסלול אליפטי סביב כדור הארץ עד שתילכד בכוח המשיכה של הירח ב-4 באפריל.
 
יריב בש, אחד ממייסדי עמותת SpaceIL, שצפה בשיגור ממפעל חלל ביהוד אמר כי הם מחכים לאות הראשון מהחלל. הוא התייחס לנחיתה הצפויה על הירח ב-11 באפריל: "הולך להיות יותר מותח מעכשיו. יש בחללית מצלמת סלפי ומסר שאנחנו לא נפרסם מהו".
 
שיגור החללית
שיגור החללית "בראשית"(צילום: spaceX)
 

נשיא המדינה, ראובן ריבלין, צילם ברכה מוקלטת ששודרה זמן קצר לאחר השיגור. ריבלין אמר: "מזל טוב מדינת ישראל. יש לך חללית בדרך לירח. אם בראשית תנחת על הירח - ישראל עומדת להיות המדינה הרביעית בעולם שמנחיתה חללית על הירח. פעם זה נראה דמיוני - היום זו המציאות. זהו צעד אדיר למדינת ישראל כולה. זה פרויקט טכנולוגי מדעי וחינוכי מהמעלה הראשונה".

 

כמה דקות לפני השיגור אמר נתניהו: "זהו צעד גדול לישראל, אבל זה צעד גדול לטכנולוגיה הישראלית. ישראל היא כוח עולמי שעולה ועלה עד הירח. זה מרגש מאוד, מראה מה אנחנו מסוגלים בזכות האנשים שנמצאים כאן ובחדר הבקרה. כל עם ישראל מתייצב פה מאחוריכם באמונה גדולה ובהתלהבות ענקית. ביקשתי להעלות תנ"ך, דגל ישראל, עם הכתובת 'עם ישראל חי' על הירח. זה דבר שאפשר היה רק לחלום עליו. מדינה קטנה, אבל ענקית - ענקית בהישגים. אני מקווה שאתם מתכננים את החללית למאדים".
 
בנימין נתניהו בחדר הבקרה של התעשייה האווירית ביהוד (צילום: אלירן אביטל)
ראש הממשלה נתניהו ורעייתו ליד חדר הבקרה(צילום: אלירן אביטל)
 
 

חברי עמותת SpaceIL שהגיעו לשיגור בפלורידה לא הסתירו את התרגשותם לפני השיגור. יהונתן וינטראוב, אחד משלושת מייסדי SpaceIL, אמר: "המשגר כבר מוכן באתר השיגור עומד עם החללית עליו, כולם מחכים ומתרגשים לקראת השיגור". כפיר דמרי, גם הוא אחד משלושת המייסדים, הוסיף: "בשמונה השנים האחרונות הבטחנו ללמעלה ממיליון תלמידים שנשגר חללית לירח - הלילה, זה קורה ואנחנו, יחד עם כל התלמידים וכל עם ישראל מחזיקים אצבעות לחללית בדרכה".

 

שיגור החללית
החללית הישראלית על המשגר של SpaceX(צילום: spaceX)

 

 
מכניסים את קפסולת הזמן לתוך החללית (צילום: ירון דרוקמן)
מכניסים את קפסולת הזמן לתוך החללית בחודש דצמבר(צילום: ירון דרוקמן)

 

למרות שמדובר בהישג היסטורי לאומי, המיזם התחיל כיוזמה פרטית שהגו לפני כשמונה שנים שלושת מייסדי עמותת SpaceIL יריב בש, כפיר דמרי ויהונתן ויינטראוב. השלושה נרשמו לתחרות Google Lunar XPRIZE שכללה משימת הטסת חללית אל הירח וקפיצה למרחק של 500 מטרים על אדמת הירח.

  

התחרות הסתיימה ללא זוכה במרץ 2018, עם זאת הודיעה SpaceIL כי היא תמשיך במשימה עם התעשייה האווירית שהייתה שותפה לפרויקט מתחילת דרכו. במהלך השנים נוספו שותפים נוספים מהמגזר הפרטי, חברות ממשלתיות ואקדמיה. מי שלקח על עצמו את ההובלה להשלמת המשימה ורואה בה כשליחות, הוא הפילנתרופ ואיש העסקים, מוריס קאהן שממן כ40 מיליון דולר ומכהן כנשיא SpaceIL.

 

חמישה אתגרים עיקריים למסעה של 'בראשית' אל הירח: הראשון, שלב השיגור הנחשב לעתיר סיכונים בפני עצמו. השני, איתור מיקום החללית וקיום קשר עימה בטווח הגדול עד לירח. השלישי, יכולת עמידתה של החללית בתנאים הקיצוניים בחלל, ניווט מורכב (ללא GPS) ועוד. הרביעי, שלב לכידת הירח - שלב בו החללית צריכה לעבור מהקפות של כדור הארץ להקפת הירח ולהילכד בכוח המשיכה שלו.

 

לצורך כך על החללית להגיע למקום הנכון, בזמן הנכון, במהירות ובכיוון המתאימים, וזאת על מנת שכח הכבידה של הירח ילכוד אותה אל מסלול היקפי ולא במסלול התרסקות. האתגר האחרון הינו האתגר המורכב ביותר - נחיתה רכה על אדמת הירח. מועד הנחיתה המתוכנן הוא בעוד כ-8 שבועות - ב-11 באפריל 2019.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: spaceX
שיגור החללית מפלורידה
צילום: spaceX
מומלצים