שתף קטע נבחר

תקלה במחשב: התמרון השני של החללית לירח - נדחה

התמרון השני של החללית הישראלית היה אמור להתבצע סמוך לחצות בקרבת כדור הארץ, אבל בשל אתחול לא מתוכנן במחשב החללית - התמרון נדחה. מהנדסי SpaceIL והתעשייה האווירית מבצעים בדיקות מאז התקלה והתמרון צפוי להיערך ביומיים הקרובים

תקלה בדרך לירח: בשל אתחול לא רצוני של מחשב החללית "בראשית", העושה את דרכה לירח, נדחה התמרון שהיה אמור להתבצע הלילה (יום ג'). מהנדסי SpaceIL והתעשייה האווירית מבצעים בדיקות מאז התקלה וככל הנראה התמרון יערך שוב ביומיים הקרובים. החללית הישראלית אמורה, כך על פי התכנון, לנחות על אדמת הירח ב-11 באפריל. עדיין לא ברור אם התקלה תשפיע על המשימה.

 

 

התמרון הראשון של החללית עבר בהצלחה ביום ראשון בצהריים. התמרון השני היה אמור להתבצע סמוך לחצות בקרבת כדור הארץ, באזור שאין בו תקשורת. במהלך ההכנות לתמרון מחשב החללית ביצע אתחול לא מתוכנן והתמרון בוטל באופן אוטומטי.

 

מ-SpaceIL והתעשייה האווירית נמסר כי הצוותים ההנדסיים מנתחים את הנתונים. עוד נמסר כי בשלב זה מערכות החללית פועלות היטב, למעט הבעיה הידועה בעוקבי הכוכבים. בנוסף, למרכז הבקרה יש קשר עם החללית כמתוכנן והיא ממשיכה במסלולה הקודם עד לתמרון הבא.

 

 

מנכ"ל עמותת SpaceIL, ד"ר עידו ענתבי, אמר: "כרגע אין שום סיבה שהתקלה תעכב את מועד הנחיתה. אם לא נפתור את התקלה - זה עלול להשפיע. כרגע נראה שאם נפתור את התקלה תוך יום-יומיים - התקלה לא תשפיע". מנהל מפעל חלל בתעשייה האווירית, עופר דורון, הוסיף: "אנחנו מנתחים את הסיבות לבעיה שהייתה לנו ובשעות הקרובות נעשה עוד בדיקות". הוא התייחס לבעיה בעוקב הכוכבים ואמר: "הבעיה מגבילה דברים וגורמת לתופעות לוואי".

 

מטרת התמרון, שבו היו אמורים להפעיל את מנועי החללית למשך כחמש דקות, היא להגדיל את המסלול האליפטי של החללית. על מנת לחסוך בדלק ובעלויות, החללית נעה במסלולים אליפטיים ההולכים וגדלים מסביב לכדור הארץ, עד שהיא תילכד בכוח המשיכה של הירח ב-4 באפריל.

 

שיגור החללית מפלורידה (Photo: spaceX)
שיגור החללית מפלורידה ביום שישי(Photo: spaceX)

 

תקלה נוספת, שאיתה מתמודדים המהנדסים, אירעה בעוקב הכוכבים. בטור, שפרסם אתמול ב-ynet יהונתן ויינטראוב - אחד משלושת מייסדי SpaceI, הוא הסביר על התקלה באחת ממערכות הניווט. "עוקב כוכבים הוא סוג של מצלמה רגישה, שמצלמת את השמיים ומחפשת כוכבים. את הכוכבים שבתמונה היא מתאימה למידע שיש לנו, וכך החללית יודעת לאן היא 'מסתכלת' - איפה זה למעלה, איפה זה למטה ולאן צריך לכוון את המנוע" הוא כתב. "הבעיה היא שכדי לראות כוכבים, המצלמה צריכה להיות רגישה מאוד, ולכן היא מסתנוורת בקלות. יש כל מיני פתרונות שאמורים לסייע לעוקב הכוכבים, כמו מצחייה (buffle) שתגן על המצלמה הרגישה, ובאופן פעולה נומינלי היא לא צריכה להסתנוור כי אנחנו לא מכוונים את החללית לכיוון השמש".

 

ויינטראוב כתב עוד בטור: "אבל משהו השתבש, והמצלמה מסונוורת גם בחלק מהזוויות שהיו אמורות להיות בטוחות. לא ברור בדיוק למה זה קורה, ויש הרבה תיאוריות לגבי הסיבה. בכל מקרה, המהנדסים עובדים כדי למצוא פתרון. אז מה עושים בינתיים? כאן הצוות ההנדסי מצא פתרונות יצירתיים, החל מלסובב את החללית כך שהשמש תהיה רחוקה עד כמה שאפשר מהכיוון שאליו 'מסתכל' העוקב, ועד לשימוש בכמה חיישנים יחד כדי לתחזק את העוקב במקרה שיהיו סנוורים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
החללית "בראשית" כמה שבועות לפני השיגור
צילום: שאול גולן
מומלצים