שתף קטע נבחר

מחוץ לעיר: לטייל בניו יורק בלי להיות במנהטן

כשחושבים על ביקור בניו יורק מדמיינים באופן די אוטומטי גורדי שחקים, ברים וחיי לילה לצד אין-ספור מסעדות ועומס שרק טיימס סקוור יודעת להכיל. דביר רשף יצא לבדוק מה קורה בצפון מדינת ניו יורק וגילה שגם בלי לדרוך במנהטן אפשר ליהנות, לאכול ולשתות טוב ולא לחשוב מתי חוזרים לעיר הגדולה

 

 

הייתם כבר ארבע פעמים בניו יורק, נמאס לכם לעשות עוד שייט מסביב לפסל החירות, מכירים את מנהטן יותר טוב מאת מרכז תל אביב, אלישיה קיז מעצבנת אתכם, ראיתם כבר את כל הפרקים של "חברים" אין-ספור פעמים או סתם בא לכם לנסות משהו חדש? אם התשובה לאחת או יותר מהשאלות האלו היא כן – אז תמשיכו לקרוא, וגם אם לא, זה שווה את זה.

 

כי תאמינו או לא, בארצות הברית יש חיים ואפילו מגניבים במיוחד, גם מחוץ לניו יורק. איפה, אתם שואלים? אה, בניו יורק כמובן. מבולבלים? אז בואו נעשה לכם קצת סדר.

שמורת מוזיאון אדורנדק (צילום: אדורנדק אקפיריינס)
חולמים על ניו יורק סיטי? אחרי הטיול הזה לא בטוח(צילום: אדורנדק אקפיריינס)
מתנצל על זה, אבל קבלו שיעור קצר בגיאוגרפיה. העיר ניו יורק היא מרכזו של המטרופולין המפורסם והגדול בעולם. לא נלאה אתכם בכל המספרים, אבל בשורה התחתונה היא רק חלק קטן מאוד במדינת ניו יורק שמשתרעת על שטח אדיר, ועדיין, היא בסך הכל במקום ה-27 מתוך כל המדינות בארה"ב. הגבול הצפוני שלה מגיע עד קנדה.

 

כשאומרים ניו יורק, אומרים פרנקלין ד. רוזוולט. הנשיא ה-32 של ארה"ב (1945-1933) ועוד קודם לכן מושל ניו יורק (1932-1929). הוא, ככל הנראה, האישיות המזוהה ביותר עם העיר והמדינה הזו ואחת הדמויות החשובות בתולדות ארה"ב ובמאה ה-20 כולה.

 

כמעט כל דבר בו תיתקלו, תחוו או תתהו לגביו בניו יורק – לאפ.די.אר יש קשר אליו בצורה כזו או אחרת. בכלל, משפחת רוזוולט היא אחת המשפחות המפורסמות והמשפיעות ביותר במדינה ומלבד פרנקלין עצמו, גם בן דודו, תיאודור רוזוולט, היה נשיא עוד לפניו (1909-1901).

 

  

רוזוולט, שסבל במשך רוב חייו מפוליו והיה מרותק לכיסא גלגלים, מת ב-1945. שנתיים קודם לכן הוא החליט להעניק לתושבי ארה"ב את האחוזה והשטח של משפחתו בהאדסון ואלי. שטח שהפך לפארק לאומי ולאתר היסטורי שפתוח באופן חופשי לציבור.

מסביב לאחוזה של רוזוולט (צילום: דביר רשף)
מסביב לאחוזה של רוזוולט(צילום: דביר רשף)

מסביב לאחוזה של רוזוולט (צילום: דביר רשף)
(צילום: דביר רשף)
 

על הקרקע קם מוזיאון עם תערוכות מתחלפות שנוגעות למורשת ולתרבות האמריקנית ובין היתר ניתן לסייר בבית בו נולד וגדל, להבין איך הסתיר את מחלתו מפני הציבור ולסייר בשטח הירוק והנפלא הזה שנפרש על פני כמה קילומטרים.

 

רק חמש דקות נסיעה משם נמצא המטה של ה-CIA. לא, לא מדובר פה על סוכנות הביון המרכזית של ארה"ב, אלא על האקדמיה לקולינריה של ארצות הברית (The Culinary Institute of America).

ה-CIA האחר (צילום: דביר רשף)
ה-CIA האחר(צילום: דביר רשף)
 

זהו בית הספר הראשון במדינה למקצועות הקולינריה, כשלאחר שלוש שנים של לימודים אינטנסיביים, הבוגרים מקבלים תואר והם יכולים לבחור להתמחות בבישול או באפייה.

 

במקום יש לא פחות מארבע מסעדות, בהן מטפלים הסטודנטים באופן מלא – החל משטיפת הכלים, סידור השולחנות ועד להכנת האוכל עצמו. אם בא לכם להתפנק באיזה קפה ועוגה, זה לגמרי אפשרי, אבל אפשר גם ללכת בכיוון של פיין דיינינג עם מנות שיצאו מתוך קטלוג.

 

כמו לכל מדינה, גם לניו יורק יש עיר בירה והיא לא NYC כמו שרבים טועים לחשוב. אולבאני אמנם לא נוצצת או גדולה כמו השכנה שלה מדרום, אבל מרכז העיר הוא מאסט, בטח אם אתם מטיילים באזור.

בניין הקפיטול, אולבאני  (צילום: דביר רשף)
בניין הקפיטול מבפנים, אולבאני (צילום: דביר רשף)
 

אל תחמיצו את בניין הקפיטול, שנחשב למרשים ביותר מבין בנייני הקפיטול בארה"ב ועלותו עמדה על 25 מיליון דולר במאה ה-19 – בערך חצי מיליארד דולר בתרגום לכסף של היום.

 

לקח מעל 30 שנה לבנות אותו והכל בו הוא עבודת יד של מספר בלתי נתפס של בעלי מלאכה. הוא כל כך יוקרתי שיש גרם מדרגות אחד שנקרא "מדרגות מיליון הדולר", אתם יכולים לנחש כמה עלה לבנות אותן.

אמפייר סטייט פלאזה, אולבאני (צילום: דביר רשף)
גם פה יש כזה: אמפייר סטייט פלאזה, אולבאני(צילום: דביר רשף)
 

הכיכר המרכזית מרשימה לא פחות, בעיקר בזכות המושל לשעבר נלסון רוקפלר, כן זה שעל שמו נקרא מרכז רוקפלר בעיר ניו יורק.

 

לנלסון לא היה חסר כסף, גם בגלל משפחתו, שנחשבת לאחת העשירות, אם לא העשירה ביותר, בתולדות אמריקה – ואחד מתחביביו היה אמנות מודרנית.

 

זו הסיבה שהוא החליט לתרום לא פחות מ-92 ציורים ופסלים של כמה מהאומנים האמריקנים הנחשבים ביותר לתושבי ניו יורק ולהציב אותם ברחבי הכיכר. זהו למעשה אוסף האומנות האמריקנית המודרנית הגדול ביותר בעולם שלא נמצא במוזיאון – וכולם יכולים ליהנות ממנו בחינם.

 

 

היא גדולה. מאוד. שמורת אדורנדק היא הפארק הגדול ביותר בארצות הברית. היא למעשה גדולה יותר משמורות הטבע בילוסטון, יוסמיטי וגראנד קניון. ביחד.

 

בין כל עשרות אלפי האגמים, הנהרות והיערות, יש גם 46 הרים בדיוק – ובאזור מספרים על אתגר לא פשוט בכלל שכולל העפלה לכל הפסגות. מי שיצליח להשלים את זה יקבל את התואר הנחשק "פורטי-סיקסר". בחורף המקום משנה את פניו והופך לאתר סקי ענק.

מוזיאון אדורנדק (צילום: אדורנדק אקפיריינס)
מוזיאון אדורנדק(צילום: אדורנדק אקפיריינס)
 

מדמים את פעילות המתיישבים (צילום: אדורנדק אקפיריינס)
מדמים את פעילות המתיישבים(צילום: אדורנדק אקפיריינס)
מעבר לשמורה עצמה, שגם אם תסיירו בה חודשים ארוכים, לא תצליחו לכסות כל פינה בה, בלב ליבה נמצא מוזיאון חווייתי – "אדורנדק אקפיריינס".

המוזיאון מנסה להראות ולשחזר את ההיסטוריה של האזור מעיני המתיישבים. אפשר ללמוד לשוט בקאנו, לחיות את חייהם של חוטבי העצים או ללמוד אריגה ולהכין סלים. אל תגידו שזה לא היה החלום שלכם מאז ומתמיד.

 

האזור היפהפה הזה שנמצא בצמוד לגבול עם קנדה, הוא גם המקור לרוטב ההוא שאתם מכירים מהימים שאכלתם את הצ'יפס שלכם כשהוא שוחה ברוטב ורוד-כתום לא ברור.

אזור אלף האיים, קצת יותר מ-1,000 (צילום: ג'ורג' פישר)
אזור (קצת יותר מ) אלף האיים(צילום: ג'ורג' פישר)
 

מי שהחליט לקרוא לאזור אלף האיים כנראה התעצל לספור את כולם, כי המספר האמיתי שלהם הוא 1,864. רוב האיים שייכים לאנשים פרטיים ואפשר לסייר ביניהם עם מעבורת, אבל יש אחד שבולט מעל כולם – הארט איילנד, או אי הלב אם תרצו.

 

במרכזו של האי עומדת טירת בולדט, אטרקציה תיירותית שהיא בגדר חובה. ובינינו, מתי בפעם האחרונה ביקרתם בטירה אמיתית?

הארט איילנד: האי בצורת הלב (צילום: ג'ורג' פישר)
הארט איילנד: האי בצורת הלב(צילום: ג'ורג' פישר)

טירת בולדט (צילום: ג'ורג' פישר)
טירת בולדט(צילום: ג'ורג' פישר)
 

הסיפור מאחורי הטירה הוא טרגי במיוחד: ג'ורג' בולדט, שהיה הבעלים של המלון המפורסם וולדורף אסטוריה בניו יורק, התכוון לתת לאשתו לואיז את האי ועליו הטירה במתנה. אך מותה ב-1904 גרם לעצירת העבודות והמקום נותר נטוש יותר מ-70 שנה. בשנים האחרונות מתבצע שיחזור נרחב של המתחם בעזרת התוכניות המקוריות, שנמצא כבר לקראת סיום.

 

 

חברת קורנינג, זו שיצרה את המותג פיירקס, שכל האמהות שלנו משתמשות בו כבר שנים וזו שאחראית להמצאת זכוכית הגורילה בטלפונים של כולנו, פתחה עוד בשנות החמישים את המוזיאון הזה.

מוזיאון זכוכית (צילום: מוזיאון הזכוכית קורנינג)
כמו בארון מטבח בבית. מוזיאון הזכוכית בקורנינג(צילום: מוזיאון הזכוכית קורנינג)
נמצאים בו מעל 45 אלף פריטים, חלקם מתוארכים ב-3,500 שנים. מעבר לכך, במוזיאון שנמצא, איך לא, בעיר קורנינג ששוכנת באזור הפינגר לייקס, ניתן לראות גם יצירות אמנות ומיצגים ויזואליים מהממים, הכל על טהרת הזכוכית.

מוזיאון זכוכית (צילום: מוזיאון הזכוכית קורנינג)
מוזיאון הזכוכית, קורנינג(צילום: מוזיאון הזכוכית קורנינג)
 

מוזיאון זכוכית (צילום: מוזיאון הזכוכית קורנינג)
ללמוד ליצור כלים מזכוכית(צילום: מוזיאון הזכוכית קורנינג)
 

אפשר בקלות לשרוף במקום כמה שעות טובות, וזה בלי לדבר על האטרקציות המרכזיות – לראות אמני זכוכית מכינים כלים בזמן אמת, החל מחימום וניפוח הזכוכית ועד העיצוב שלה לכדי מוצר מוגמר. וכן, אפילו להכין אחד בעצמכם.

 

זו ככל הנראה אחת הערים היותר כיפיות שאתם לא מכירים. הנהר והמפל המדהים באמצע העיר, האווירה המגניבה, סצינת האלכוהול ומבשלות הבירה, חיי הלילה ואפילו הבית (המוגזם לחלוטין) של מייסד חברת קודאק, ג'ורג' איסטמן.

רוצ'סטר (צילום: Visit Rochester)
הפתעת הטיול: רוצ'סטר(צילום: Visit Rochester)
 

רוצ'סטר (צילום: Visit Rochester)
ברוכים הבאים לעיר הכי מגניבה באזור(צילום: Visit Rochester)
אבל מעל הכל נמצא מוזיאון סטרונג למשחקים. כן, זה מוזיאון שלם שמוקדש לצעצועים, משחקים ושעות על גבי שעות של הנאה. אפשר בכיף להעביר כאן יום שלם בלי לשים לב. יש כאן דבר לכל אחד. רוצים לראות את ההיסטוריה של הצעצועים? אין בעיה – איך הכל החל, מתי בדיוק נוצרה בובת הברבי ואיך נראו משחקי הקופסה הראשונים אי פעם, הכל שם.

מוזיאון המשחקים סטרונג (צילום: מוזיאון סטרונג למשחקים)
מוזיאון המשחקים סטרונג(צילום: מוזיאון סטרונג למשחקים)
  

הילדים יכולים למצוא שם שעות של תעסוקה – מאזור רחוב סומסום ועד סופרמרקט מוקטן בו הילדים יכולים להיות קונים או קופאים, לרכוש מוצרים ואפילו לקבל קבלה בסיום. עולם הקומיקס נותן להם הזדמנות להרגיש כמו ספיידרמן ולטפס על קירות, באזור הגיימינג אפשר למצוא כל משחק שאתם רק חושבים עליו, מפונג ועד סופר מריו ואל תפספסו את חדר הפינבול הנפלא.

המונופול הראשון (צילום: מוזיאון סטרונג למשחקים )
המונופול הראשון(צילום: מוזיאון סטרונג למשחקים )

אחד ממספר אזורי הארקייד במקום (צילום: מוזיאון סטרונג למשחקים )
אחד ממספר אזורי הארקייד במקום(צילום: מוזיאון סטרונג למשחקים )

 

וכמו תמיד, אי אפשר בלי קצת פרובינציאליות – אז כן, ישראל הגיעה עד רוצ'סטר והיא מככבת שם בגדול (ליטרלי). "רדיו סושיאל" הוא מתחם עצום המשתרע על 3,900 מ"ר ששייך לנוח ואופירה.

גאווה ישראלית: מתחם רדיו סושיאל (צילום: רדיו סושיאל)
גאווה ישראלית: מתחם רדיו סושיאל(צילום: רדיו סושיאל)

שני ישראלים שגרים בעיר והפכו מפעל משנות החמישים שייצר מקלטי רדיו למקום בילוי שיש בו פשוט הכל. מבר ועד מועדון, ממסעדה (שמגישה מנות ישראליות כמו קובנה, מלוואח או פלאפל, אבל עם טוויסט) ועד אזור ארקייד, מאולם באולינג ועד לשולחנות פינג פונג. כל אחד יכול למצוא שם את הפינה שלו.

חלק קטן מכל המתחם: הבאולינג (צילום: רדיו סושיאל)
חלק קטן מכל המתחם: הבאולינג(צילום: רדיו סושיאל)

 

לסיכום, אפשר לכתוב עוד מאות ואלפי מילים על אחד האזורים הכי מיוחדים ומגוונים בארה"ב וגם אז זה לא יספיק לתאר הכל. אבל אתם יודעים איך זה התקשורת, אל תאמינו לי – פשוט תיקנו כרטיס ותראו בעצמכם. רק טיפ אחרון - בבקשה תעשו את זה בין מאי לאוקטובר, אחרת יהיה לכם מאוד מאוד קר, אתם לא תצטערו על זה.

 

הכותב היה אורח של I LOVE NY וחברת "אל על"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אדורנדק אקפיריינס
טיול צפוני: להיות בניו יורק בלי לבקר בניו יורק סיטי
צילום: אדורנדק אקפיריינס
מומלצים