שתף קטע נבחר

5 הסיבות בגללן גברים מרזים מהר יותר מנשים

שיוויון בין גברים ונשים כבר מזמן הפך לנורמה, לפחות ברוב הנושאים שיש לנו שליטה עליהם, אבל אחד הנושאים הכי חשובים, הירידה במשקל, לעולם לא יגיע לשיוויון מלא. ד"ר מאיה רוזמן מסבירה למה זה קורה - והאם עליונות הגברים תישאר פה לנצח

במרץ ציינו ברחבי העולם את יום האישה הבינלאומי בסימן שיוויון מגדרי, אבל בכל הנוגע לתזונה ומשקל, אין כל שיוויון. נשים צריכות יותר ברזל בתפריט שלהן, עקב אובדן ברזל במחזור החודשי, יותר סידן בגלל סיכון מוגבר לאוסטאופורוזיס וגם יותר חומצה פולית בתקופת ההריון.

 

גברים לעומתן, צריכים יותר חלבון לשמירה על מסת שריר, יותר אבץ שדרוש לפוריות, יותר קלוריות וגם יותר ליקופן שמפחית את הסיכון לסרטן הערמונית. אבל, ההבדל הגדול ביותר בין נשים לגברים הוא בכמות הקלוריות הדרושה ליום.

 

במקרה זה יש יתרון בולט ומשמעותי לגברים: הם צריכים יותר קלוריות, שורפים יותר, וגם יורדים מהר יותר במשקל. איך זה קורה?

 

דיאטה (צילום: shutterstock)
הגברים שורפים את הקלוריות יותר מהר. הנשים פחות(צילום: shutterstock)

  

1. לגברים יש אחוז שרירים גבוה יותר

כן, כן. כך אנחנו נולדים. בגברים אחוז שרירים גבוה יותר ואחוז שומן נמוך, ובנשים אחוז השומן גבוה יותר. על פי המדדים, אחוז השומן התקין בנשים הוא 20% עד 30%, לעומת 10% - 20% בגברים. למה הטבע עשה את זה? כדי שנשים תוכלנה להיכנס הריון ולקיים הריון תקין.

 

אחוז השרירים הגבוה יותר גורם לכך ששריפת הקלוריות היומית תהיה גבוהה יותר גם היא. ככל שיש יותר שרירים בגוף – שורפים יותר קלוריות, גם כשיושבים ולא זזים. פשוט כי השרירים קיימים.

 

על פי התיאוריות, גברים שורפים פי 1.5 עד 2 יותר קלוריות מנשים. מה זה אומר? שאם ניישם את אותו תפריט דיאטה, הגבר יירד במשקל הרבה יותר מהר.

 

2. לגברים יש תאי שומן באזור הבטן

עוד תכונה מולדת לרעת רוב הנשים: האזור בגוף בו משמינים. רוב הגברים משמינים באזור הבטן, מה שנקרא "השמנת תפוח". יש גם נשים שמשמינות באזור זה, אבל נשים רבות משמינות דווקא באזור הירכיים והרגליים, מה שנקרא "השמנת אגס".

 

תאי השומן באזור הבטן הם גדולים יותר ולגוף קל יותר "למשוך" מהם שומן בזמן דיאטה, לעומת תאי השומן באזור הירכיים שהם קטנים יותר ומגיבים פחות טוב לדיאטה.

 

3. שינויים הורמונליים

השינויים ההורמונליים שמלווים את המחזור החודשי קשורים גם לירידה ברמות הסרוטונין במוח. רמות סרוטונין נמוכות גורמות למצב רוח ירוד, ולחיפוש אחר מזונות "מנחמים" שישפרו את מצב הרוח.

 

אצל רבות מהנשים, מאכלים מנחמים הם אלו שעתירים בפחמימות או מתוקים, כך או כך, תוספת הקלוריות לתפריט אינה זניחה.

 

לא רק זה, אלא גם בגיל המעבר השינויים ההורמונליים גורמים לירידה במטבוליזם ובשריפת הקלוריות היומית. על פי מחקרים, מדובר בירידה בסדר גודל של 200-250 קלוריות ליום.

 

במילים אחרות, אם עד גיל המעבר שרפת 1,500 קלוריות ליום בפעילות ממוצעת, אחרי גיל המעבר תשרפי 1,250 בלבד. אם תמשיכי לאכול כרגיל תעלי בהדרגה במשקל, וגם אם תעשי דיאטה תרדי הרבה יותר לאט.

 

אוכל מנחם. בדרך כלל פונות למתוקים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אוכל מנחם. בדרך כלל פונות למתוקים(צילום: shutterstock)

 

4. לגברים יכולת טובה יותר לבנות שרירים

הורמון המין הגברי, הטסטוסטרון, מגדיל בניית שרירים בגוף. השפעתו חזקה מאוד, ומספיקה כמות קטנה ממנו כדי לקבל אפקט גדול בהגדלת מסת השריר.

 

מה זה אומר? אם גבר ואישה יבצעו את אותו אימון בחדר הכושר, הגבר יבנה יותר שרירים מאשר האישה. ככל שיש יותר שרירים בגוף, שורפים יותר קלוריות.

 

5. הבדלים בהעדפת טעמים

על פי מחקרים, ישנם הבדלים בין נשים וגברים בהעדפות הטעם. בעוד רוב הנשים יעדיפו שוקולד, מתוקים ופחמימות, רוב הגברים יעדיפו בשרים.

 

תפריטים עתירי חלבון (בשרים, דגים, ביצים, גבינות) תורמים לירידה בתיאבון ויכולת שליטה טובה יותר בחשק לנשנש. לעומת זאת תפריטים עתירי פחמימות ומתוקים גורמים לעלייה בדחף לאכול כמות גדולה יותר של מתוקים, עלייה בתחושת הרעב, ובנוסף לכך גם לעמידות לאינסולין שגורמת לירידה איטית יותר במשקל.

 

אז שוויון מגדרי? עדיין לא בתחום הזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה הסיבה שנשים מרזות לאט יותר?
צילום: shutterstock
צילום: סיוון שחור
ד"ר מאיה רוזמן
צילום: סיוון שחור
ד"ר רק שאלה
מומלצים