שתף קטע נבחר

כחלון מוותר על הדיור: רשות מקרקעי ישראל ומינהל התכנון יוצאים מהאוצר

על פי ההסכמות המתגבשות במו"מ הקואליציוני, תוותר כולנו על "ארגז הכלים" בתחום הדיור, ותקבל תיק נוסף מלבד האוצר, שיהיה ככל הנראה תיק הכלכלה. מינהל הפנים יחזור לאחריות משרד הפנים ורמ"י צפויה לשבת תחת משרד השיכון. ענף הבנייה בהלם: "שגיאה חמורה"

"ארגז הכלים" בתחום הדיור של שר האוצר, משה כחלון , בדרך לפירוק - ורשת מקרקעי ישראל (רמ"י) ומינהל התכנון צפויים לצאת מאחריות משרד האוצר. כך התברר אתמול (ד') במהלך שורה של ישיבות שערך השר כחלון עם שורה של פקידים בכירים בתחום - שהיו למעשה ישיבות סיכום ופרידה.

 

"אין כאן מחטף": קבינט הדיור אישר 7 מתחמים חדשים של פינוי בינוי

בתוך שנה: התייקרות של עד 17% בשכר הדירה

עוד התייקרות: הארנונה תטפס בשנת 2020 ב-2.58%

 

במהלך ישיבת סיכום קדנציה חגיגית שערך כחלון עם מועצת מקרקעי ישראל, הדירקטוריון המנהל של רמ"י שמורכב מנציגי ממשלה וקק"ל, הבהיר כי לא ימשיך לכהן כיו"ר המועצה, וכי רמ"י תצא ממשרד האוצר. מוקדם יותר אתמול, במהלך ישיבת קבינט הדיור, השמיע כחלון אמירות דומות בנוגע למינהל התכנון, ואמר כי לא ימשיך לעמוד בראש הקבינט.

משה כחלון מטה כולנו בחירות (צילום: אביגיל עוזי)
שר האוצר, משה כחלון(צילום: אביגיל עוזי)

יציאת גופי הדיור ממשרד האוצר היתה צפויה במידה רבה, בצל תוצאות הבחירות האחרונות, שבהן ירדה מפלגת כולנו מ-10 מנדטים ל-4 בלבד. מאחר שבמהלך המו"מ הקואליציוני נקבע מפתח של שר אחד ל-2.5 מנדטים, למעשה כלל לא היה ברור כי למפלגה יהיה יותר מתיק אחד בממשלה הנכנסת, ובפרט שהמשרד שבו אמור כחלון להמשיך לכהן הוא משרד האוצר העוצמתי.

 

לדברי גורמים בזירה הפוליטית, הוויתור של כחלון על גופי הדיור נעשה גם על מנת להבטיח למפלגתו תיק משמעותי אחד נוסף, שצפוי להיות תיק הכלכלה, שבו ימשיך להחזיק השר אלי כהן. דובר שר האוצר סירב להגיב לדברים.

 

מינהל הפנים יחזור למשרד הפנים, רמ"י תעבור למשרד השיכון

כפי שהוערך מלכתחילה, צפוי מינהל התכנון לחזור למשרד הפנים, כפי שהיה עד שנת 2015 אז נכנס משה כחלון למשרד האוצר. המינהל, שבראשו עומדת כיום דלית זילבר, הוא הגורם האחראי על גיבוש מדיניות תכנון ארצית בנושאים שונים.

 

במהלך העשור האחרון, בהשפעת מחירי הדירות הגואים, שם מינהל התכנון דגש רב על הגדלת תפוקות ועדות התכנון השונות בכל הקשור לאישור יחידות דיור. לצורך זה אף הוקמה בימיו של שר האוצר, יאיר לפיד, ועדה ארצית חדשה לאישור מהיר של שכונות מגורים רחבות היקף - הוועדה הארצית לקידום מתחמי דיור מועדפים (הוותמ"ל).

 

הדרישה להשבת מינהל התכנון למשרד הפנים הוצבה על ידי דרעי כמעט באופן מיידי, עם פתיחת המשא ומתן הקואליציוני עם הליכוד, וזו כאמור צפויה להתמלא. לחזרת מינהל התכנון למשרד הפנים צפויה להיות שורה של השלכות, שהבולטת שבהן היא עליית כוחן של העיריות והרשויות המקומיות בכל הקשור לתכנון ובנייה, וכן צמצום משמעותי בכוחה של הוועדה המיוחדת לתכנון מהיר של מתחמי מגורים (הוותמ"ל) ואולי אף סגירתה המוחלטת.

 

לגבי רמ"י, היו הדברים פחות ברורים, ולפחות עד אתמול נראה היה כי כחלון ינסה להשאירה תחת אחריותו. אולם כעת נראה כי הפור נפל, וגם רמ"י בדרך החוצה, ככל הנראה אל משרד הבינוי והשיכון. יש לציין כי חוק רשות מקרקעי ישראל שנחקק בשנת 2009 קובע כי שר השיכון יהיה האחראי על רמ"י. ואולם לצורך ההסכם הקואליציוני של 2015 בוצעה העברת סמכות מיוחדת לשר האוצר.

תמונה של אריה דרעי (צילום: אבי מועלם)
שר הפנים אריה דרעי(צילום: אבי מועלם)

 

ענף הבנייה מגיב בהלם: "פירוק מטה הדיור הוא שגיאה"

בענף הבנייה נדהמו לשמוע על ההחלטה. ראול סרוגו, נשיא התאחדות בוני הארץ (הקבלנים), אמר כי "פירוק מטה הדיור הוא שגיאה קשה ומחזיר אותנו ארבע שנים אחורה, לתקופה שבה מחירי הדיור עלו בשיעורים גבוהים. עצם פיזור הגופים שעוסקים בהגדלה הכרחית של היקפי הבנייה בשוק הדיור מחלישה את יכולתם לעשות כן. היה נכון יותר להעביר אל משרד הפנים את כל מטה הדיור".

 

לדבריו, "יש בהחזרת מינהל התכנון למשרד הפנים יתרונות מסוימים, אך אם זה יגרום להגדלת ההשפעה של ראשי הרשויות המקומיות על מינהל התכנון - זה יביא באופן מיידי לקיטון בהיקפי הבנייה, בשל האינטרס הצר של ראשי הרשויות שלא להגדיל את צפיפות הדיור וכמות הדירות בישוביהם. לצערי הרב, פיזור הסמכויות יגרום להורדת היקפי הבנייה ומכאן ללחצים לעליות מחירים".

 

עו"ד ברק קינן, שותף וראש תחום תכנון ובנייה במשרד עוה"ד מ.פירון ושות', הוסיף כי "אני לא רואה איזו תועלת תצמח מהמעבר של מינהל התכנון למשרד הפנים. המהלך יקשה על מלאכת התכנון, שגם ככה מלווה בבירוקרטיה קשה וסבוכה בין כלל גורמי התכנון. כאשר הוחלט לרכז את כל גורמי התכנון תחת אחריותו של משרד האוצר, ראינו שינוי מיידי במהירות ובקצב התכנון, ותכניות כמו הותמ"ל הן דוגמאות טובות לכך".

 

לדבריו, "ראוי שמשרד הפנים ימשיך לטפל בנושא המוניציפלי, ואילו ועדות התכנון ורשות מקרקעי ישראל יהיו כפופות אך ורק למשרד האוצר. התיאום בין משרדי הממשלה וגורמי תכנון רבים הוא מורכב, וראוי כי הכל ירוכז תחת גורם חזק ומשמעותי. אחרת, אנחנו הולכים להאטה רצינית בקצב תכנון הדירות בישראל".


פורסם לראשונה 23/05/2019 09:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
שר האוצר משה כחלון
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים