שתף קטע נבחר

צה"ל השלים תרגיל מלחמה גדול בעזה: לפגוע חזק יותר בחמאס - אך לא עד הסוף

הגדלת האפשרויות לדרג המדיני, הורדת האש והמודיעין מהמטכ"ל למג"דים ותמרון מפתיע יותר: בפיקוד הדרום השלימו נדבך גדול בהכנות לעימות הבא עם חמאס, שצפוי להיות קצר יותר מאשר בצוק איתן. בינתיים בשטח: "פעילי ריסון" של חמאס ליד הגדר מוגדרים אויב "אפשרי" ולא "מיידי"

 

בסיס התוכנית הצה"לית לעימות הבא עם חמאס: לפגוע בו חזק מבלי להכריעו. חמש שנים אחרי מבצע צוק איתן, הסתיים היום (ד') תרגיל "ארבע עונות" של אוגדת עזה שחתם את השלב השני והמשמעותי בלוח הזמנים שקבע הרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי עם כניסתו לתפקיד לשיפור מוכנות הצבא למלחמה בדרום.

 

התרגיל, שנמשך ארבעה ימים, נערך באופן שלדי ותרגל בעיקר את מפקדת האוגדה שלצד משימת ההגנה שלה על יישובי העוטף בשגרה ובחירום, תיקח חלק גם במאמץ ההתקפי בעימות הבא.

יום עיון  תרגיל אוגדת עזה (צילום: דובר צה
מתרגלים את המלחמה הבאה בעזה(צילום: דובר צה"ל)

יום עיון  תרגיל אוגדת עזה (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

יום עיון  תרגיל אוגדת עזה (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

בחודשים האחרונים נערכו לחלק ניכר מהגדודים שמיועדים להשתתף בלחימה נגד ארגוני הטרור ברצועת עזה שורת אימונים ותרגילים ייעודיים ועדכניים - בין היתר באמצעות "בוחן פד"ם" (פיקוד דרום).  

 

בדומה למדיניות הדרג המדיני בצוק איתן ב-2014 ובעמוד ענן ב-2012, נראה כי היעד הסופי בעימות הבא בדרום והמיקוד לכוחות צה"ל שנערכים אליו, הוא להגדיל באופן ניכר את היקף ועוצמת הפגיעה בחמאס - אך לא לפגוע עד הסוף.

 

פרשננו רון בן ישי מוסיף כי ניתן להעריך כי אין כרגע שאיפה למיטוט חמאס, משום שהסיבה העיקרית היא שאין אלטרנטיבה לארגון משום ששאר הארגונים גרועים הרבה יותר.

 

יום עיון  תרגיל אוגדת עזה (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

יום עיון  תרגיל אוגדת עזה (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

אוגדת עזה נמצאת גם השנה בעדיפות הראשונה מבחינה מטכ"לית בגלל הנפיצות הרבה, שלא השתנתה אף עם התקדמות המשא ומתן בין ממשלת ישראל לחמאס לטובת הסכם רגיעה.

 

התקדמות זו תורגמה בשבועות האחרונים לשקט יחסי לאורך הגבול ולהבלגה של שני הצדדים אל מול תקריות - כשמאחורי הקלעים נמשכים ביתר שאת המגעים להבקעת המשא ומתן.

 

תוכנית אוגדת עזה נשענת על לקחי צוק איתן, עם רצון להרחיב את ארגז הכלים עבור הדרג המדיני להגדיל את אפשרויות התקיפה ולהקנות בכך גמישות יתר למקבלי ההחלטות. התוכנית מדברת על משך לחימה מוגבל כדי לא להיגרר למערכת ממושכת כפי שאירע בצוק איתן - אז הסתיים המבצע בחלוף 50 ימים.

 

המג"ד והמ"פ מול טייס הקרב 

לא מעט שינויים ניכרים בתוכנית שתורגלה בימים האחרונים: מצד אחד נלקחו בחשבון שני אלמנטים שלא היו בידי חמאס לפני חמש שנים - להקות רחפני צילום ונפץ שיגרמו בעיקר להישגים תודעתיים, וכן פצצות מרגמה ורקטות קצרות טווח שכל אחת מהן יכולה לשאת חומר נפץ במשקל של מאות קילוגרמים. בעימות הקודם, יוזכר, מרבית הנפגעים הישראלים היו מירי לעבר יישובי עוטף עזה ושטחי הכינוס של צה"ל.

 

במסגרת התרגיל שנערך השבוע, תרגל צה"ל את חיזוק הורדת היכולות המטכ"ליות לפלוגות ולגדודים: מהפעלות אש של חיל האוויר, כתף אל כתף, של המג"ד והמ"פ מול טייס הקרב - ועד למודיעין בזמן אמת שיזרימו יחידות דוגמת 8200.

יום עיון  תרגיל אוגדת עזה (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

יום עיון  תרגיל אוגדת עזה (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

יום עיון  תרגיל אוגדת עזה (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

יום עיון  תרגיל אוגדת עזה (צילום: דובר צה
מפקד פיקוד הדרום, אלוף הרצי הלוי, בתרגיל(צילום: דובר צה"ל)

בצבא עדיין לא גיבשו פתרון מוכח ומושלם אל מול איום הרחפנים, אך באוגדת עזה הקימו מרכז בקרה אוגדתי לטובת האיומים שקרובים לקרקע ובכללם מזל"טים קטנים, בלוני ועפיפוני תבערה ונפץ. המטרה היא לאתר אותם במהרה, ולטפל בהם בשגרה ובמלחמה במגוון שיטות, בהן לוחמה אלקטרונית ויירוט קינטי של אמצעים אלה.

 

צה"ל הגדיל את כמות המטרות לתקיפה ברחבי הרצועה, גם בחודשים האחרונים, אך בנושא זה מקווים בפיקוד הדרום לעשות כברת דרך נוספת, בדגש על איכות וכמות המטרות, בסדר הזה.

 

בניגוד להתרחשויות בצוק איתן, צה"ל נערך הפעם גם להפתיע יותר את חמאס ואת הג'יהאד האיסלאמי, הן בדרך שבה ייכנס לתמרון הקרקעי וגם בעוצמות הכוחות שיוטלו למערכה. התרגיל השבוע הפעיל גם מפקדים בכירים של כוחות המילואים, שיבצעו את המשימה העזתית במקרה שבו תתפתח במקביל לחימה גם בגבול הצפוני ואליו ינותבו חטיבות החוד הסדירות.

 

בתרגיל השבוע תורגלו גם שתי השיטות העיקריות לפינוי אוכלוסייה פלסטינית מאזורי לחימה: באופן נרחב מתא שטח גדול, או באופן לא אחיד ממקומות ספציפיים כדוגמת שכונת סג'עיה או העיר בית חאנון, תוך יצירת מסדרונות למטרה זו.

 

שינוי נוסף, דרמטי לא פחות, נוגע למגוון הכלים והיכולות שנכנסו למבצעיות וחולקו כבר במסות גדולות לגדודים המתמרנים נגד מנהרות חמאס. מדובר בעיקר במנהרות הלחימה בתוך הרצועה, ש"ממתינות" להגעת חיילי צה"ל.

 

במקביל נמשך ביתר שאת המרוץ להשלמת המכשול התת-קרקעי נגד מנהרות חודרות, והמכשול העילי החדש לאורך כ-65 קילומטרים של הגבול עם הרצועה. כ-40 קילומטרים ממנו כבר הוקמו, בעיקר מול אזורים מאוימים כמו יישובים סמוכי גבול - ולפי הערכות חדשות בצה"ל המכשול כולו יושלם במאי או ביוני 2020.

 

לפעול בחוכמה מול "פעילי הריסון" 

בצה"ל הדגישו את המורכבות שנוצרה במימוש רצועת הפרימטר הסמוכה לגדר, שבעל כורחה צומצמה מ-300 ל-100 מטרים בשנתיים האחרונות, בעיקר בשל הפרות הסדר ההמוניות בגבול.

 

"פעילי הריסון" של חמאס, כוחות חמושים לכל דבר שמגיעים לשטח זה הצמוד לגדר, מוגדרים כבר כ"אויב אפשרי" ולא כ"אויב מיידי". לכן, מפקדים שמזהים זאת בשטח נדרשים לפעול בחוכמה ולנתח את המצב המבצעי הנתון מבלי לירות מיד לעבר אותו פעיל חמוש, כפי שעשה כוח גולני לפני כשלושה שבועות, במה שהוגדר בצה"ל כ"טעות שנבעה מאי הבנה".

 

מושג חדש נוסף באוגדת עזה מקטלג את אירועי הגבול הרבים, משריפות הבלונים, דרך החדירות הקצרות והמצולמות בגדר המערכת ועד להפרות הסדר האלימות, כ"טרור אפור". נגד אירועים אלה נדרשים הכוחות להיות מרוסנים ובאותה נשימה לעמוד באופן מלא במשימת ההגנה על הצד הישראלי של הגבול.


פורסם לראשונה 31/07/2019 17:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
חיילי אוגדת עזה בתרגיל
צילום: דובר צה"ל
מומלצים