שתף קטע נבחר

הדבר המוזר שיקרה לכם אם תשתמשו במי פה אחרי אימון כושר

חוקרים מצאו שמי הפה גורמים לשינויים בגוף שמשפיעים גם על כלי הדם. הסיבה: חיידקים בחלל הפה יוצרים חומר המפחית כלי דם, ומי הפה משמידים אותם ומונעים ירידת לחץ דם בזמן ההתאוששות

אם אתם מחובבי ההיגיינה ומשתמשים במי פה אחרי אימון – כדאי אולי לחכות עם זה: חוקרים מצאו ששטיפה במי פה לאחר פעילות ספורטיבית משמידה את החיידקים בפה, ובכך גורמת ללחץ דם גבוה. הממצאים פורסמו בכתב העת Free Radical Biology and Medicine.

 

בניסוי שנערך על ידי מדענים מבריטניה וספרד, מצאו החוקרים ששטיפת הפה במי פה, מונעת את אחד מיתרונות האימון: הורדת לחץ הדם. כאשר אתם מתאמנים, כלי הדם מתרחבים בתגובה לייצור של החומר ניטריק אוקסייד (תחמוצת החנקן) ובקיצור – NO, הגורם לאותה הגדלה בקוטר כלי הדם. התהליך קרוי וזודילטציה, והוא מביא להגברת זרימת הדם לשרירים.

 

מי פה אנטיבקטריאליים. הורגים חיידקים טובים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מי פה אנטיבקטריאליים. הורגים חיידקים טובים(צילום: shutterstock)

 

קיראו עוד:

הקשר הקטלני בין דלקות חניכיים לבעיות בריאות בגוף

בלתי נתפס: איך חיידקים זעירים משפיעים על כל היבט בחיינו

 

במשך שנים רבות, סברו מדענים כי התהליך מתרחש רק בעת פעילות גופנית, אולם בשנים האחרונות התברר כי זרימת הדם נותרת מוגברת בזכות אותה הרחבה של כלי דם, לא רק במהלך האימון עצמו אלא זמן רב אחריו. זאת, הודות לחיידקים המשתמשים באותה תחמוצת החנקן ויוצרים תוצר פירוק שלה בשם חנקה חמצנית (ניטראט אוקסייד).

 

"המחקר בעשור האחרון הראה שהחנקן נספג בבלוטות הרוק ומופרש בחלל הפה", הסביר הפיזיולוג ראול בסקוס מאוניברסיטת פליימות, "חלק מזני החיידקים בחלל הפה משתמשים באותו חנקן וממירים אותו לניטראט, מולקולה חשובה המגבירה את ייצור תחמוצת החנקן בגוף.

 

"כאשר הניטראט מיוצר ונבלע בבלוטות הרוק, הוא נספג לתוך זרם הדם והופך בחזרה לחומר NO, השומר על כלי הדם מורחבים ומפחית את לחץ הדם. אלא שהמנגנון הזה מופרע בגלל מי פה אנטיבקטריאליים ההורגים את החיידקים בחלל הפה שתורמים לתהליך.

 

כך מי פה מונעים ייצור חנקן חמצני (מי פה)

"חיידקי הפה משפיעים על פעילות הלב"

במחקר החדש, 23 מתנדבים בריאים רצו על מסילת ריצה במשך 30 דקות. לאחר מכן הם התבקשו להשתמש במי פה אנטיבקטריאליים או במי פה בטעם מנטה ללא חומר פעיל. שטיפת הפה התבצעה שוב 30, 60 ו-90 דקות לאחר הפעילות הגופנית.

 

החוקרים מדדו את לחץ דמם של המשתתפים במהלך האימון, מיד לאחר האימון ובמהלך תקופת המנוחה. התוצאות הראו ששעה לאחר הריצה, הירידה הממוצעת בלחץ הדם בקבוצת הפלצבו שהשתמשה במי פה ללא חומר פעיל, ירדה בכ-5.2 מילימטר כספית (לחץ הדם נמדד ביחידות אלה, כשלחץ הדם התקין הוא כ-120 על שמונים מילימטר כספית).

 

אלה ששטפו את הפה במי פה אנטיבקטריאליים, הראו ירידת לחץ דם של 2 מילימטר כספית בלבד. כלומר מי הפה מנעו את ירידת לחץ הדם בשיעור של יותר מ-60 אחוזים.

 

שעתיים לאחר הריצה, קבוצת שטיפת הפה האנטיבקטריאלית לא הראו כל ירידה נוספת בלחץ הדם, בעוד שאצל קבוצת הפלצבו, המשיך לחץ הדם במגמת ירידה.

 

החוקרים סיכמו במאמרם כי "זוהי ההוכחה הראשונה שמראה שחיידקי חלל הפה תופסים מקום מרכזי במנגנון שמשפיע על פעילות הלב וכלי הדם באנשים בריאים".

 

המחקר מעניק הוכחה נוספת לכך שלא כל החיידקים רעים, וכי השמדת החיידקים בחלל הפה עלולה לגרור השפעות ביולוגיות שאינן בהכרח טובות. "המחקר הראה שלחיידקי חלל הפה השפעה עצומה על הגוף וחשיבות גבוהה בשלב ההתאוששות לאחר פעילות גופנית", אמרו החוקרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מי פה והקשר ללחץ דם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים