שתף קטע נבחר

ל-2.5 מיליון איש בגוש דן ובדרום אין ממ"ד בבית

לפי בדיקת התאחדות הקבלנים, בבת ים בה רוב הבנייה ישנה, 89% מהדירות נבנו ללא ממ"ד. בדיקה קודמת מצאה כי בצפון גרים 800 אלף איש ללא ממ"ד. נשיא ההתאחדות: "ראשי עיריות שמתנגדים לתוכנית תמ"א 38 מסכנים את תושביהם"

 

 

העורף חשוף: כ-2.5 מיליון תושבים בערי גוש דן, בשפלה ובדרום גרים בדירות שאין בהן ממ"דים. כך עולה מסקירה שערכה התאחדות הקבלנים. בדיקת "ממון" ו-ynet קודמת מצאה כי בצפון גרים 800 אלף תושבים נוספים ללא מרחב מוגן דירתי.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו  

 

בצל ההסלמה: דיזנגוף סנטר נסגר בבוקר ונפתח

מפעלים רבים בדרום נשארו סגורים: "נזקים של מיליונים"

בגלל המצב: אין לימודים ועבודה - האם תקבלו שכר?

 

לפי הנתונים שמסרו כלכלני ההתאחדות, בתל אביב יש כ-150 אלף דירות ללא ממ"ד, המהוות כ-73% מהדירות בעיר. ברמת גן כ-45 אלף דירות הן ללא ממ"ד, המהוות כ-71% מהדירות בעיר. בגבעתיים, 76% מהדירות נבנו ללא ממ"ד, ובחולון הנתון הוא 74% מהדירות.

בעקבות ההסלמה וירי הרקטות מעזה: פגיעה בבית בנתיבות (צילום: גדליה בלום)
פגיעת רקטה בבית בנתיבות(צילום: גדליה בלום)

בולטת בין ערי גוש דן היא בת־ים, שבה 89% מהדירות נבנו ללא ממ"ד כי עיקר הבנייה בעיר היא בנייה ישנה. בראשל"צ, פתח־תקווה ורחובות, אשר חוו בנייה רבה בעשורים האחרונים, שיעור הדירות ללא ממ"ד נמוך יותר, בין 51% ל-56%.

 

גם בערי השפלה והדרום הנתונים לא מעודדים. באשדוד 54% מהדירות נבנו ללא ממ"ד, באשקלון 38%, בבאר שבע 58%, בדימונה 68%, ובירוחם 70% מהדירות נבנו ללא ממ"ד.

 

לדברי ראול סרוגו, נשיא ההתאחדות, "חדרי הממ"ד הוכיחו עצמם כמצילי חיים, אך בגוש דן ובדרום רבים התעוררו אתמול למתיחות כשהם ללא הגנה מיידית".

   ()
 

שאלת ביטול תמ"א 38

הסקירה בחנה כמה יחידות דיור יש בכל עיר, וכמה דירות נבנו בה עם ממ"ד מאז 1993, והעריכה את מספר הדירות ללא ממ"ד בכל עיר. הנתונים לא מתייחסים לדירות קיימות שהוסיפו להן ממ"ד ודירות שלהן משויך מקלט.

 

הנושא מעלה את שאלת ביטול תמ"א 38, במסגרתה מחזקים מבנים ישנים ומוסיפים ממ"ד לכל דירה. לדברי הקבלנים, ראשי הערים שמתנגדים לתוכנית, טועים קשות. סרוגו אמר כי "מי שמתנגד לתמ"א 38, מסכן את תושביו. מיגון איננו לוקסוס. אני מקווה שמקבלי ההחלטות נוכחו בהכרח למגן את תושבי המדינה, ושהוויכוח בנושא נגמר".

 

לדברי יהודה כתב, סגן נשיא התאחדות הקבלנים ויו"ר ארגון הקבלנים והבונים במחוז תל אביב והמרכז, "מקלט ציבורי אזורי אינו פתרון. הדרך היחידה לספק מיגון אמיתי לציבור, בעיקר באזור צפוף, היא על ידי ממ"דים, וניתן להעתיק את מודל המיגון של עוטף עזה, שהיה באחריות מערכת הביטחון והסתיים לאחרונה. היקף הפרויקטים של התחדשות עירונית לא קרוב אפילו לפוטנציאל של חיזוק מבנים ובנייה מחדש של דירות עם מרחב מוגן. משרד הביטחון צריך לחייב ראשי ערים לממש פרויקטים של תמ"א 38, ולא להמתין לגיבוש תוכניות חדשות".

 

זאב בילסקי, ראש קבינט הדיור, מסר: "המועצה הארצית לתכנון ובנייה בראשותי אישרה, בהסכמת השלטון המקומי, להאריך את תמ"א 38 בעוד 3 שנים. הטילים שנורו אתמול לעבר גוש דן הם תזכורת כואבת למצבה המיוחד של ישראל וכל תוספת של ממ"ד לבניין ישן עשויה להציל. בימים בהם רמת האיום על העורף בשיא, חשוב לקדם תכנון לפינוי בינוי בכל רחבי הארץ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות המשטרה
פגיעה ישירה בבית בנתיבות
צילום: דוברות המשטרה
מומלצים