שתף קטע נבחר

הפרלמנט ההולנדי לממשלה: לא לסמן מוצרים מההתנחלויות

הפרלמנט העביר החלטה שקוראת לממשלה לוודא כי החלטת ביה"ד האירופי שהורה לסמן מוצרים מההתנחלויות לא תיושם, אלא אם יסומנו מוצרים מכלל השטחים השנויים במחלוקת בעולם

הפרלמנט ההולנדי העביר היום (ג') החלטה הקוראת לממשלה לוודא שהחלטת בית הדין האירופי לצדק שהורה לסמן מוצרים מההתנחלויות לא תיושם, אלא אם יסומנו מוצרים מכלל השטחים השנויים במחלוקת ברחבי העולם. ההחלטה עברה ביוזמה משותפת של ידידי ישראל הנוצרים בפרלמנט ואנשי שגרירות ישראל בהאג. עם זאת, מדובר בצעד הצהרתי בלבד ללא משמעות מעשית לפי שעה.

 

82 מחברי הפרלמנט הצביעו בעד ההחלטה, ו-68 התנגדו לה. גורמים מדיניים ציינו כי מדובר בהחלטה חשובה, שכן הפרלמנט הוא זה שמתווה את הקווים המנחים לפעולת הממשלה. לדבריהם, יהיה קשה מאוד לא למלא אחר רוח הדברים מאחר שההחלטה עברה בקונצנזוס של הקואליציה.

מעלה אדומים (צילום: AFP)
מעלה אדומים. ארכיון(צילום: AFP)

ההחלטה, שהייתה הראשונה מסוג זה במדינה אירופית לאחר החלטת בית הדין, עברה בתמיכה מלאה של הקואליציה, שבה חברה גם מפלגת שמאל ליברלית. בנוסח נכתב כי יישום ההחלטה רק כלפי מוצרים מההתנחלויות ביהודה ושומרון אינו הוגן. בהחלטה הוזכרו אזורי סכסוך אחרים כמו הסהרה המערבית שסופחה למרוקו וגם צפון קפריסין. בפרלמנט קראו לממשלת הולנד לפעול מול האיחוד האירופי נגד היחס הבלתי-שוויוני כלפי מדינת ישראל.

 

בין יוזמי ההחלטה היה חבר הפרלמנט ההולנדי ג'ואל וורדבינד. שגריר ישראל בהולנד נאור גילאון הודה לו ולכלל התומכים בהחלטה. "אני מקווה שאם ממשלת הולנד לא תצליח לשכנע את האיחוד האירופי ליישם את ההחלטה על כלל השטחים השנויים במחלוקת, הם לפחות לא יישמו אותה", אמר גילאון.

 

בהולנד חיות קהילות בעלות שורשים מרוקאיים וטורקיים. למרות זאת, בחרו בפרלמנט המקומי לציין דווקא את האזורים השנויים במחלוקת הללו אל מול ההתנחלויות הישראליות.

 

המוצרים יסומנו בהולנד? יקב פסגות (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
המוצרים יסומנו בהולנד? יקב פסגות(צילום: עפר מאיר)

בשבוע שעבר פסק בית הדין האירופי לצדק בלוקסמבורג כי כל 28 מדינות האיחוד האירופי מחויבות לסמן את תוצרת ההתנחלויות מהגדה המערבית, ממזרח ירושלים ומרמת הגולן ולציין שמדובר בתוצרת מ"התנחלות ישראלית". מדובר בערכאה עליונה שאין אפשרות לערער על החלטותיה.

 

בישראל הביעו חשש שהפסיקה תיתן דלק לתנועת ה-BDS ולארגוני דה-לגיטימציה לדרוש מהמדינות יישום מלא של הנחיות נציבות האיחוד האירופי משנת 2015 לסמן את תוצרת ההתנחלויות ככזו – יישום שהיה מוגבל מאוד ונעשה במספר קטן מאוד של מדינות. בנוסף, בישראל הביעו חשש כי תנועת ה-BDS תנצל את התקדים כדי לקרוא למדינות נוספות בעולם מחוץ לאירופה לסמן את תוצרת ההתנחלויות.

 

הפסיקה באה בעקבות עתירה שהגיש יקב פסגות מהמועצה האזורית בנימין לבית המשפט המנהלי בצרפת נגד הנחיית הנציבות. בעתירה טענה הנהלת היקב בין היתר כי ההנחיה נוגדת את החוקה הצרפתית. בית המשפט הצרפתי קיבל את הטענות, ובהתאם הורה למשרד הכלכלה הצרפתי להקפיא את יישום ההנחיות ולא לסמן יותר מוצרים מהשטחים עד להודעה חדשה, זאת בניגוד להחלטות קודמות בנושא. ואולם, מכיוון שמדובר ברגולציה אירופית, בית הדין הצרפתי העביר את הנושא להכרעת בית הדין האירופי לצדק, שמקום מושבו בלוקסמבורג. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הולנד לא תסמן מוצרים? מעלה אדומים
צילום: AFP
מומלצים