שתף קטע נבחר

"די לירות בעיניים": לבנון מזועזעת מהאלימות

ההתנגשויות השבוע בלבנון, שבהן נפצעו מאות מפגינים, היו מהאלימות ביותר מאז פרוץ המחאה. הגולשים ברשת מכסים את עיניהם לאות הזדהות, וקוראים לשוטרים להימנע מירי כדורי גומי. מנגד, בממשלה יש מי שמאשים את המפגינים באלימות: "להרתיע אותם"

 

 

הרוחות בלבנון ממשיכות לסעור בעקבות העימותים האחרונים בין המפגינים לבין כוחות הביטחון, שהיו מהאלימים ביותר מאז פרוץ המחאה לפני כשלושה חודשים. יותר מ-540 איש משני הצדדים נפצעו בהתנגשויות שבהן השליכו מפגינים אבנים וירו זיקוקים, בעוד השוטרים ירו לעברם גז מדמיע וכדורי גומי.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

הזעזוע מהאירועים מתבטא למשל בקמפיין חדש ברשתות החברתיות, שבמסגרתו מעלים לבנונים רבים תמונות שלהם מכסים את אחת מעיניהם, לאות הזדהות עם המפגינים שנפצעו. הגולשים מצרפים לתמונתם את ההאשטג #המהפכה שלנו, העיניים שלכם (בערבית: ثورتنا عيونكم, ثورتنا عيونكم).

  ()
מחאה ברשת. מאות נפצעו בלבנון

המחאה בלבנון נגד הממשלה ()

לקמפיין, שזוכה לפופולריות רבה ברשת, הצטרפה היום מגישת הרדיו הלבנונית דניאל קוזח. "אני מבקשת להזדהות עם המהפכה שלנו, העיניים שלכם. מספיק לירות לכל עבר, מספיק לירות בעיניים", היא אמרה תוך שהיא מכסה את עינה בשידור החי. "אנשי הביטחון הנכבדים, כדורי הגומי לא מיועדים לזה. לא ככה יורים אותם, אתם לא יודעים איך להשתמש בהם. משתמשים בזה בכל העולם בהפגנות, זה נכון. אבל בשונה מהעולם, אצלנו לא מכוונים מרחוק לכיוון הרגליים אלא מקרוב ולכיוון הראש והעיניים", היא טענה.

 

צועדים אל הלא-נודע

אתמול הזהיר ראש הממשלה סעד אל-חרירי – שהתפטר מתפקידו אך ממשיך לכהן כראש ממשלת מעבר – מפני "מעגל של קריסה" בלבנון. הוא אמר כי יש "צורך דחוף" להקים ממשלה חדשה על מנת למנוע את החרפת המשבר.

 

"המדינה צועדת אל עבר הלא-נודע, והצוות שאחראי על הקמת ממשלה לוקח את הזמן שלו", צייץ אל-חרירי בטוויטר. בחודש שעבר העניק רוב של מחוקקים בפרלמנט את המנדט להרכבת הממשלה לחסאן דיאב, שר החינוך לשעבר. דיאב נחשב למועמד עצמאי, וגם הסיעות של חיזבאללה ותנועת אמל השיעית תמכו בו. אולם עד כה דיאב לא הצליח להרכיב ממשלה, והסיעות השונות ממשיכות להתווכח על התיקים שיקבלו בה.  

המחאה בלבנון נגד הממשלה ()

המחאה בלבנון נגד הממשלה ()
 

בצל המבוי הסתום, בשבת בערב פרצו עימותים קשים בין מפגינים לכוחות הביטחון, האלימים ביותר מאז החלה המחאה. העימותים החלו לאחר שהמפגינים, שחלקם הסתירו את פניהם בצעיפים, השליכו אבנים, עציצים ושאר חפצים לעבר השוטרים – שניסו למנוע מהם להגיע לבניין הפרלמנט. כאמור, הם ירו לעבר המפגינים גז מדמיע וכדורי גומי. גם ביום ראשון בערב התרחשו עימותים אלימים, וכאמור בסך הכול נפצעו יותר מ-540 איש משני הצדדים.

 

אחד המפגינים שנפצעו, צעיר בן 22 ששוחח עם סוכנות הידיעות AFP בעילום שם, סיפר כי כוחות הביטחון הכו אותו עד זוב דם. "ארבעה מהם הכו אותי עם אלות", סיפר מבית החולים שבו הוא עדיין מאושפז. "הם גררו אותי על הקרקע לפני שהחלו לבעוט בי. אחד מהם הטיח את בסיס של משגר הגז המדמיע בפה שלי, אחר נתן לי אגרוף בראש".

 

 

כיתוב:  הפגנה מפגינים עימותים ביירות לבנון (צילום: EPA)
גורמים בממשלה: "להרתיע את המפגינים". ההפגנות בביירות בתחילת השבוע(צילום: EPA)

כיתוב:  הפגנה מפגינים עימותים ביירות לבנון (צילום: AP)
(צילום: AP)

כיתוב:  הפגנה מפגינים עימותים ביירות לבנון (צילום: AP)
(צילום: AP)

כיתוב:  הפגנה מפגינים עימותים ביירות לבנון (צילום: AP)
(צילום: AP)

בניגוד לגולשים ברשת, נשיא לבנון מישל עאון הביע דווקא הזדהות עם כוחות הביטחון. אתמול נפגש עם ראשיהם וקרא לפתח תוכנית להרתעת קבוצות "אלימות". לפי גורמים שנכחו בפגישה, הוא הדגיש כי השוטרים צריכים להגן על מפגינים לא-אלימים. באותה פגישה, לפי גורם ממשלתי אחד, כינו המשתתפים את המפגינים "מסתננים", והאשימו אותם באלימות כלפי כוחות הביטחון ובהשחתת רכוש. לפי אותו גורם, שדיבר בעילום שם, בפגישה נידונו דרכים לאופן שבו ניתן יהיה "להרתיע" את המפגינים.

 

המחאה בלבנון, נזכיר, החלה באוקטובר אשתקד. הזרז המיידי להפגנות אז היה החלטת הממשלה להטיל את "מס הווטסאפ", מס על שיחות קוליות באפליקציית המסרים המיידיים, שנועד להפחית את ההפסדים של חברות התקשורת המקומיות, שתעריפיהן נחשבים גבוהים מלכתחילה. בעקבות מחאת ההמונים בוטל המס, אבל המפגינים ראו בעצם ההחלטה להטיל אותו רק דוגמה אחת מני רבות לניהול הכלכלי הכושל של ארצם, והמשיכו בהפגנות, אם כי בעצימות נמוכה יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הלבנונים מזדהים עם המפגינים הפצועים
מומלצים