שתף קטע נבחר

אדלשטיין התפטר מתפקיד היו"ר: "בג"ץ מחריב את הכנסת"

דרמה במליאה: אחרי שבע שנים ברצף בתפקיד, ולאחר הכרעת בג"ץ כי עליו לקיים הצבעה - אדלשטיין הודיע על התפטרותו ותקף בחריפות את בג"ץ. "החלטתו - ליקוי מאורות מסוכן", אמר - ונעל את המליאה, שתתכנס רק ביום שני. בכחול לבן יפנו לבג"ץ בטענה לביזיון בית המשפט

שבע שנים ברצף כיו"ר הכנסת מסתיימות עתה: יולי אדלשטיין הודיע הבוקר (יום ד') על התפטרותו מהתפקיד, בעקבות הכרעת בג"ץ, שפסק כי עליו לקיים הצבעה לבחירת יו"ר הכנסת. הוא מסר הודעה מיוחדת עם פתיחת הדיונים, ותקף את החלטת בג"ץ: "פרשנות חד צדדית וקיצונית".

 

אדלשטיין נעל את המליאה, ואמר שתתכנס רק ביום שני - כך הוא למעשה מושך זמן נוסף ומעכב מכחול לבן מלקדם את הצעות החוק שהגישה ונועדו למנוע מנתניהו מלכהן כראש ממשלה תחת כתב אישום. בכחול לבן יפנו לבג"ץ בטענה לביזיון בית המשפט. יו"ר כחול לבן בני גנץ נכנס ללשכתו של אדלשטיין לאחר הודעתו ושוחח עמו.

 

לאחר התפטרותו של אדלשטיין הגיש יועמ"ש הכנסת איל ינון הודעה מעדכנת לבג"ץ, לפיה הבהיר לאדלשטיין כי עליו לקיים את ההצבעה היום למרות התפטרותו, אך אדלשטיין מסר לו כי הוא לא מתכוון לעשות זאת.

 

הודעתו המלאה של יועמ"ש הכנסת לבג"ץ

 

יולי אדלשטיין (צילום: דוברות הכנסת עדינה ולמן)
יולי אדלשטיין מודיע על התפטרותו(צילום: דוברות הכנסת עדינה ולמן)
 

 

 

דבריו של אדלשטיין: "ביום שני השבוע, בית הדין הגבוה לצדק קבע, שעל יושב ראש הכנסת להעמיד להצבעה עוד השבוע את בחירתו של יושב ראש הכנסת החדש. החלטת בג"ץ אינה מבוססת על לשון החוק, אלא על פרשנות חד צדדית וקיצונית. החלטת בג"ץ סותרת את תקנון הכנסת, ומחריבה את עבודתה של הכנסת. זו החלטה שגויה וחמורה המביאה לידי ביטוי ליקוי מאורות מסוכן. כמי ששילם מחיר אישי כבד של שנות מאסר ועבודות פרך על הזכות לחיות כאזרח במדינת ישראל,  אין צורך בהסברים עד כמה אני אוהב את מדינת ישראל ואת עם ישראל. ולכן, לא אניח לישראל להידרדר לאנרכיה, ולא אתן יד למלחמת אחים".

 

 

 

זוהר: "הסיכוי לאחדות נהרס". שלח: "אדלשטיין ביזה את העליון"

 

 

"התפטרות אדלשטיין לא מבטלת את פסיקת בג"ץ"

 

במקביל להודעתו של אדלשטיין בכיכר הכנסת הפגינו עשרות אנשים ממחאת "הדגלים השחורים" שמניפים שלטים שבהם נכתב: "מצילים את הדמוקרטיה" ו-"אדלשטיין הוא בריון בשירות ביביזיון". מאות רכבים עם דגלים שחורים ודגלי ישראל צפרו והמפגינים קראו: "יולי יולי תתפטר המדינה חשובה יותר".

 

לאחר ההתפטרות מסרו נציגי המוחים כי "הסירוב של ראשי הליכוד, בראשות הנאשם נתניהו, לכבד את החלטת בג"צ מדגיש את עומק הבור שבו נמצאת הדמוקרטיה הישראלית. זהי שעת מבחן לא רק למנהיגים, אלא גם לנכונות של הישראלים להיאבק, גם ובמיוחד בשעת משבר, עבור הדמוקרטיה. אי קבלת תוצאות הבחירות זו חתירה תחת יסודות הדמוקרטיה הישראלית, הכרעת הרוב, שלטון הרוב ושלטון החוק, אנו נמשיך לעמוד על המשמר עד אשר הדמוקרטיה הישראלית תחזור למסלולה".

 

מחאת הדגלים השחורים (צילום: גיל יוחנן )
מחאת הדגלים השחורים(צילום: גיל יוחנן )

מחאת הדגלים השחורים (צילום: גיל יוחנן )
(צילום: גיל יוחנן )

מחאת הדגלים השחורים (צילום: גיל יוחנן )
מפגינים מחוץ לכנסת(צילום: גיל יוחנן )

 

ח"כ יאיר לפיד (כחול לבן) תקף: "יו"ר כנסת שמפר צו של בית המשפט העליון זו אנרכיה. נתניהו שלח את יולי לשרוף את הדמוקרטיה? איפה חברי הכנסת ההגונים של המחנה הלאומי? אנחנו נגן על הדמוקרטיה בכל דרך".

 

ח"כ תמר זנדברג (מרצ) אמרה: "התפטרות אדלשטיין לא מבטלת פסיקת בג"ץ. אם לא יכול מצפונית לקיימה טוב שהתפטר אבל הפסיקה לא נוגעת לו כאזרח פרטי אלא כיו״ר מוסד שלטוני. או שהוועדה המסדרת לוקחת פיקוד ומפעילה את הכנסת או שהיא בוחרת סגן שיעשה זאת. בכל מקרה אדלשטיין לא יכול להפר פסיקת בג״ץ בהתפטרות והכנסת חייבת לקיימה".

 

מנגד טען שר התחבורה בצלאל סמוטריץ': "אדלשטיין הקריב את עצמו בממלכתיות ראויה להערכה על מזבח הדיקטטורה השיפוטית .בהתפטרותו הגן יו"ר הכנסת על הדמוקרטיה הישראלית ועל עצמאותה החשובה של הכנסת ומסרב לקיים פסיקה שדגל שחור מתנוסס מעליה".

 

השרה מירי רגב אמרה: "כפיים. גנץ, לפיד, אשכנזי, בוגי וליברמן, הצלחתם. אתם חתומים בדפי ההיסטוריה על אחד המהלכים השפלים ביותר שידעה הדמוקרטיה הישראלית. יו"ר הכנסת מתפטר בשעת חירום שהאנושות לא ידעה כמוה. הנה, קיבלתם מה שרציתם, קחו את זה מכאן, נהלו זאת לבד, מיעוט יהודי יחד עם רשימת תומכי הטרור".

 

 

 

אין התייחסות בחוק

ההשלכות המנהלתיות של התפטרות אדלשטיין עדיין אינן ברורות לחלוטין. יש לציין כי חוק יסוד הכנסת קובע כי לאחר הבחירות ועד בחירת יו"ר הכנסת, ימשיך לכהן בתפקידו יו"ר הכנסת היוצאת אם שב ונבחר כח"כ. לכן, אדלשטיין ניהל את הישיבות הראשונות. החוק מתייחס גם למקרה שיו"ר הכנסת לא נבחר כח"כ - ואז יכהן הוותיק שבחברי הכנסת, שאינו ראש הממשלה, שר או סגן שר, כיו"ר הכנסת בפועל. במקרה כזה חבר הכנסת הוותיק הוא עמיר פרץ, שנבחר לראשונה לכנסת בבחירות לכנסת ה-12 בשנת 1988. עם זאת, אין התייחסות בחוק למקרה שיו"ר הכנסת - שכיהן בכנסת הקודמת - נבחר לכנסת, אבל מתפטר מתפקידו לפני שנבחר יו"ר חדש.
 
יולי אדלשטיין (צילום: דוברות הכנסת עדינה ולמן)
אדלשטיין בדרך החוצה מהמליאה(צילום: דוברות הכנסת עדינה ולמן)
היועץ המשפטי של הכנסת יצטרך להכריע מה יקרה בהמשך, וייתכן כי גם בג"ץ יידרש לעניין, אם תוגש עתירה בנושא. חשוב להדגיש כי ליו"ר כחול לבן בני גנץ יוותרו אחרי יום שני רק כשבועיים למנדט להרכבת הממשלה, כולל ימי חג הפסח. לפיכך הוא צפוי לבקש מהנשיא ריבלין ארכה בת שבועיים.

  

על אדלשטיין הופעלו לחצים כבדים מהצד הימני של המפה שלא לפעול בהתאם להוראת בג"ץ, בנימוק שאין זה מסמכותו לקבל החלטה כזאת. מנגד, אתמול קראו לו בכירים בליכוד ובגוש הימין לפעול לפי החלטת בג"ץ, בהם ח"כ ניר ברקת והשרים זאב אלקין, יובל שטייניץ ונפתלי בנט. הם הצטרפו לגדעון סער, גלעד ארדן ואיילת שקד, שכבר ביום שני טענו שיש לכבד את החלטת בג"ץ – גם אם לא מסכימים איתה – ולמנוע אנרכיה.

 

 

 

השר יריב לוין אמר הבוקר לאולפן ynet כי דרישת בג"ץ מאדלשטיין היא רמיסת ריבונות הכנסת: "מה שמתרחש כאן הוא דבר שלא קיים באף דמוקרטיה. הרי כולנו מבינים שלו נשיאת בית המשפט העליון הייתה באמת מגיעה עם משמר בתי המשפט ופותחת את מליאת הכנסת. הדבר הזה היה בלתי מתקבל על הדעת. השופטים הוא עושים את זה פשוט בדרך אחרת, באמצעות כתיבת פסק דין. אבל השורה התחתונה היא אותה שורה תחתונה, ריבונות הכנסת נרמסת לחלוטין, יו"ר הכנסת נרמס לחלוטין, וניהול הפרלמנט עובר לידי בתי המשפט".

 

 

 

בני גנץ בנימין נתניהו  (צילום: ערוץ הכנסת)
נתניהו וגנץ. הסיכוי לאחדות ירד(צילום: ערוץ הכנסת)

על המגעים לאחדות עם כחול לבן אמר: "קיימנו משא מתן בסה"כ די אינטנסיבי, והצלחנו כבר ביום חמישי בשבוע שעבר להגיע להבנות ביחס לכמעט כל הנקודות שהיה צריך לסכם. ואז קרה פשוט דבר מדהים. במקום לשבת ולקיים עוד ישיבה או שתיים, פתאום כחול לבן ניתקו כל מגע. נדמה לי שאולי שדווקא בגלל שאנחנו היינו במצב של יכולת להגיע לסיכומים".

 

ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) התייחס לנושא גם הוא הבוקר בראיון לאולפן ynet: "השימוש שעושה יו"ר הכנסת, בתקופה האחרונה בכנסת, הוא לא ראוי. הוא מעמיד את כל כהונתו באור שלילי וחבל. אחרי שבע שנים כיו"ר כנסת, האקורד סיום הזה, זה מה שיזכרו בסוף. שיו"ר הכנסת, מונע, מרוב חברי הכנסת, לממש את זכותם. יש מפתח קסם בדמוקרטיה הישראלית - 61, אלא אם כן אנחנו מבטלים את העניין של רוב ומיעוט, ואתה צריך שיהיו לך 58 חברי כנסת, כדי לקבל רוב בכנסת. אבל לא, אתה עם 61 חברי כנסת, זה הרוב, הרוב קובע.

 

 

 

 

הוא הוסיף: "לא יכול להיות שהכנסת תהיה תלויה בממשלה. אין אפשרות לכנסת לממש את זכותה לבחור מי עומד בראשה. הרי הדבר הבסיסי ביותר בדמוקרטיה, רוב ומיעוט בכנסת והפרדת רשויות, לעמדת הממשלה אין שום משמעות".

 

אתמול שיגר ראש הממשלה בנימין נתניהו מסר לגנץ ואמר: "זו שעת מבחן למנהיגות ואחריות לאומית. אזרחי ישראל זקוקים לממשלת אחדות שתפעל להצלת חייהם ופרנסתם. זה לא הזמן לבחירות רביעיות. שנינו יודעים שהפערים בינינו קטנים ושניתן להתגבר עליהם ולהקים ממשלה. בוא ניפגש עכשיו ונקים ממשלה עוד היום. אני מחכה לך". 

 

גנץ השיב שקודם ישלים את מהלכיו בכנסת ולאחר מכן יתפנה לניסיונות להרחיב את הממשלה. הוא ציין שבכנסת הוקמו ועדת הכספים, ועדת חוץ וביטחון, ועדה שתטפל בנושא הקורונה ועוד.  

 

גנץ: "לפי פסק הדין של בג"ץ, נמנה יו"ר כנסת כפי שמתחייב במדינה דמוקרטית. לא יעזרו הספינים, המתקפות משולחות הרסן על בית המשפט, עליי ועל שותפיי. אני קודם כל אחזיר את הדמוקרטיה הישראלית לתפקוד מלא - ללא פחד וללא מורא. אחר כך בכוונתי לדון בכל הדרכים האפשריות להקים ממשלת אחדות שתיאבק בקורונה ותטפל באתגרים הנוספים שלפתחנו".

 

ירון דרוקמן, אלכסנדרה לוקש וגלעד כהן השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות הכנסת עדינה ולמן
יולי אדלשטיין
צילום: דוברות הכנסת עדינה ולמן
מומלצים