שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock, עמית שאבי, ירון ברנר

תוכנית ההקפאה של לפיד: "הזדמנות לגנץ ולנתניהו למנוע בחירות"

חברי יש עתיד-תל"ם העלו מחדש הצעת חוק שניסו בעבר לקדם ברביעיית כחול לבן, וקוראים להקפיא את המצב הפוליטי עד לפתרון משבר הקורונה. "צו השעה מחייב את כלל נבחרי הציבור להתגייס", הסבירו בהצעת החוק. במקביל: נתניהו הזמין את גנץ לפגישה נוספת, ויו"ר כחול לבן התנה זאת בהתקדמות צוותי המו"מ

 ישיבת סיעה כחול לבן  (צילום: AFP)
לפיד ויעלון(צילום: AFP)
 

כשברקע המשבר בשיחות להקמת ממשלת אחדות והקשיים המתעוררים בו, חברי סיעת יש עתיד-תל"ם הגישו היום (חמישי) מחדש הצעת חוק - שאושרה בעבר על ידי רביעיית הנהגת כחול לבן כשעוד הייתה מאוחדת - המבקשת להקפיא את המצב הקיים בכנסת באמצעות הוראת שעה, ולהתפנות לעניינים הפוליטיים רק לאחר התקופה.

 

עד כה, יו"ר כחול לבן בני גנץ לא נענה להצעה משום שהכריע בעד ממשלה עם הליכוד בראשית נתניהו, אולם מרגע שהשיחות הסתבכו החליטו שותפיו לשעבר להציף מחדש את הפתרון שהוצע, בניסיון לגבש לו רוב - אם לא על ידי גנץ, אז על ידי נתניהו.

  (צילום: shutterstock, טל שחר)
לאחר פקיעת המנדט: נתניהו וגנץ ייפגשו שוב(צילום: shutterstock, טל שחר)
 

 

 

 

"בימים אלה מתמודדת ישראל עם מגפה חסרת תקדים, אשר השפעתה על המשק והחברה בישראל טרם ידועה, אך צפויה להיות קשה", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק. "צו השעה מחייב את כלל נבחרי הציבור להתגייס יחד, כדי לסייע לאזרחי ישראל בהתמודדות עם המשבר, ועל כן עולה הצורך להקפיא את ההליך הפוליטי על מנת לאפשר למוסדות המדינה להתמודד עם המגפה".

 

עוד צוין כי "הוראת השעה המוצעת נועדה להתאים את לוח הזמנים הפוליטי הנגזר מהוראות חוק יסוד: הממשלה למצב הדברים יוצא הדופן בו שרויה מדינת ישראל, באמצעות 'הקפאה' למשך חצי שנה של התקופה המנויה בסעיף 10 לחוק יסוד: הממשלה".

 

הצעת החוק מגיעה לאחר שביומיים האחרונים, בעיקר מאז פקיעת המנדט של גנץ, נדמה היה שהנושאים שבמחלוקת הסתבכו בעיקר סביב סוגיית הרוטציה ומנגנוני החקיקה שיבטיחו את קיומה. "בנסיבות האלה, הקמת ממשלת שחיתות מנופחת היא אסון לאומי", אומר לפיד. הוא ציין כי "הרעיון שאנחנו נגרר לבחירות רביעיות, הוא מחריד. זה ניתוק גמור מהמציאות. לפיכך אני חוזר להצעה שכבר העליתי. הצעה פשוטה, נקיה. ללכת לשישה חודשי הקפאה. הבית הזה יצביע על הוראת שעה לתיקון סעיף 10 לחוק יסוד הממשלה ונלך להקפאת מצב".

אביגדור ליברמן בבוקר שאחרי הבחירות (צילום: שלו שלום)
"הנשיא יהיה רשאי למנות ממשלת מומחים". הצעת ליברמן(צילום: שלו שלום)

הבוקר פרסם ליברמן קריאה לגנץ ברוח דומה, וקרא להעביר במסלול חקיקה מהיר מספר הצעות וביניהן הצעה שלפיה במקום החוק המעניק לכנסת 21 יום להקים ממשלה עד לפיזורה, תקבל הכנסת שישה חודשים בהם תכהן ממשלת המעבר עם סמכויות מוגבלות וברורות.

 

"לאחר חצי שנה, במידה ולא תוקם ממשלה, הנשיא יהיה רשאי למנות ממשלת מומחים שתורכב מ-18 שרים בלבד ללא סגני שרים, כאשר השרים לא יהיו מקרב חברי הכנסת או כאלו שהיו חברים במפלגה כלשהי במהלך 5 השנים שקדמו להקמת הממשלה", ציין ליברמן.

 

במקביל, ראש הממשלה בנימין נתניהו הזמין את יו"ר כחול לבן בני גנץ לפגישה נוספת הערב של משא ומתן, חרף פקיעת המנדט. יו"ר כחול לבן התנה את הפגישה בהתקדמות צוותי המו"מ. הבוקר הודיע נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין כי המנדט חוזר, לפי החוק, לכנסת, ובמכתב ששיגר לגנץ כתב כי הוא מקווה שנבחרי הציבור יצליחו למנוע בחירות רביעיות.

 

"אנו מצויים במערכת בחירות הנערכת זו הפעם השלישית, בתקופה של כשנה, ברצף, בלא שעלה בידי מי מנבחרי הציבור להרכיב ממשלה שתזכה לאמון הכנסת", כתב הנשיא. "כנשיא המדינה מוטלת עלי החובה על פי חוק יסוד: הממשלה לפעול להביא להרכבת ממשלה בישראל, מהר ככל הניתן, ובהתאם לכך הפעלתי את סמכותי במערכת הבחירות לכנסת ה- 23".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים