שתף קטע נבחר

תיעוד: קינון של ציפור נדירה בגבול ירדן

חוקרים תיעדו קן של תחמס נובי באזור הערבה. בישראל, כך על פי הערכות, חיים כ-75 עד 100 זוגות של הציפור, ששירת הזכרים שלה נשמעת כמו נביחת כלב רחוקה

פקחי רשות הטבע והגנים וחוקרי מו"פ מדבר וים המלח איתרו לראשונה קן של הציפור הנדירה "תחמס נובי" והניחו מצלמת שטח שתיעדה את התנהגות הקינון של הציפור הנדירה.

 

 

אוהד הצופה, אקולוג רשות הטבע והגנים, סיפר על הציפור הנדירה: "התחמס הנובי הוא אחד מהנדירים שבציפורי ישראל. התחמסים הם עופות לילה המתמחים בציד חרקים באוויר. התחמס הנובי הוא הקטן בתחמסי ישראל, בעל גוון חום - חלודי בהיר וכתמים לבנים בכנף ובקצות הזנב הבולטים בתעופה".

 

הוא סיפר גם על הקולות שמשמיעות הציפורים: "שירת הזכרים נשמעת כנביחת כלב רחוקה, והיא מושמעת בחודשי האביב והקיץ. התחמס ניזון בעיקר מעשים, שאותם הוא מאתר בתצפית מהקרקע, תוך שהוא נעזר בעיקר בחוש הראייה, ולכן הוא פעיל יותר בלילות שבהם תאורת הירח חזקה ואז נוסק למעלה ולוכד אותם. האוכלוסייה מוערכת - מצפון ים המלח ועד הערבה הדורמית - בכ-75 עד 100 זוגות, רובם במלחות בצפון הערבה". הצופה הדגיש כי עד כה לא ניתן היה לעקוב אחר התנהגות הקינון של התחמסים, כיוון שעיקר הנחלות היו באזורים חשודים במיקוש.

 

קינון של תחמס נובי בערבה (צילום:  אורן פריטל רשות הטבע והגנים וד
קינון של תחמס נובי בערבה(צילום: אורן פריטל רשות הטבע והגנים וד"ר עודד קינן)

 

אבל לאחרונה הצליחו החוקרים להשיג את התיעוד הנדיר. אישה שטיילה בערבה שמה לב לתחמס נובי המקנן על הקרקע באזור נגיש יחסית, היא פנתה לד"ר יואב פרלמן מהחברה להגנת הטבע, שחקר בעבר את התחמסים.

 

פרלמן העביר את המיקום לד"ר עודד קינן, אקולוג ממו"פ מדבר וים המלח, שביחד עם פקח רשות הטבע והגנים אורן פריטל איתרו את הקן והניחו מצלמת שביל על מנת ללמוד טוב יותר את אורחות החיים של הציפור הנדירה.

 

ברשות הטבע והגנים אמרו כי נראה שזהו מחזור הקינון השני של התחמסים, כיוון שבצילומים גם נראה פרחון (פרט צעיר שפרח מהקן לפני מספר שבועות).

 

התחמס הנובי מאוים בעיקר מהרס מקומות החיוּת, בעיקר על ידי התרחבות שטחי חקלאות על חשבון מלֵחות. כמו כן הוא נפגע מהרעלות - ככל הנראה על ידי חומרי הדברה קוטלי-חרקים ודריסה על ידי כלי רכב. המין רגיש מאוד לדריסה בגלל נטייתו של התחמס להישאר קפוא על מקומו בעת שהוא מסונוור על ידי פנסי רכב ומהפרעות ישירות - בעיקר על ידי מטיילים ברכבי-שטח. וכעת עולה איום חדש וממשי: הקמת גדר תייל בגובה של כשלושה מטרים בגבול בין ירדן לישראל, בדיוק באזור שבו מרוכזת כ-75% מאוכלוסיית המין. רשות הטבע והנגים פועלת לכך שהגדר שתוקם תסומן ותובלט כך שהתחמסים (ועופות אחרים) יבחינו בה במעופם בלילה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  אורן פריטל רשות הטבע והגנים וד"ר עודד קינן
הקן של התחמס הנובי
צילום: אורן פריטל רשות הטבע והגנים וד"ר עודד קינן
מומלצים