שתף קטע נבחר

בג"ץ על העתירות נגד נתניהו: "בית המשפט לא יכול להחליף את הציבור"

אחרי שהעתירות נגד הרכבת ממשלת האחדות נדחו, שופטי בג"ץ פרסמו את הנימוקים המלאים. מזוז קרא להסדיר בחקיקה את הרכבת הממשלה בידי נאשם בפלילים: "כשל ציבורי-מוסרי שקשה להפריז בעוצמתו". השופט עמית הזהיר מהשלכות של התערבות משפטית: "חלום בלהות חוקתי"

 

 בג
הדיון בבג"ץ(צילום: EPA)

שופטי בג"ץ פרסמו היום (ד') את נימוקיהם בהחלטות שלפיהן אין עילה להתערב בהטלת הרכבת הממשלה על נאשם בפלילים וכי אין להתערב בהסכם הקואליציוני בין הליכוד לכחול לבן.

 

 
השופטים התייחסו לסוגיית הרכבת הממשלה על-ידי נאשם בפלילים בהרחבה. השופט מזוז ציין כי "המציאות שבה נאשם בפלילים בעבירות חמורות מתחום טוהר המידות מקים ממשלה ועומד בראשה, מעוררת קושי ציבורי-מוסרי שקשה להפריז בעוצמתו. מציאות כזו משקפת משבר חברתי וכשל מוסרי של החברה ושל המערכת הפוליטית בישראל".  עם זאת, מזוז ציין כי "בית המשפט אינו יכול להחליף את תפקיד הציבור והמערכת הפוליטית אל מול מציאות כזו".
 
לקריאות הנימוקים המלאים - לחצו כאן
 
 בג
מזוז. "משבר חברתי וכשל מוסרי של החברה ושל המערכת הפוליטית בישראל"(צילום: לע"מ)
השופט ג'ורג' קרא הוסיף כי "אין זה ראוי מבחינה ציבורית שחבר כנסת שהוגש נגדו כתב אישום בעבירות חמורות על טוהר המידות יקבל לידיו את המנדט להרכיב ממשלה ולכהן כראש ממשלה. עם זאת, משההכרעה הובאה לפתחו של בית המשפט, היא הוכרעה משפטית וכל אשר נקבע הוא, שאין מניעה משפטית, כי הרכבת הממשלה תוטל על חבר הכנסת נתניהו". קרא הדגיש כי דחייתה של העתירה, לא בהכרח אומרת שמדובר ב"הטבעת חותמת כשרות במישור הציבורי".
 
הנשיאה חיות לא הוסיפה על דבריה שנאמרו בדיון, אך ציינה כי היא מצטרפת להערותיהם של חלק מחברי ההרכב על הצורך להסדר חקיקה עתידי בנוגע להטלת מלאכת הרכבת הממשלה על ח"כ נאשם בעבירות חמורות שיש עימן קלון "על מנת ליתן ביטוי ועיגון משפטי להיבטים הציבוריים והערכיים שמעלה סוגיה זו".

 

"חלום בלהות חוקתי"

השופט יצחק עמית הזכיר בנימוקיו כי "הלכת דרעי פנחסי חיה ובועטת" ועמד על האבסורד לדבריו, שבו שר נדרש להתפטר מתפקידו עם הגשת כתב אישום נגדו, בהתאם להלכה הפסוקה, אך ראש הממשלה לא. "בימים של פעם, השאלה שאנו נאלצים לדון בה מן הסתם לא הייתה מגיעה לפתחנו. אלה היו הנורמות הציבוריות, נורמות של done not is it, כך, חלק ופשוט. אך הנורמות הציבוריות והתרבות הפוליטית של פעם אינן כשל ימינו. צא ולמד על עומק השינוי שעבר על החברה הישראלית ועל התרבות השלטונית".

השופט עמית. "חלום בלהות חוקתי" (צילום: אתר בתי המשפט) (צילום: אתר בתי המשפט)
השופט עמית. "חלום בלהות חוקתי"(צילום: אתר בתי המשפט)

עם זאת, השופט עמית הדגיש כי על שופטי בג"ץ לנהוג בריסון "בשעה שבה יותר מ-60 חברי כנסת מרימים את ידם בתמיכה ובמתן אמון בממשלה שהורכבה זה עתה, היא המועד הקובע שבו חברי הכנסת מבטאים את רצון רוב הבוחרים... התערבות בית המשפט בנקודת זמן זו ובהליך דמוקרטי זה, כמוה כהתנגשות חזיתית עם רצון הבוחר, כפי שבא לידי ביטוי בהצבעת נציגיו בכנסת. התערבות מעין זו מנוגדת לריסון שבית המשפט נוקט בהתערבות בהחלטות הכנסת".

 

השופט עמית הוסיף: "התערבות מעין זו משמעה, הלכה למעשה, הדחה על ידי בית המשפט של מי שזכה להיבחר כראש ממשלה על פי רוב קולות חברי הכנסת. חלום בלהות חוקתי שעלול לקלוע את בית המשפט לעין הסערה הפוליטית".

 

על ההסכם הקואליציוני בין הליכוד לכחול לבן אמר עמית: "ההסכם שבפנינו, כפי שהצהירו הצדדים עצמם, נולד מתוך חוסר אמון הדדי, כקיפודים המתנים אהבים - בחשדנות ובזהירות של האחד מפני קוציו של משנהו".

מינץ. "אל לו לבית המשפט לשים עצמו בנעליהם של הבוחרים" (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
מינץ. "אל לו לבית המשפט לשים עצמו בנעליהם של הבוחרים"(צילום: אלכס קולומויסקי)

השופט דוד מינץ הסביר בנימוקיו כי "המחוקק-המכונן בחר שלא לקבוע כל הגבלה על האפשרות להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על חבר כנסת הנאשם בפלילים".

 

"אל לו לבית המשפט לשים עצמו בנעליהם של הבוחרים", כתב מינץ והוסיף. "התערבותנו בכגון דא, לאחר הבחירות, תפגע אנושות בהליף הדמוקרטי, ביציבות ובוודאות, שהן מאבני היסוד של כללי המשחק המשטריים, וכפועל יוצא באמון הציבור במוסדות השלטון בכלל, ובבתי המשפט בפרט".

 

"שני מלכים המשמשים בכתר אחד"

השופט נעם סולברג התייחס לנסיבות החריגות שבגינן הוגש כתב האישום, בהן ממשלת המעבר הארוכה ומערכות הבחירות הרצופות. סולברג התייחס גם למצבים החדשים שנוצרו במסגרת ההסכם בין הליכוד לכחול לבן: "בכורח הנסיבות התרגש עלינו אף תקדים מיוחד - שני מלכים המשמשים בכתר אחד".

 

לגבי האפשרות להטיל את הרכבת הממשלה על מועמד שהוגש נגדו כתב אישום כתב סולברג: "האמת השמימית מציבה סטנדרט אבסולוטי שהאדם אינו עומד בו, החברה האנושית אינה מסוגלת לכלכל את דרכיה לפיו. איננו מלאכי השרת. האמת הצומחת מן הארץ - אינה מושלמת... חברה ללא צדק ויושר היא חברה מושחתת. חברה ללא צדק ומשפט מידרדרת אלי אנרכיה ופשע. לכן, הצדק מציל חברה זו. אך צדק אבסולוטי שאינו מתפשר, עלול לרסק את החברה מפני האמת הבלתי גמישה"

 

השופט הנדל הזהיר בדבריו מפני התערבות של בית המשפט בהטלת מלאכת הרכבת הממשלה: "התערבות בשלב זה טומנת בחובה סוג של ביטול הבחירות - אף אם אין זו הכוונה. זהו גבול שבית המשפט חייב להיות זהיר מאוד שלא לחצות אותו, שעה שהוראות הדין אינן מחייבות זאת. על בית המשפט להכיר באוטונומיה של הבוחר ובמתן ביטוי לקול הבוחר ולרצון הבוחרים".

 

מטעם הליכוד נמסר בתגובה לפרסום נימוקי השופטים: "אזרחי ישראל בחרו בראש הממשלה נתניהו ברוב עצום, כשהליכוד קיבלה את מספר הקולות הגדול ביותר שקיבלה מפלגה בתולדות המדינה. זה היה ניצחון ענק למנהיג הימין והבעת אמון חד משמעית בו.

 

"בדמוקרטיה האזרחים מצביעים בקלפי ובוחרים את ראש הממשלה. מי שרוצה להחליף את ראש הממשלה יכול להתמודד בבחירות ולתת לאזרחים להחליט בעצמם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
Photo: Yossi Zamir
שופטי בג"ץ בדיון
Photo: Yossi Zamir
מומלצים