שתף קטע נבחר

ההנהגה ברמאללה חלוקה: האם ישראל באמת לקראת סיפוח?

אבו מאזן יכנס את הצוות שעוקב אחר תוכנית הריבונות, אך הרשות הפלסטינית עדיין לא הצליחה לפענח את צעדיה הבאים של ישראל, ולוקחת בחשבון שהמהומות בארה"ב מעכבות את ההכרזה. ל-ynet נודע כי גורמים ברמאללה שוחחו עם בכירים ישראלים לשעבר כדי להבין אם גנץ יקדם או יבלום את התוכנית

 

אבו מאזן (צילום: רויטרס)
יכנס מחר את הצוות שעוקב אחר תוכניות הסיפוח. אבו מאזן(צילום: רויטרס)

אחרי ההודעה שפורסמה אתמול (שני) על-ידי לשכתו של שר הביטחון בני גנץ, ולפיה צה"ל הונחה להיערך למשמעויות הביטחוניות של הסיפוח, ההנהגה הפלסטינית ברמאללה עדיין מנסה לפענח את כוונותיה של ישראל לקראת האפשרות להחלת ריבונות מלאה או חלקית ביהודה ושומרון.

 

לצד קולות הטוענים שהפור כבר נפל וישראל לקראת החלת ריבונות, ישנה גם אסכולה שסבורה כי הממשלה החדשה בישראל דווקא מאופיינת בריסונים ובלמים בשל חלקה המשמעותי של כחול לבן במוקד קבלת ההחלטות - ולכן לא בטוח שהאיומים בסיפוח יתממשו בשטח.

 

גורם בכיר בהנהגה הפלסטינית ברמאללה אמר אמש ל-ynet כי הצהרתו של גנץ על כך שהוא הורה לצה"ל להיערך ל"התפתחויות המדיניות בזירה הפלסטינית" אינה בהכרח סימן מעיד לתמיכתו בסיפוח. "גנץ הוא שר הביטחון הישראלי, וככזה הוא חייב לתת לצבא את הפקודה להיערך לכל תסריט. זה לא אומר בהכרח שהוא תומך בסיפוח של הגדה המערבית", אמר הבכיר. "זה בדיוק כמו שינחה את הצבא להתכונן לעימות עם איראן, אין הכרח שהעימות הזה יפרוץ מחר או יפרוץ בכלל".

 

אותו גורם לא הוציא מכלל אפשרות שישראל תכריז בסופו של דבר על סיפוח - אך לא תיישם אותו בפועל. הוא הבהיר כי ברמאללה לוקחים בחשבון גם את המשבר בארה"ב סביב מותו של ג'ורג' פלויד כגורם שעשוי לעכב את ההכרזה הישראלית.

מהומות מיניאפוליס  (צילום: gettyimages)
הפלסטינים לוקחים בחשבון שהמהומות בארה"ב יעכבו את ההכרזה הישראלית(צילום: gettyimages)

הרשות הפלסטינית קיימה בשבועות האחרונים התייעצויות תכופות עם גורמים ערביים ובינלאומיים במטרה לעצור את התוכניות להחלת ריבונות. ל-ynet נודע כי בכירים ברמאללה התייעצו בין היתר גם עם גורמים ישראלים שמזוהים עם מחנה המרכז-שמאל, שהיו בעבר פקידי ממשל בכירים במערכת המדינית ובמערכת הביטחונית, כדי לנסות ולפענח אם גנץ צפוי ליישר קו עם נתניהו בנושא הסיפוח - או דווקא להוות משקל נגד סביב סוגיה זו.

 

עם זאת, המחנה הדומיננטי ברמאללה הוא זה שבטוח שהסיפוח הוא צעד בלתי נמנע. "ההנהגה ברמאללה פועלת כאילו הסיפוח הוא כבר עובדה מוגמרת שתבוצע כבר מחר", אמר ל-ynet גורם בכיר אחר. ואכן, היום צפוי אבו מאזן לכנס במוקטעה את הצוות הפלסטיני הבכיר שהוקם כדי לערוך מעקב אחר תכניות הסיפוח הישראליות. בפגישה הזאת יידונו דרכי התגובה הפלסטיניות הנוספות לתכנית הסיפוח הישראלית.

 

הנחייתו של גנץ לרמטכ"ל לא נבעה מאיום קונקרטי או מהתרעה מודיעינית על הסלמה צפויה, אלא נוגעת לדריכות הכללית לקראת חודש יולי. על בסיס תקופות מדיניות רגישות בעשור האחרון ניתן להעריך כי היא תוביל לתגבור כוחות בחטיבות המרחביות ביהודה ושומרון, חידוד נוהלי הפתיחה באש וקיום תרגילים לתרחישים של פיגועים והפרות סדר.

ישיבת ממשלה (צילום: אמיל סלמן)
יקדם את התוכנית של נתניהו - או יבלום? גנץ וראש הממשלה השבוע(צילום: אמיל סלמן)

הכוחות בשטח תוגברו גם לקראת אירועים מדיניים קודמים, מהכרת האו"ם ברשות כמדינה חברה בתחילת העשור ועד להעברת שגרירות ארה"ב לירושלים לפני שנתיים. בשני המקרים הסתיימו התחזיות הקודרות בעימותים מקומיים, ללא הסלמה נרחבת.

 

נתניהו שוחח עם קושנר: "שיחה טובה מאוד"

בתוך כך ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח אתמול עם ג'ארד קושנר, חתנו של הנשיא טראמפ ואדריכל עסקת המאה, ודן עימו באפשרויות למהלכי הסיפוח. בשיחה השתתפו גם יועצו של הנשיא, אבי ברקוביץ', והשגריר האמריקני בישראל דייוויד פרידמן.

 

בבית הלבן אמרו כי השיחה הייתה "טובה מאוד ופוריה", אך סירבו להתייחס לתכניה. לאחר הצגת התוכנית, נתניהו הצהיר כי הממשלה בראשותו (אז - ממשלת מעבר), תצביע על הסיפוח בישיבה הראשונה לאחר חזרתו מארצות הברית. ואולם, קושנר צינן את ההצהרה ואילץ את נתניהו לדחות את הסוגיה לאחרי הבחירות. 

 

 

בכירים בישראל אמרו בימים האחרונים כי ברור שההחלטה בנוגע לסיפוח והיקפו תיפול בסופו של דבר בבית הלבן, והיא קשורה לשאלה אם המהלך טוב לטראמפ לקראת הבחירות לנשיאות מול הבוחרים האוונגליסטים. מזכיר המדינה מייק פומפיאו אמר בביקורו בישראל שההחלטה היא בסופו של דבר ישראלית, אך גם בירושלים מבינים שללא אור ירוק אמריקני - ישראל תתקשה ללכת למהלך משמעותי.

 

כך או כך, בתקופה האחרונה מופעלים לחצים כבדים על האמריקנים מצד מדינות ערב, שמנסות לרסן את הסיפוח מצד ישראל. גם בירושלים לא שללו שהחלת הריבונות תידחה לאחרי 1 ביולי.


פורסם לראשונה 01/06/2020 22:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים