איחוד האמירויות הערביות הודיעה הערב (א') כי זימנה לשיחת נזיפה את הדיפלומט הבכיר בשגרירות איראן באבו דאבי, בעקבות נאומו התקיף אתמול של נשיא איראן חסן רוחאני, שבו הוא טען כי הסכמת האמירויות לכונן יחסים דיפלומטיים עם ישראל היא מעשה של בגידה שהופך אותה ל"אויבת העולם המוסלמי".
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
6 צפייה בגלריה
חסן רוחאני מוחמד בן זייד
חסן רוחאני מוחמד בן זייד
עימות במפרץ. נשיא איראן חסן רוחאני ושליט האמירויות מוחמד בן זייד
(צילום: AP)

במשרד החוץ של איחוד האמירויות מסרו כי נאומו של רוחאני היה "בלתי מקובל ומסית, ובעל השלכות מסוכנות לביטחון והיציבות במפרץ הפרסי". עוד נמסר כי מדובר בהתערבות לא ראויה בעניינה הפנימיים של האמירויות ו"פגיעה בריבונותה".
לפי משרד החוץ, הממונה על היחסים בנציגות האיראנית באבו דאבי קיבל מכתב גינוי שנוסח בצורה "חריפה". בהודעת המשרד נמסר גם שעל איראן מוטלת אחריות להגן על הדיפלומטים האמירתים בטהרן. זאת לאחר שקבוצה קטנה של איראנים הפגינה אתמול מול השגרירות בטהרן.
בנאומו אתמול של נשיא איראן, ששודר בטלוויזיה בארצו, רוחאני אמר שיורש העצר של אבו דאבי מוחמד בן זייד, שליטה בפועל של האמירויות, עשה "טעות גדולה": "זו בגידה מוחלטת בעם הפלסטיני, המדינה השכנה הזו הפכה את עצמה לאויב עבור מדינות האזור והעולם המוסלמי והפכה להיות חברה של הישות הציונית".
6 צפייה בגלריה
שורפים דגלים מול שגרירות איחוד האמירויות בטהרן, אתמול
שורפים דגלים מול שגרירות איחוד האמירויות בטהרן, אתמול
שורפים דגלים מול שגרירות איחוד האמירויות בטהרן, אתמול
(צילום: AP)
"אם הם חושבים שהתקרבות לישראל ולארצות הברית תביא להם ביטחון הם טועים", הוסיף רוחאני. "איחוד האמירויות עשתה טעות ואנו מקווים שהיא תחזור בה. אנו מזהירים את איחוד האמירויות שלא יסללו את הדרך עבור ישראל באזור, כי אז החשבון יהיה שונה".
נאומו של רוחאני עורר בהמשך הודעת גינוי גם ממזכירות מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ, גוף שבו חברות לצד האמירויות כוויית, סעודיה, עומאן, בחריין וקטאר. במזכירות של המועצה גינו את מה שכינו "האיומים" שהשמיעו רוחאני ובכירים אחרים בטהרן כלפי איחוד האמירויות.
ההסכם ההיסטורי בין ישראל לאיחוד האמירויות, שנחתם בתיווך ארה"ב, מעורר זעם רב באיראן השכנה. הוא נתפס כחיזוק משמעותי עבור הקואליציה במזרח התיכון שמתנגדת לאיראן, קואליציה שכוללת את המדינות הסוניות במפרץ הפרסי - שרואות במשטר האייתוללות הגורם הראשי מאחורי הסכסוכים באזור. איחוד האמירויות, שבה מתגוררים אלפי איראנים, מצהירה כי היא פועלת לצמצם את המתיחות עם שכנתה.
איום כלפי האמירויות השמיע הבוקר גם הרמטכ"ל האיראני, הגנרל מוחמד בגהארי, שאמר כי מעתה גישתה של הרפובליקה האיסלאמית כלפי האמירויות תהיה שונה. "הגישה של טהרן לאיחוד האמירויות תשתנה. אם משהו יקרה באזור המפרץ הפרסי ואם ייגרם נזק לביטחון הלאומי שלנו, לא משנה כמה קטן הוא יהיה, אנחנו נראה באיחוד האמירויות האחראית לכך ולא נסבול את זה".